Του Κώστα Μπετινάκη

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Περίκλειστη από ένα τείχος συρματοπλέγματος στο Γουότφορντ, με χορηγό την Goldman Sachs, η φετινή σύνοδος της περιβόητης Λέσχης Μπίλντερμπεργκ πραγματοποιήθηκε από τις 6 έως τις 9 Ιουνίου στο υπερπολυτελές ξενοδοχείο «Grove» της Βρετανίας.

Ήλθαν, πήραν τις αποφάσεις τους και απήλθαν. Για ακόμη μια φορά, εξυπηρέτησαν τα συμφέροντα των λίγων και ισχυρών, και για γαρνιτούρα πρόσφεραν και μερικά ψίχουλα γκλαμουριάς σε κάποιους μωροφιλόδοξους.

Στα παγκόσμια ζητήματα για τα οποία αποφάνθηκαν τα 138 μέλη της παγκόσμιας ελίτ περιλαμβάνεται ο πόλεμος στον κυβερνοχώρο, οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και οι προκλήσεις της αφρικανικής ηπείρου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εξ ιδίων τα βέλη…

Η βρετανική εφημερίδα «The Guardian», η μόνη με εκτενέστερη κάλυψη της συνάντησης των «Μπιλντερμπέργκερς», ξιφούλκησε εναντίον του Βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον.


Αφορμή, η συμμετοχή του στη φετινή διάσκεψη της αδιαφανούς λέσχης, τη στιγμή που ο ίδιος εξαγγέλλει «διαφανή διακυβέρνηση».

Ο Βρετανός κυβερνητικός εκπρόσωπος προσπάθησε να δικαιολογήσει τη συμμετοχή του Κάμερον λέγοντας: «Η συμμετοχή μας αφορά τις συσκέψεις για εσωτερικά και παγκόσμια οικονομικά θέματα.

Ο πρωθυπουργός αισθάνεται πως είναι ευκαιρία να εξεταστούν οικονομικά ζητήματα με ξένους υπουργούς, επιχειρηματίες και ακαδημαϊκούς».

Επίθεση όμως δέχτηκε ο Βρετανός πρωθυπουργός και από τον Συντηρητικό βουλευτή Ντάγκλας Κάρσγουελ, ο οποίος πρωτοστατεί σε ζητήματα κυβερνητικής διαφάνειας.

Ο βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος κατηγόρησε τον πρωθυπουργό της Βρετανίας «διότι παίρνει μέρος σε ένα “φεστιβάλ κλισέ”, του οποίου οι συμμετέχοντες έχουν αναμειχθεί στη διάλυση του παγκόσμιου οικονομικού συστήματος».

Oι αφίξεις της παγκόσμιας ελίτ

Ρεπορτάζ του RT για τη συνεδρίαση της Λέσχης:

Aκτιβιστές έξω από το GROVE HOTEL:

Ποιοι είναι, τι επιδιώκουν;

Τη Λέσχη Μπίλντερμπεργκ την ίδρυσε το 1950 ο πρίγκιπας Βερνάρδος της Ολλανδίας, μαζί με ομάδα σημαντικών οικονομικών παραγόντων της Δύσης, με σκοπό την καθοδήγηση από τα παρασκήνια της διεθνούς πολιτικής. Η πρώτη συνάντηση έγινε στο ξενοδοχείο Μπίλντερμπεργκ της Χάγης, από όπου πήρε και η λέσχη το όνομά της.

Η δυναστεία (οικονομική αυτοκρατορία) των Ροκφέλερ είναι από τους συνιδρυτές της CIA, της Λέσχης Μπίλντερμπεργκ και της Τριμερούς Επιτροπής (Trilateral Commission). Ο Ντέϊβιντ Ροκφέλερ, λοιπόν, δήλωσε: «Mετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης ο κόσμος είναι πλέον πολύπλοκος και σύνθετος, και χρειαζόμαστε μια μεγάλη κρίση για να εφαρμοστεί το σχέδιο για τη Νέα Τάξη Πραγμάτων: από την εθνική κυριαρχία-αυτοδιάθεση των εθνών να περάσουμε στην παγκόσμια κυβέρνηση μιας ελίτ τραπεζιτών και διανοουμένων…».

Εκείνο που δεν μας λένε είναι ότι ο ναζί πρίγκιπας Βερνάρδος, σύζυγος της Βεατρίκης, έστησε τη λέσχη με στόχο να πείσει τους επιχειρηματίες και τους πολιτικούς για την αναβίωση ενός Δ΄ Ράιχ μέσω της Ενωμένης Ευρώπης όχι των λαών, αλλά των συμφερόντων των επιχειρηματιών.

Εξ ου και οι συμφωνίες του Μάαστριχτ και της Λισαβόνας. Έχουμε μια συνωμοσία των ολιγαρχών, οι οποίοι ονειρεύονται και προσπαθούν να επιβάλουν χωρίς περιττές δημοκρατικές διαδικασίες μια παγκόσμια κυβέρνηση, που θα διοικείται από τις ιδιωτικές, φυσικά, διεθνείς τράπεζες.

Στην ατζέντα τους βρίσκεται η επιτάχυνση της ύφεσης παγκοσμίως: να την κάνουν όσο πιο άσχημη γίνεται όσο πιο σύντομα γίνεται, ώστε να γονατίσουν τον κόσμο. Εχθρός τους είναι τα εθνικά κράτη και γι’ αυτό τα αγοράζουν -όπως την Ελλάδα- μόλις τα βρουν σε αδυναμία, είτε πραγματική είτε τεχνητή.

Ο Ετιέν Νταβινιόν είναι πρόεδρος και στο Διοικητικό Συμβούλιο βρίσκονται εκλεκτές φάτσες, όπως του Χένρι Κίσινγκερ, του Ντέιβιντ Ροκφέλερ, του Ρίτσαρντ Χάας (επικεφαλής του Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων -CFR), του Φρανκ Μπάρναμπι, για να υπερασπίζεται τα συμφέροντα των Ρόθτσιλντ, κλπ.

Στο πλαίσιο του καταμερισμού αρμοδιοτήτων, η ομάδα Μπίλντερμπεργκ ελέγχει και καθοδηγεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (IMF), την Παγκόσμια Τράπεζα, την Κεντρική Ευρωπαϊκή Τράπεζα και όλες της Κεντρικές Τράπεζες των ευρωπαϊκών χωρών. Επομένως, ο κ. Τρισέ, ο κ. Στρος-Καν, η κα Λαγκάρντ κλπ. είναι όλοι «Μπιλντερμπέργκερς».

Ο προηγούμενος πρωθυπουργός της Ιταλίας, χαρακτηριστικά, ο Μάριο Μόντι, ήταν μέλος του Goldman Sachs Board of International Advisers και πρόεδρος του ευρωπαϊκού κλάδου της Τριμερούς Επιτροπής (Trilateral Commission) – του αμερικανικού οργανισμού που έχει ως στόχο την προώθηση της αμερικανικής ηγεμονίας στον κόσμο. Ο Μόντι είναι επίσης μέλος της Λέσχης Μπίλντερμπεργκ.

Όλοι οι διατελέσαντες επίτροποι της ΕΟΚ και της Ε.Ε. έχουν προσκληθεί τουλάχιστον μία φορά στις συνεδριάσεις της ομάδας και ορισμένοι επιλέχθηκαν για να γίνουν τακτικά μέλη. Μέλη θεωρούνται και όλοι οι γενικοί γραμματείς του ΝΑΤΟ.

Στις συνεδριάσεις της ομάδας λαμβάνονται αποφάσεις για τη χειραγώγηση της παγκόσμιας οικονομίας και τη διασφάλιση του ελέγχου των μεγάλων οικονομικών αποφάσεων.

Επειδή τα ναρκωτικά αποτελούν μέρος της παγκόσμιας οικονομίας, ο έλεγχός τους αποτελεί επίσης ένα από τα «βαθιά» αντικείμενα που απασχολούν τα μέλη της ομάδας – και όχι φυσικά τις ετήσιες συνεδριάσεις. Τα 500-700 δισ. δολάρια που παράγονται ετησίως από το εμπόριο ναρκωτικών ανακυκλώνονται μέσα από τις χρηματιστηριακές αγορές και στη συνέχεια επενδύονται ως νόμιμα

Στο πλαίσιο των συνεδριάσεων γίνονται και προκριματικές συζητήσεις για πολιτικά πρόσωπα που έχουν μέλλον ή, αντίθετα, θα πρέπει να αφανιστούν.

Στη λέσχη δεν υπάρχουν καταγεγραμμένα μέλη, αλλά κάθε χρόνο ένα «αόρατο χέρι» που ηγείται της καθοδηγητικής επιτροπής συντάσσει κατάλογο προσκεκλημένων, κυρίως από τον χώρο των μεγαλοεπιχειρηματιών και όσων έχουν μεγάλη πολιτική επιρροή.

Η ελληνική συμμετοχή…

Η Ευρώπη του 21ου αιώνα και η διεύρυνση της Ε.Ε. ήταν το θέμα της ομιλίας του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Παπανδρέου κατά τη διάρκεια της συνάντησης των μελών της Λέσχης Μπίλντερμπεργκ στη βελγική πρωτεύουσα τον Ιούνιο του 2000. Εκτός από τον Γ. Παπανδρέου, παρών ήταν τότε και ο σύγχρονος Μέτερνιχ της διπλωματίας, πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χένρι Κίσινγκερ.

Η λέσχη συνεδρίασε το 1993 στη Βουλιαγμένη, επί κυβερνήσεως Κ. Μητσοτάκη, ο οποίος είχε μετείχε στη συνεδρίαση μαζί με άλλους Έλληνες πολιτικούς. Το διάστημα 1988-2005 έχουν προσκληθεί: ο Γιώργος Παπανδρέου πέντε φορές, ο Θεόδωρος Πάγκαλος τρεις (ίσως σε αυτές τις προσκλήσεις να οφείλεται η θεαματική πολιτική του μεταστροφή), η Άννα Διαμαντοπούλου και ο Κώστας Καραμανλής από δύο φορές.

Σημειώνεται ότι ο Κ. Καραμανλής συμμετείχε στη συνεδρίαση της λέσχης στη Μεγάλη Βρετανία το 1998. Σε αυτήν συμμετείχε και ο Γιώργος Παπανδρέου, ενώ κοινή ήταν η συμμετοχή τους και στη Βουλιαγμένη.

Κάποια από τις προηγούμενες συναντήσεις είχε παρακολουθήσει και ο Τάκης Λαμπρίας, όταν ακόμα ήταν δημοσιογράφος (πριν πολιτευθεί). Όπως μας είχε αποκαλύψει, σε μια διάσκεψη είχε παρευρεθεί και η Ελένη Βλάχου.

Οι συναντήσεις αυτές μοιάζουν με τις «λευκές εορτές» των Μασόνων. Όταν επιτρέπεται η παρουσία επισκεπτών.

Είχαμε ρωτήσει τον Θεόδωρο Πάγκαλο (παρουσία δύο άλλων δημοσιογράφων) ένα πρωινό, όταν συναντηθήκαμε τυχαία σε ξενοδοχείο της Ιερουσαλήμ, να μας πει για την παρουσία του στην περιβόητη συνάντηση της Λέσχης Μπίλντερμπεργκ στη Βουλιαγμένη. Είχα πάρει τότε μια αόριστη απάντηση: «Μην πιστεύετε αυτά που διαδίδονται για τις συναντήσεις του τύπου αυτού».

Στο YouTube είδα μια συνέντευξη της τότε υπουργού Παιδείας. Σε ερώτηση που της είχε γίνει από την τηλεόραση του ΣΚΑΪ αμέσως μόλις έγινε γνωστή η συμμετοχή της στην κλειστή συνάντηση της Λέσχης Μπίλντερπεργκ (2007), η κα Διαμαντοπούλου είχε «απαντήσει λεπτομερώς», όπως είχε πει χαρακτηριστικά και η ίδια: 

«Η Λέσχη Μπίλντερμπεργκ είναι αυτό που λέμε ένα θινκ τανκ, δηλαδή είναι ένα φόρουμ το οποίο δεν έχει σταθερή σύνθεση, συνεδριάζει κάθε χρόνο σε διαφορετική πόλη, οργανώνεται από μια ομάδα διακεκριμένων πολιτικών οι οποίοι αλλάζουν συνεχώς, και ξεκίνησε υπό την εποπτεία της βασίλισσας της Ολλανδίας πριν από πάρα πολλά χρόνια. Η σύνθεσή του είναι 120 άτομα, προσωπικότητες απ’ όλο τον κόσμο. Το ένα τρίτο είναι πολιτικοί που ανήκουν στα συντηρητικά και τα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα, π.χ., πήραν μέρος ο πρώην σοσιαλιστής πρωθυπουργός της Σουηδίας και της Φινλανδίας. Συμμετέχουν κατά το ένα τρίτο διανοούμενοι, νομπελίστες, μεγάλοι συγγραφείς, πολύ γνωστοί δημοσιογράφοι, και κατά το ένα τρίτο επιχειρηματίες».

Στον φετινό κατάλογο των προσκεκλημένων ήταν προσκεκλημένοι:

• Dimitris Papalexopoulos (2008, 2009, 2012), Managing Director of Titan Cement
• Ulysses Kyriacopoulos, Chairman, S&B Industrial Minerals S.A.

BILDERBERG ΑΠΟ ΤΟ 1988-2003 ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ (ΕΛΛΑΣ)

Καρράς Κώστας, Director of Companies
Δαβίδ Γεώργιος, A. Chairman of the Board, Hellenic Bottling Company S.A.
Ανδριανόπουλος Ανδρέας, Mayor of Piraeus; former Minister of Culture
Αργυρός Στέλιος, Chairman Federation of Greek Industries
Αρσένης Γεράσιμος, Minister of Defense
Χριστοδούλου Ευθύμιος, Minister of Economic Affairs
Κωστόπουλος Γιάννης, Chairman, Credit Bank
Κουλουμπής Θεόδωρος, Pres. Greek Foreign Policy Institute
Διαμαντούρος Νικηφόρος, National Ombudsman
Χατζηελευθεριάδης Γρηγόρης, Vice President Eletson Corporation
Καραμανλής Κώστας Α., Leader of the Opposition (έτσι αναφερόταν τότε)
Κρανιδιώτης Γιάννος,  Alternate Minister for Foreign Affairs (d. 14.9.99).
Λιβανός Γιώργος Π., Ship Owner
Λύρας Γιάννης Κ., Vice Chairman, Union of Greek Shipowners
Μάνος Στέφανος, Minister of National Economy
Μητσοτάκης Κωνσταντίνος, Prime Minister
Πάγκαλος Θόδωρος, Minister for Foreign Affairs (Socialist Party)
Παπακωνσταντίνου Μιχάλης, Minister for Foreign Affairs
Παπαλεξόπουλος Θόδωρος, Deputy Chairman, Titan Cement Company SA
Παπανδρέου Γιώργος A., Minister for Foreign Affairs (τότε)
Περατικός Μιχαήλ Κ., Chairman, Pegasus Ocean Services
Σαμαράς Αντώνης, Former Minister of Foreign Affairs
Τσουκάλης Λουκάς, Prof., Univ of Athens; Pres., Hellenic Centre for Eur. Studies (EKEM)
Βερέμης Θάνος M., Professor of Political History, Univ. of Athens; Pres. of Eliamep
Βώκος Θεμιστοκλής, Chairman, The Seatrade Organisation
Ζομπανάκης Μιχ., Chair., Group for International Study & Evaluation

Στους παραπάνω θα πρέπει να συγκαταλεχθεί και ο πανεπιστημιακός, οικονομολόγος και πολιτικός Γιάγκος Πεσματζόγλου (1918-2003) ως τακτικό μέλος της λέσχης…

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης