Η Αυστρία και η Γερμανία συμφώνησαν να υποδεχθούν χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες τους οποίους η Ουγγαρία εμφανίζεται αποφασισμένη να προωθήσει στα σύνορά της τις επόμενες ώρες, όπως γνωστοποίησε η καγκελαρία στη Βιέννη.

Η αυστριακή καγκελαρία διευκρίνισε στο πρακτορείο ειδήσεων APA ότι η απόφαση αυτή, η οποία ελήφθη εξαιτίας «της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που επικρατεί αυτή τη στιγμή στα ουγγρικά σύνορα», ανακοινώθηκε από τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν και τον καγκελάριο Βέρνερ Φάιμαν κατόπιν «συζήτησης» με την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Λόγω της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης στα ουγγρικά σύνορα η Αυστρία και η Γερμανία συμφωνούν σε αυτή την περίπτωση για τη συνέχιση του ταξιδιού των προσφύγων εντός του εδάφους τους», ανέφερε ο Φάιμαν σε ανάρτησή του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook.

Όπως διεμήνυσε πάντως ο καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν, ανεξάρτητα από τη απόφαση αυτή , η Βιέννη και το Βερολίνο συνεχίζουν να αναμένουν από την Ουγγαρία «να τηρήσει τις ευρωπαϊκές της υποχρεώσεις, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που συνδέονται με τη συνθήκη του Δουβλίνου», η οποία ορίζει το καθεστώς ασύλου στην Ε.Ε.

Η ουγγρική κυβέρνηση ανακοίνωσε το βράδυ της Παρασκευής ότι αποδέχθηκε να μετακινηθούν περίπου 100 λεωφορεία προς τα σύνορα με την Αυστρία, όπως επιθυμούσαν περίπου 1.200 πρόσφυγες που κινούνταν προς αυτή την κατεύθυνση, όπως και σε πολλούς άλλους που είχαν συγκεντρωθεί στον μεγαλύτερο σιδηροδρομικό σταθμό της Βουδαπέστης παρότι όλα τα δρομολόγια των τρένων είχαν ακυρωθεί. Σύμφωνα με το ουγγρικό πρακτορείο ειδήσεων MTI, το πρώτο από τα λεωφορεία που έχει μισθώσει η κυβέρνηση της Ουγγαρίας έφτασε στα σύνορα με την Αυστρία το πρωί στο μεθοριακό φυλάκιο Χεγκιεσαλόμ-Νίκελσντορφ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού της Αυστρίας ανακοίνωσε ότι 800 έως 1.500 πρόσφυγες αναμένεται να φθάσουν στο κέντρο υποδοχής της στην πόλη Νίκελσντορφ, στα σύνορα με την Ουγγαρία, μέσα στις επόμενες ώρες.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης