«Όχι» στους περιορισμούς των μετακινήσεων των αιτούντων άσυλο προσφύγων, στα έξι νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, λέει το Συμβούλιο της Επικρατείας, ακυρώνοντας ως αναιτιολόγητη την απόφαση της Υπηρεσίας Ασύλου με την οποία είχαν τεθεί από τον Μάρτιο του 2016 σε καθεστώς περιορισμού στα hot spots, έως ότου εξεταστεί η αίτησή τους.

Το Δ’ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας, έκανε δεκτή. κατά πλειοψηφία, την προσφυγή του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες και ακύρωσε την με αριθμό 10464/31.5.2016 απόφαση της διευθύντριας της Υπηρεσίας Ασύλου για τον περιορισμό στις μετακινήσεις όσων προσφύγων είχαν φτάσει στη Λέσβο, την Κω, τη Λέρο, τη Χίο, τη Ρόδο και τη Σάμο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η απόφαση του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου ωστόσο δεν έχει αναδρομική ισχύ καθώς ισχύει μόνο για τους νέους πρόσφυγες που θα περάσουν στη χώρα μας και σε καμία περίπτωση δεν αφορά αυτούς που ήδη διαβιούν στα hot spot, αναμένοντας την τύχη της αίτησης ασύλου που έχουν υποβάλει. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως θα χρειαστεί μία νέα απόφαση της αρμόδιας υπηρεσίας Ασύλου, επαρκώς αιτιολογημένη αυτή τη φορά, για να επανέλθει το καθεστώς των απαγορεύσεων στις μετακινήσεις των αιτούντων άσυλο στην Ελλάδα. Όσοι πάντως πρόσφυγες υπέβαλαν αίτηση χορήγησης ασύλου χθες (παραμονή της δημοσίευσης της απόφασης του ΣτΕ, καλύπτονται από την ισχύ της και θα μπορούν να μετακινούνται εντός της ελληνικής επικράτειας χωρίς περιορισμούς μέχρι να εκδοθεί η διοικητική απόφαση για το άσυλο τους.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας έκριναν ότι στην επίμαχη απόφαση της Υπηρεσίας Ασύλου δεν αναφέρονταν με σαφήνεια και εκτενώς οι λόγοι που θα επέβαλαν τον περιορισμό στη μετακίνηση των αιτούντων άσυλο εντός του ελλαδικού χώρου, μετά την εφαρμογή της δήλωσης-συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ενωσης – Τουρκίας για τις προσφυγικές ροές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο σκεπτικό της πλειοψηφίας αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι θίγονται βασικά δικαιώματα των προσφύγων αλλά και ότι απειλούνται ολέθριες συνέπειες για τα έξι νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

“Η επιβολή περιορισμών στην κυκλοφορία -αναφέρεται στο σκεπτικό- έχει ως συνέπεια τον μη επιμερισμό των προσώπων αυτών σε ολόκληρη την ελληνική Επικράτεια αλλά αντιθέτως, την άνιση συγκέντρωση τους σε ορισμένες μόνο περιοχές και τη σημαντική επιβάρυνση και υποβάθμιση των περιοχών αυτών. Οι εν λόγω περιφέρειες καλούνται να διαχειριστούν και να αντιμετωπίσουν εν μέσω σοβαρής δημοσιονομικής κρίσης την είσοδο και παραμονή σημαντικού αριθμού προσώπων, με συνέπεια να υφίσταται σοβαρός κίνδυνος πρόκλησης σοβαρών εντάσεων με επιπτώσεις στη δημόσια τάξη και την οικονομική ζωή των περιφερειών που αποτελούν και τουριστικούς προορισμούς.”

Το Συμβούλιο της Επικρατείας, συνεκτιμώντας, αφενός το μεγάλο αριθμό των αιτούντων διεθνή προστασία και αφετέρου τις δυσχέρειες που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση από την κατάσταση που θα προκύψει στα έξι νησιά από την αναδρομική ακύρωσης της απόφασης, έκρινε ότι συντρέχουν λόγοι γενικού συμφέροντος που επιβάλλουν , το αποτέλεσμα της ακυρωθείσας να αρχίσει από την προηγουμένη της δημοσίευσης της απόφασης του Δ’ Τμήματος.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης