Ρεπορτάζ:
Σωτήρης Σκουλούδης – Νίκος Χριστοφάκης

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε απεργιακό κλοιό βρίσκεται η χώρα καθώς κορυφώνονται οι αντιδράσεις για το ασφαλιστικό και το φορολογικό νομοσχέδιο.

​Με προβλήματα πραγματοποιούνται οι μετακινήσεις στην Αθήνα λόγω στάσης εργασίας στα ΜΜΜ

Το πρωί της Κυριακής πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε στην πλατεία Συντάγματος, μπροστά στο κτήριο της Βουλής, την ώρα που στο εσωτερικό είχε ξεκινήσει (από τις 10.00) η συζήτηση μεταξύ των πολιτικών κομμάτων. Η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί με την ψήφιση του νομοσχεδίου (με ονομαστική ψηφοφορία) αργά το βράδυ, έπειτα από τις τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών. Μαζικές συγκεντρώσεις είναι προγραμματισμένες και σε άλλες πόλεις ανά την ελληνική επικράτεια.

Η ΓΣΕΕ προκήρυξε 24ωρη γενική απεργία, πραγματοποιώντας συλλαλητήριο στην πλατεία Κλαυθμώνος, την ίδια στιγμή που διάφορες ομάδες πολιτών διαμαρτυρήθηκαν έξω από επιχειρήσεις οι οποίες άνοιξαν ανήμερα των εκδηλώσεων για την Εργατική Πρωτομαγιά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στις 12.00 το μεσημέρι η ΠΟΕΣΥ απηύθυνε κάλεσμα στους εργαζομένους στα ΜΜΕ να πάρουν μέρος μαζικά σε διαδήλωση διαμαρτυρίας, η οποία άρχισε με συγκέντρωση μπροστά στην ΕΣΗΕΑ.

Το νέο ραντεβού της ΑΔΕΔΥ έχει δοθεί για τις 6.00 το απόγευμα στην πλατεία Συντάγματος, όπου θα διοργανωθεί συλλαλητήριο-συναυλία. Το πρωί μέλη της συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Κλαυθμώνος και πραγματοποίησαν πορεία προς τη Βουλή. Στον ίδιο χώρο βρέθηκαν και υποστηρικτές της Λαϊκής Ενότητας, παρουσία των Π. Λαφαζάνη και Δ. Στρατούλη.

Στις κινητοποιήσεις συμμετέχουν η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ) και η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), οι οποίες αποφάσισαν ομόφωνα το κλείσιμο των εμπορικών καταστημάτων και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Πώς κινούνται τα ΜΜΜ σήμερα

​Με προβλήματα γίνονται οι μετακινήσεις στην Αθήνα λόγω κινητοποιήσεων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (ΜΜΜ). Στάσεις εργασίας από την έναρξη της βάρδιας έως τις 9.00 το πρωί και από τις 9.00 το βράδυ έως τη λήξη της βάρδιας αποφασίστηκε σε λεωφορεία, τρόλεϊ, μετρό και ΗΣΑΠ. Κανονικά κινείται το τραμ.

Οι κινητοποιήσεις στα ΜΜΜ πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της απεργίας που έχει κηρύξει η ΓΣΕΕ για τον εορτασμό της εργατικής Πρωτομαγιάς. Παράλληλα, ακινητοποιημένα παραμένουν τα τρένα και ο προαστιακός σιδηρόδρομος λόγω της συμμετοχής των εργαζομένων της ΤΡΑΙΝΟΣΕ στην τριήμερη απεργία της ΓΣΕΕ.

Βροντερό παρών από το ΠΑΜΕ

Με κεντρικά συνθήματα «Δωρεάν και καθολική ασφάλιση» και «Πάρτε πίσω το νόμο λαιμητόμο», περίπου 6.000 διαδηλωτές έδωσαν δυναμικό παρών στην παράσταση διαμαρτυρίας του ΠΑΜΕ που ξεκίνησε το πρωί της Κυριακής στην πλατεία Συντάγματος.

Κρατώντας πλακάτ, οι συμμετέχοντες στην κινητοποίηση κάλεσαν τους βουλευτές της συγκυβέρνησης να μην ψηφίσουν το επίμαχο νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό, το οποίο αλλάζει άρδην όλα όσα ισχύουν στον τομέα της κοινωνικής ασφάλισης.

Στον απόηχο των ισχυρισμών Τσακαλώτου και Κατρούγκαλου για τη διασφάλιση των κύριων συντάξεων, οι διαδηλωτές έκαναν λόγο για «εξαπάτηση» και «κοροϊδία», υπογραμμίζοντας ότι το νομοσχέδιο οδηγεί σε συντάξεις πείνας, επιφέροντας κατάφωρες αδικίες σε κοινωνικά στρώματα που βρίσκονται ήδη αντιμέτωπα με τη λαίλαπα της οικονομικής κρίσης και τη βαριά φορολογία.

Το Σάββατο, από το βήμα της Βουλής, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος υποστήριξε: «Δώσαμε μάχη για να υπάρχει εθνική σύνταξη». Λίγες ώρες νωρίτερα ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος υπεραμύνθηκε της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης και δεσμεύτηκε ότι δεν θα κοπεί καμία κύρια σύνταξη.

Δείτε εικόνες από τις κινητοποιήσεις της:

ΑΔΕΔΥ
ΛΑΪΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ.

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης