Στην αντεπίθεση περνάει η Αργεντινή μετά το ναυάγιο στις διαπραγματεύσεις για την αποπληρωμή του χρέους της, που την έθεσε σε καθεστώς «επιλεκτικής χρεοκοπίας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Με την αντίδραση των αγορών να χαρακτηρίζεται σε γενικές γραμμές «ψύχραιμη», αλλά τα διεθνή χρηματιστήρια να μην αποφεύγουν τα αρνητικά πρόσημα στο κλείσιμο των συναλλαγών τους, το Μπουένος Άιρες έκανε λόγο για κατάφωρη αδικία, αμφισβητώντας παράλληλα την ανεξαρτησία και την αμεροληψία της αμερικανικής δικαιοσύνης. Ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες, ετοιμάζεται να προσφύγει στα διεθνή δικαστήρια, προκειμένου να προασπίσει τα συμφέροντα της χώρας και των πολιτών της.

Η υπόθεση αυτή έχει συγκεντρώσει το ενδιαφέρον των οικονομικών αναλυτών, καθώς φέρνει στο προσκήνιο τη δύναμη που μπορεί υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις να έχουν ορισμένοι χρηματοπιστωτικοί όμιλοι, στο να ελέγχουν τον τρόπο διαπραγμάτευσης των δανείων μιας χώρας με όσες επιπτώσεις μπορούν να προκύψουν από αυτήν την εξέλιξη τόσο στην εσωτερική πολιτική σκηνή όσο και στην εφαρμογή της εξωτερικής πολιτικής.

Το ναυάγιο στη Νέα Υόρκη επήλθε ύστερα από την άρνηση ομάδας hedge funds αμερικανικών συμφερόντων να δεχτεί οικονομικό συμβιβασμό με το Μπουένος Άιρες, ζητώντας επιπλέον 1,5 δισ. δολάρια για «κουρεμένα» ομόλογα που είχε στο χαρτοφυλάκιό της. Σύμφωνα με απόφαση αμερικανικού δικαστηρίου, η επίτευξη συμφωνίας ανάμεσα στις δύο πλευρές ήταν απαραίτητη προκειμένου να δοθεί το πράσινο φως για την εκταμίευση των 539 εκατ. δολαρίων, τα οποία βρίσκονται σε ειδικό λογαριασμό και προορίζονται για την αποπληρωμή τμήματος του αργεντίνικου χρέους. Ήδη η αμερικανική τράπεζα JP Morgan έχει προσφερθεί να πάρει πάνω της τα επίμαχα ομόλογα στο πλαίσιο υλοποίησης ενός εκ των σεναρίων για την επόμενη ημέρα της χρεοκοπίας, το οποίο προβλέπει την αγορά των ομολόγων από ιδιωτικές τράπεζες και τη μετατόπιση, έτσι, των διαπραγματεύσεων σε τραπεζικό επίπεδο.

Το χρηματιστήριο του Μπουένος Άιρες έκλεισε την Πέμπτη με πτώση σχεδόν 7%, ενώ στη Wall Street ο δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 1,88% στις 16.563,30 μονάδες, ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq σημείωσε πτώση 2,09% στις 4.369,77 μονάδες και ο δείκτης S&P 500 έκλεισε πτωτικά κατά 2% στις 1.930,67 μονάδες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Βίοι παράλληλοι για Fitch – Standard & Poor’s

Στη σκιά της επιλεκτικής χρεοκοπίας, ο οίκος αξιολόγησης Fitch προχώρησε το βράδυ της Πέμπτης στην υποβάθμιση του κρατικού αξιόχρεου της Αργεντινής, κρίνοντας πως η χώρα βρίσκεται πλέον σε κατάσταση «μερικής χρεοκοπίας».

Ελάχιστες ώρες πριν από το ναυάγιο στη Νέα Υόρκη, ένας άλλος οίκος αξιολόγησης, ο Standard & Poor’s, είχε υποβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα της Αργεντινής στη βαθμίδα «selective default» (επιλεκτική χρεοκοπία). Οι υποβαθμίσεις αυτές προκάλεσαν νέα έκρηξη οργής στη χώρα του τάνγκο. Ειδικότερα, τα ξημερώματα της Παρασκευής ο επικεφαλής της κυβέρνησης Χόρχε Καπιτάνιτς επέκρινε έντονα τη μεροληψία, όπως είπε, της αμερικανικής δικαιοσύνης.

«Εάν ο δικαστής ενεργεί σαν πράκτορας των κερδοσκοπικών ταμείων, εάν ο (δικαστικός) διαμεσολαβητής είναι ένας πράκτορας στην υπηρεσία τους, για ποια δικαιοσύνη συζητάμε; Υπάρχει σε αυτή την υπόθεση μια ευθύνη του κράτους, των Ηνωμένων Πολιτειών (της Αμερικής), που οφείλουν να εγγυώνται τον σεβασμό, χωρίς περιορισμούς στην εθνική κυριαρχία των χωρών».

Προς τη δικαστική οδό βαδίζει η Αργεντινή

Ο Χόρχε Καπιτάνιτς ανέφερε επίσης πως το Μπουένος Άιρες εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να προσφύγει σε διεθνή δικαστήρια για να «υπερασπιστεί τα δικαιώματά της χώρας, διότι όλο αυτό δεν μπορεί να συνεχίζεται επ’ αόριστον».

Σύμφωνα με την απόφαση της αμερικανικής δικαιοσύνης, η Αργεντινή είναι υποχρεωμένη να πληρώσει το 100% της αξίας των ομολόγων της που διακρατούν τα αμερικανικά hedge funds NML και Aurelius, εκπρόσωπος των οποίων είναι ο Πολ Σίνγκερ, o επονομαζόμενος και «γύπας». Το Μπουένος Άιρες πάντως ξεκαθαρίζει ότι «λεφτά υπάρχουν» και πως δεν υποκύπτει σε εκβιασμούς και κερδοσκοπικά παιχνίδια.

Με συναλλαγματικά αποθέματα περίπου 30 δισ. δολαρίων, η κατάσταση είναι σαφώς καλύτερη από την αντίστοιχη του 2001, όταν κηρύχτηκε στάση πληρωμών και σημειώθηκαν βίαια επεισόδια στους δρόμους μεγάλων πόλεων της Αργεντινής. Ωστόσο, η κυβέρνηση καλείται να αντιμετωπίσει το πρόβλημα του πληθωρισμού (που σύμφωνα με εκτιμήσεις αγγίζει το 30%) αλλά και την ύφεση, ενώ πονοκέφαλο συνεχίζει να αποτελεί το μεγάλο δημοσιονομικό έλλειμμα. Εκτιμάται πως η κήρυξη μιας στάσης πληρωμών για μικρό χρονικό διάστημα θα ωθούσε προς τα πάνω το κόστος δανεισμού για τις επιχειρήσεις της χώρας, ασκώντας παράλληλα έντονη πίεση στο εθνικό νόμισμα (πέσο) και στα αποθέματα σε ξένο συνάλλαγμα.

Ο υπουργός Οικονομίας της Αργεντινής Άξελ Κισίλοφ, πάντως, επανέλαβε ότι η χώρα δεν έχει χρεοκοπήσει, ενώ απείλησε ότι το Μπουένος Άιρες θα κινηθεί δικαστικά στην περίπτωση που οποιοσδήποτε ομολογιούχος απαιτήσει τα χρήματά του. Ακόμη, ξεκαθάρισε πως η κυβέρνηση δεν θα αντιταχθεί σε μια συμφωνία ανάμεσα σε ιδιωτικές εταιρείες για την ανταλλαγή τμήματος του χρέος της.

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

Διαβάστε επίσης:
Η επόμενη ημέρα της χρεοκοπίας, Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 31 Ιουλίου 2014, 13:40

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης