Στάση αναμονής τηρούν μέλη της αμερικανικής Ακτοφυλακής στα ανοικτά της Αλάσκας, καθώς η κακοκαιρία καθιστά αδύνατη την προσέγγιση πλατφόρμας της πετρελαϊκής εταιρείας Shell, η οποία παρασύρθηκε από ορμητικά κύματα την περασμένη Δευτέρα με αποτέλεσμα να προσκρούσει σε βραχώδη περιοχή κοντά στο νησί Κόντιακ, σύμφωνα με δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας «Los Angeles Times».

Η ανησυχία για ενδεχόμενη διαρροή πετρελαίου είναι μεγάλη, ωστόσο σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση το μεσημέρι της Τετάρτης, τοπική ώρα, δεν υπάρχουν εμφανή σημάδια ύπαρξης καυσίμου στη θάλασσα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Δεν υπάρχει κανένα ίχνος διαρροής. Ωστόσο έχει τεθεί προληπτικά σε ισχύ μια πλήρης επιχείρηση για την άμεση αντιμετώπιση συνθηκών έκτακτης ανάγκης. Η εξέδρα παραμένει σταθερή», εξήγησε ο Sam Sacco, εκπρόσωπος της Ακτοφυλακής.

Όλα ξεκίνησαν τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου, όταν η πλατφόρμα «Kulluk» (μήκους σχεδόν 83 μέτρων) παρασύρθηκε από τα κύματα, μεταφέροντας περισσότερα από 650.000 λίτρα καυσίμου και άλλων προϊόντων πετρελαίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η επέμβαση της Ακτοφυλακής ήταν άμεση, με τα 18 μέλη του πληρώματος να απομακρύνονται με ασφάλεια από την πλατφόρμα μέσω ελικοπτέρων, ενώ στην ευρύτερη περιοχή έπνεαν άνεμοι που έφθαναν σε ισχύ τα 100 χλμ./ώρα.

Πυρά περιβαλλοντικών οργανώσεων

Η ανησυχία των Αρχών είναι μεγάλη καθώς το σημείο, στο οποίο προσέκρουσε η πλατφόρμα βρίσκεται πολύ κοντά σε περιοχή όπου ζει ένας σημαντικός πληθυσμός θαλάσσιων λεόντων και πλήθος από θαλασσοπούλια.

Από την πλευρά τους οι περιβαλλοντικές οργανώσεις φρόντισαν για πολλοστή φορά να τονίσουν πως η Αλάσκα παραμένει ένας… αφιλόξενος τόπος για γεωτρήσεις. Ειδικότερα, έθεσαν το ερώτημα για το τι πραγματικά θα συνέβαινε αν το περιστατικό δεν λάμβανε χώρα κοντά στο νησί Κόντιακ, όπου βρίσκεται μεγάλη βάση της Ακτοφυλακής αλλά 1.600 χλμ. βορειότερα, όπου πραγματοποιούνται γεωτρήσεις από τη Shell στην περιοχή της Αρκτικής.

«Μαθαίνουμε ξανά και ξανά ότι η θάλασσα στην Αλάσκα είναι “ανελέητη”. Απαιτείται προσεκτικότερη προετοιμασία και σχέδιο πριν ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση που θα επιτρέπει υπεράκτιες γεωτρήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου στον Αρκτικό Ωκεανό», αναφέρει η «Ocean».

«Η αμερικανική κοινή γνώμη αξίζει να μάθει πως αυτές οι επιλογές έγιναν από τη Shell και του κατά πόσο ατυχήματα σαν και αυτά μπορούν να αποφευχθούν στο μέλλον», προσθέτει στην ανακοίνωσή της η οργάνωση.

Δείτε το video…

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης