Την πλειοψηφία των εδρών στη Βουλή εξασφάλισε, σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών της 8ης Ιουνίου, το Δημοκρατικό Κόμμα Κοσόβου του Χασίμ Θάτσι, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για τη συγκρότηση κυβέρνησης. Τα αποτελέσματα ανακοίνωσε την Παρασκευή η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή του Κοσόβου και, σύμφωνα με αυτά, το πρώτο κόμμα συγκέντρωσε ποσοστό 30,38% και θα έχει συνολικά 37 έδρες στη νέα Βουλή.

Δεύτερη πολιτική δύναμη θα είναι η Δημοκρατική Συμμαχία Κοσόβου με ποσοστό 25,24% και 30 έδρες ενώ ακολουθούν το κίνημα «Αυτοδιάθεση» με 16 βουλευτές (ποσοστό 13,59%), η Συμμαχία για το Μέλλον του Κοσόβου του Ραμούς Χαραντινάι με 11 έδρες (ποσοστό 9.54%) και η Πρωτοβουλία για το Κόσοβο με έξι έδρες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Νεοεισερχόμενες πολιτικές δυνάμεις είναι η Σερβική Λίστα και η Πρωτοβουλία για το Κόσοβο, που ίδρυσαν τα πρώην στελέχη του Δημοκρατικού Κόμματος Κοσόβου, Φατμίρ Λιμάι και Γιακούπ Κρασνίτσι.

Για να συγκροτηθεί κυβέρνηση στο Κόσοβο πρέπει να εξασφαλίσει τη στήριξη τουλάχιστον των 61 από τους συνολικά 120 βουλευτές.

Ο συνασπισμός των κομμάτων Δημοκρατική Συμμαχία Κοσόβου – Συμμαχία για το Μέλλον του Κοσόβου με τη στήριξη του κινήματος «Αυτοδιάθεση» έχει 63 βουλευτές, οι οποίοι έχουν προτείνει για εντολοδόχο πρωθυπουργό τον Ραμούς Χαραντινάι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η πρόεδρος του Κοσόβου, Ατιφέτα Γιαχγιάγκα απευθύνθηκε επίσημα στο Συνταγματικό Δικαστήριο και ζήτησε αποσαφήνιση δύο άρθρων του Συντάγματος, ώστε με βάση τη γνωμοδότηση, να καθοριστεί σε ποιον πρέπει να αναθέσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.

Επίσημη επικύρωση των αποτελεσμάτων των βουλευτικών εκλογών μπορεί να υπάρξει, όταν λήξουν όλες οι διαδικασίες υποβολής ενστάσεων από τα πολιτικά κόμματα. Σημειώνεται ότι τα κόμματα μπορούν να προσφύγουν στη Επιτροπή Ενστάσεων και στη συνέχεια στο Ανώτατο Δικαστήριο. Η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει πέντε ημέρες και γι αυτό δεν αναμένεται επικύρωση των αποτελεσμάτων πριν από τις 2 Ιουλίου.

Στην πρώτη συνεδρίαση της Βουλής του Κοσόβου που προγραμματίζεται για τις 3 Αυγούστου αναμένεται να εκλεγεί ο νέος πρόεδρος και οι πέντε αντιπρόεδροι του Σώματος. Παράλληλα, η Γιαχγιάγκα πρέπει να αναθέσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης και στη συνέχεια να ορίσει την ημερομηνία συγκρότησης της νέας Βουλής σε Σώμα, στη διάρκεια της οποίας θα διεξαχθεί ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης