Στον πρώην υπουργό της Νέας Δημοκρατίας, ισχυρό άνδρα των Κυκλάδων και προέδρου της ΔΕΗ, επί κυβερνήσεως Κ. Καραμανλή, Ιωάννη Παλαιοκρασσά, ασκήθηκε ποινική δίωξη για το πάρτι στη ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ. Επίσης διώξεις ασκήθηκαν κατά του νυν προέδρου του συνδικάτου Ν. Φωτόπουλου, του πρώην ανώτερου στελέχους και συνδικαλιστή του Συνασπισμού Ρίζο Ρίζου και του στελέχους του ΠΑΣΟΚ, Νικόλαου Έξαρχου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επίσης κατηγορούνται οι Δημήτρης Παπούλιας, πρόεδρος του Δ.Σ. της ΔΕΗ, περίοδος 2000-2004, Παναγιώτης Αθανασόπουλος (2008-2009), ενώ στη λίστα βρίσκεται και ο νυν πρόεδρος της ΔΕΗ Ζερβός Αρθούρος.

Με αυτά τα ηχηρά ονόματα άνοιξε ο χορός των κατηγοριών σε βαθμό κακουργήματος κατά στελεχών της ΔΕΗ και του συνδικάτου της ΓΕΝΟΠ.

Η τηλεοπτική «Ζούγκλα» και οι εκπομπές του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου είχαν αποκαλύψει όλες τις λεπτομέρειες που στοιχειοθετούσαν το απίστευτο φαγοπότι που οργάνωναν επί δεκαετίες οι συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ- ΔΕΗ σε άμεση και διαχρονική συνεργασία με τις πολιτικές ηγεσίες των κομμάτων που δεν ήταν μόνον εκείνες της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο συνδικαλιστής Ρίζος Ρίζος επί παραδείγματι ήταν συνδικαλιστής του Συνασπισμού. Το κόμμα του τον «απέλυσε» κυριολεκτικά στον αέρα , κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής εκπομπής του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου και όταν δεν υπήρχε πλέον ουδεμία αμφιβολία για τις δραστηριότητες του παραμάγαζου που είχε στηθεί στα σπλάχνα του συνδικάτου της ΔΕΗ.

Εργολαβίες, Real Estate, δίκτυα εμπορίας ακόμη και κινητών τηλεφώνων και παροχών υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας, οι συνδικαλιστές τύπου Ρίζου Ρίζου, λειτουργούσαν ως κράτος εν κράτει χωρίς όρια και αιδώ. Τα μέλη των οικογενειών τους λυμαίνονταν τα κονδύλια που αφειδώς παρείχαν οι εκάστοτε ηγεσίες της ΔΕΗ στο όνομα της «εργασιακής ειρήνης» και τα πολιτικά κόμματα στο όνομα της διασφάλισης της εκλογής των ηγεσιών του αφού αυτοί οι συνδικαλιστές ήταν και ο πυρήνας των κομματικών εκλεκτόρων.

Από το 2010 η Ζούγκλα, τηλεοπτική και ηλεκτρονική είχαν δημοσιοποιήσει το σκάνδαλο με όλες τους τις διαστάσεις. Τις βίλλες που αγόραζαν οι συνδικαλιστές σε πλειστηριασμούς, τις απίστευτες δαπάνες ώστε να διάγουν πλούσια ζωή, τις παροχές ιδιαίτερων υπηρεσιών στους συνδικαλιστές για να «στήνουν» ταξίδια και συνέδρια, τις δυνατότητες που είχαν οι Ρίζοι να καλύπτουν τα ίχνη τους με τις πλάτες των κομματικών μηχανισμών, της ΔΑΚΕ, της ΠΑΣΚΕ και του συνδικαλιστικού τμήματος της Κουμουνδούρου.

Το ΚΚΕ είχε κρατηθεί μακριά από αυτήν την ιστορία αφού είχε οσμιστεί και καταγγείλει τις διαδικασίες διαπλοκής.

Μετά από παρέλευση ενάμισι χρόνου, έφθασε η ώρα, εκλογές γαρ, να κινητοποιηθούν και οι κρατικοί μηχανισμοί. Ο ΣΔΟΕ δημοσιοποίησε με καθυστέρηση ενός χρόνου το πόρισμα του και τα καθεστωτικά ΜΜΕ προέβαλαν την «αποκάλυψη».

Στην ουσία, ο ΣΔΟΕ, η Δικαιοσύνη και ο κ. Ρακιτζής είχαν κινητοποιηθεί με τους ρυθμούς που χαρακτηρίζουν την κρατική μηχανή από την πρώτη στιγμή που η «Ζούγκλα» αποκάλυψε τον βίο και την πολιτεία των συνδικαλιστών της ΔΕΗ.

Kατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος

Αντιμέτωποι με κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος βρίσκονται πλέον τα μέλη της διοίκησης της ΔΕΗ, συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ αλλά και στελέχη του Οργανισμού Κοινωνικών Εκδηλώσεων της επιχείρησης για το «πάρτυ» δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ που είχε στηθεί τη δεκαετία 1999-2010.

Σήμερα το μεσημέρι, η Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας προχώρησε ήδη στην άσκηση ποινικών διώξεων με τις επιβαρυντικές διατάξεις του ν.1608/50 περί καταχραστών του δημοσίου σε βάρος όλων όσων διατέλεσαν πρόεδροι, διευθύνοντες σύμβουλοι και μέλη Δ.Σ. στη ΔΕΗ την επίμαχη περίοδο αλλά και σε βάρος των νομίμων εκπροσώπων της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ και του Οργανισμού Εκδηλώσεων της επιχείρησης. Η δίωξη ασκήθηκε μετά την ολοκλήρωση της προκαταρκτικής εξέτασης που διενήργησαν οι εισαγγελείς Αρ. Κορρέας και Ελένη Σίσκου με αφορμή το πόρισμα του γενικού επιθεωρητή δημόσιας διοίκησης Λέανδρου Ρακιντζή απ’ το οποίο άρχισε να ξετυλίγεται το κουβάρι της κατασπατάλησης εκατομμυρίων ευρώ στην επιχείρηση με αποδέκτες τους συνδικαλιστές.

Μετά το πόρισμα που συνέταξε ο κ. Ρακιντζής τον Απρίλιο του 2011, για «χρυσές» επιχορηγήσεις προς τη ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, νέα στοιχεία προέκυψαν από τους φορολογικούς ελέγχους του ΣΔΟΕ στα τιμολόγια της επιχείρησης. Υπερκοστολογήσεις ταξιδιών που βαφτίζονταν ως επαγγελματικά, μελέτες που ανατέθηκαν σε συγγενικά πρόσωπα συνδικαλιστών, πληρώθηκαν αλλά δεν έγιναν ποτέ, αλλά και σωρεία άλλων παρατυπιών ήταν τα αποτελέσματα αυτών των φορολογικών ελέγχων.

Στο πλαίσιο της έρευνας οι εισαγγελείς μελέτησαν πολύ προσεκτικά επίσης δεκάδες συμβάσεις ενώ εξέτασαν με την ιδιότητα του υπόπτου στελέχη της ΔΕΗ και συνδικαλιστές προτού προχωρήσουν στην ποινική αξιολόγηση των στοιχείων και στην άσκηση των ποινικών διώξεων.

Οι κατηγορίες αφορούν:

-απιστία στην υπηρεσία κατά συναυτουργία και μη και κατ’εξακολούθηση σε βάρος Νομικού Προσώπου από υπαίτιο που μεταχειρίστηκε ιδιαίτερα τεχνάσματα, από την οποία υπήρξε ιδιαίτερα μεγάλης αξίας ελάττωση της περιουσίας του δημοσίου. Η δίωξη αυτή στρέφεται σε βάρος των νομίμων εκπροσώπων της επιχείρησης (προέδρους, διευθύνοντες συμβούλους, μέλη δσ, της δεκαετίας 1999-2010)
-άμεση συνέργεια στην απιστία, η οποία στρέφεται σε βάρος των νομίμων εκπροσώπων της ΓΕΝΟΠ- ΔΕΗ και της ΟΚΔΕ (οργανισμός κοινωνικών εκδηλώσεων ΔΕΗ)
-απάτη κατά συναυτουργία και κατ’εξακολούθηση σε βάρος Νομικού Προσώπου, η οποία στρέφεται σε βάρος των αρμοδίων υπαλλήλων- διευθυντικών στελεχών της επιχείρησης, οι οποίοι ήλεγξαν και ενέκριναν την εκταμίευση των χρημάτων την τριετία 2008-2010, αλλά και τους εκπροσώπους της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ και κάθε άλλο υπεύθυνο που συμμετείχε στην παράνομη δραστηριότητα.

Σύμφωνα με το πόρισμα του κ. Ρακιντζή τον περασμένο Απρίλιο, παρατηρούνταν υπέρογκες ενισχύσεις της ΔΕΗ προς τη ΓΕΝΟΠ που είχαν δοθεί παράνομα αφού παραβιάζουν το νόμο που απαγορεύει την ενίσχυση συνδικαλιστικών οργανώσεων από εργοδότες. Επιπλέον, ο κ. Ρακιτζής διαπίστωνε απουσία ουσιαστικού διαχειριστικού ελέγχου από την ΔΕΗ στις δαπάνες που ενέκρινε.

Στο ίδιο πόρισμα γίνεται λόγος για ποσό μαμούθ ύψους 5.000.000 ευρώ που δόθηκαν το 2005 και το 2006 για προγράμματα κοινωνικού τουρισμού, ταξίδια για τα οποία δεν αναγραφόταν ο σκοπός τους ούτε καν τα ονόματα των συμμετεχόντων, πολυτελή δώρα, γεύματα κλπ. Το λόγο τώρα θα έχει ο ανακριτής στον οποίο σύντομα θα κληθούν ν’ απολογηθούν οι εμπλεκόμενοι.

Παρακολουθήστε το χρονικό του σκανδάλου από την εποχή που οι Ρίζοι, οι Φωτόπουλοι και οι Καβαλιεράτοι παρίσταναν ακόμη τους αθώους… συνδικαλιστές που έπεσαν θύματα πολιτικής υπονόμευσης.

Από τις πρώτες αποκαλύψεις που έφερε στο φως η τηλεοπτική εκπομπή «Ζούγκλα» αφορούσε την άκρως προκλητική υπόθεση με πολυτελές ακίνητο πίσω από το οποίο κρύβεται ο πασίγνωστος συνδικαλιστής, Ρίζος Ρίζος, που αγωνίζεται για τα δικαιώματα των εργαζομένων της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ.

Όλα ξεκινούν από τον πλειστηριασμό της συγκεκριμένης βίλας το 2007, εμπορικής αξίας 2.5 εκατομμυρίων ευρώ, τον οποίο κερδίζουν οι υπάλληλοι της ΔΕΗ, ένας εκ των οποίων, ο Λουκιανός Καβαλλιεράτος που κατέχει επίσης τον τίτλο του επιχειρηματία.

Περισσότερα χρήματα κι απ’ τον Έλληνα πρωθυπουργό ελάμβανε ένας συνδικαλιστής της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, την ώρα, μάλιστα, που oι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι ασφυκτιούν με τις περικοπές σε μισθούς και συντάξεις…

Σύμφωνα με το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ μας «εργατοπατέρας» δίνει τον «αγώνα» για τα δικαιώματα των εργαζομένων με μηνιαίες απολαβές, της τάξης των 24.143 ευρώ μεικτά, 16.504 ευρώ καθαρά, δηλαδή αυτά που βάζει στην τσέπη… εν μέσω χαλεπών καιρών!

Μετά τις αποκαλύψεις για τις υπέρογκες αμοιβές συνδικαλιστών της ΔΕΗ, μία ακόμη προκλητική περίπτωση παρουσιάστηκε και αφορά τον μισθό ενός οδηγού γενικού διευθυντή της ΔΕΗ.

Μη βιαστείτε να βγάλετε συμπεράσματα λόγω της ιδιότητάς του. Ο εν λόγω κύριος, την τετραετία 2005-2009, λάμβανε μηναία αποζημίωση… κατά πολύ μεγαλύτερη απ’ ό,τι παίρνει ένας επιστημονικός σύμβουλος της εταιρείας, με πολύχρονη πείρα.

Επίσης, σύμφωνα με την τότε καταγγελία του φοροτεχνικού-συμβούλου, Ανδρέα Καλλιγά, τη δεκαετία του 1990, ένας συνδικαλιστής και τρεις υπάλληλοι της δημόσιας επιχείρησης σύστησαν διαφημιστική εταιρεία «κλείνοντας» deals για το περιοδικό που διανέμονταν στους εργαζομένους, αλλά τα έσοδα αντί να διατεθούν για τις ανάγκες του σωματείου, κατέληγαν… στις τσέπες των ιδρυτών.

Ο τότε πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ και νυν γραμματέας, Ρίζος Ρίζου, εμφανίστηκε ως μέτοχος της ΛΕΙΣΕΡ ΕΠΕ, η οποία «έκλεινε» διαφημίσεις με πολυεθνικές για χάρη του περιοδικού. Τα έσοδα έγιναν καπνός, ενώ σύμφωνα με τον κ. Ρίζου, το 1993 μπήκε λουκέτο στην εταιρεία, λόγω μεγάλων ζημιών, αλλά την ίδια ώρα η επίσημη σφραγίδα της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ δεν υπήρχε σε οποιοδήποτε έγγραφο, ούτε στο περιοδικό.

Το μεσημέρι της Τετάρτης ο κ. Καβαλιεράτος επικοινώνησε με τη zougla.gr διαχωρίζοντας τη θέση του από τον πρόεδρο της ΓΕΝΟΠ, Ν. Φωτόπουλο και Ρ. Ρίζο. «Είχα μία φιλική σχέση, δεν ταξίδεψα με χρήματα της ΔΕΗ, δεν συμμετείχα σε συμβούλια και είχα μόνο την υπαλληλική ιδιότητα».

Διαβάστε όλα τα πρωτοσέλιδα και τα θέματα για τη ΔΕΗ που αναρτήθηκαν zougla.gr:

Συνδικαλιστής με βίλα στο Πανόραμα Βούλας

Συνδικαλιστής με μισθό 24.000 ευρώ το μήνα!

Σύσταση διαφημιστικής εταιρείας από συνδικαλιστές της ΔΕΗ

Οδηγός γενικού δ/ντη της ΔΕΗ με μισθό 12.198 ευρώ

Eπιχορηγήσεις 25 εκ. ευρώ προς τη ΓΕΝΟΠ

Το πρωί υπάλληλοι και το βράδυ επιχειρηματίες

Kάνουν ταμείο για τον… Ρίζο

Στο σπίτι του ο Ρίζος

Η ώρα του εισαγγελέα για τη Δ.Ε.Η.

Πόρισμα κόλαφος για τη ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης