Παρακολουθήστε ζωντανά στην τηλεόραση της Ζούγκλας όλα όσα συμβαίνουν στη Γαλλία

Σκηνές βγαλμένες από κινηματογραφική ταινία εκτυλίχτηκαν στο Παρίσι, το οποίο βρισκόταν για ώρες ολόκληρες σε κατάσταση πολιορκίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Έξι ισχυρές εκρήξεις και καταιγισμός πυροβολισμών συγκλόνισαν τα ανατολικά της γαλλικής πρωτεύουσας λίγο μετά τις 18.00 το απόγευμα ώρα Ελλάδας. Πάνοπλοι αστυνομικοί, με θερμικές κάμερες σε λειτουργία και με τη χρήση χειροβομβίδων κρότου λάμψης εισέβαλαν μέσα στο εβραϊκό παντοπωλείο «Hyper Cacher», όπου αρκετοί άνθρωποι παρέμειναν για ώρες όμηροι στα χέρια του 33χρονου ενόπλου Αμεντί Κουλιμπαλί.

Video – ντοκουμέντο από την αστυνομική επέμβαση

Φωτογραφίες από τις εκρήξεις…

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η στιγμή της έκρηξης στο εβραϊκό παντοπωλείο

Σύμφωνα με τα γαλλικά ΜΜΕ, ο απαγωγέας έπεσε νεκρός από τα πυρά των αστυνομικών, ενώ τέσσερις όμηροι σκοτώθηκαν. Παράλληλα, τέσσερις άνθρωποι νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Μεταφορά τραυματισμένου ομήρου σε ασθενοφόρο

Ακόμα, παραμένει άγνωστο πόσοι τελικά βρίσκονταν στα χέρια του ενόπλου, καθώς διάφορες πηγές ανέφεραν ότι περίπου 10 άνθρωποι έκαναν την εμφάνισή τους στην είσοδο της επιχείρησης μετά την επέμβαση της αστυνομίας. Εικόνες από τον τόπο της επέμβασης δείχνουν αστυνομικούς να απομακρύνουν ανθρώπους, κουβαλώντας τους στην πλάτη.

Δυνάμεις της αστυνομίας σε σχηματισμό προσεγγίζουν την είσοδο

Απομάκρυνση ομήρων μέσα από το εβραϊκό παντοπωλείο

Αστυνομικοί προσεγγίζουν το παντοπωλείο λίγο πριν από την επέμβαση

Σχεδόν την ίδια στιγμή, δυνάμεις Ασφαλείας πραγματοποίησαν επέμβαση σε τυπογραφείο στη βιομηχανική περιοχή της πόλης Νταμαρτίν-αν-Γκελ, όπου είχαν παγιδευτεί για ώρες οι αδελφοί Κουασί.

Σε κατάσταση πολιορκίας

Εμπόλεμη ζώνη. Απαγόρευση κυκλοφορίας. Έρημοι δρόμοι. Πολίτες κλειδαμπαρωμένοι πίσω από τις πόρτες των σπιτιών τους και μαθητές σχολείου να οδηγούνται από μέλη των δυνάμεων ασφαλείας στους γονείς τους. Πάνοπλοι αστυνομικοί και στρατιώτες με το δάκτυλο στη σκανδάλη. Αυτές είναι οι εικόνες που συνέθεσαν το σκηνικό εμπόλεμης ζώνης στα ανατολικά του Παρισιού, όπου βρισκόταν σε εξέλιξη πολύωρη υπόθεση ομηρίας.

Η γαλλική αστυνομία εκτιμά πως ο ένοπλος, που κρατούσε ομήρους στο εβραϊκό παντοπωλείο «Hyper Cacher» στα ανατολικά του Παρισιού, φέρεται να βρίσκεται πίσω και από το μακελειό στο προάστιο Μονρούζ, το μεσημέρι της Πέμπτης, όπου μια δημοτική αστυνομικός έπεσε νεκρή

Λίγο μετά τις 13.00 το μεσημέρι ώρα Ελλάδας και ενώ οι γαλλικές Αρχές είχαν στραμμένη την προσοχή τους σε βιομηχανική περιοχή στην πόλη Νταμαρτίν-αν-Γκελ, όπου βρίσκονται ταμπουρωμένοι οι αδελφοί Κουασί, μια αναπάντεχη εξέλιξη ήρθε να σημάνει εκ νέου συναγερμό στο Προεδρικό Μέγαρο και τον πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος δεν προλάβαινε να παρακολουθεί τις ραγδαίες εξελίξεις. Στα ανατολικά του Παρισιού και συγκεκριμένα στην περιοχή Πορτ ντε Βενσάν, ένας ένοπλος εισέβαλε σε εβραϊκό παντοπωλείο, ανοίγοντας πυρ.

Η γαλλική εφημερίδα «Le Figaro» έγραψε, επικαλούμενη πηγή της αστυνομίας, πως ο δράστης φώναξε προς τους αστυνομικούς: «Ξέρετε πολύ καλά ποιος είμαι».

«Ήταν ένα άτομο -Αφρικανός- που κρατούσε καλάσνικοφ… Αμέσως πήγε στο παντοπωλείο και άρχισε να πυροβολεί με το όπλο. Κάποιοι τον είδαν να κρατά τουλάχιστον έξι ομήρους» δήλωσε αυτόπτης μάρτυρας στο Reuters.

Τι ζήτησε ο ένοπλος

Λίγη ώρα αργότερα, οι Αρχές έδωσαν στη δημοσιότητα ένταλμα σύλληψης με τα στοιχεία και τις φωτογραφίες δύο ατόμων που θεωρούνται οι βασικοί ύποπτοι για το μακελειό το μεσημέρι της Πέμπτης στο προάστιο Μονρούζ, όπου μια δημοτική αστυνομικός έπεσε νεκρή.

Ο 33χρονος Αμεντί Κουλιμπαλί εκτιμάται πως βρίσκεται πίσω και από την ομηρία τουλάχιστον πέντε ανθρώπων στο εβραϊκό παντοπωλείο «Hyper Cacher», με την 27χρονη Χαγιάτ Μπουμεντιέν να θεωρείται σύντροφός του, που του παρείχε προσωρινό καταφύγιο. Το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters μετέδωσε πως βρίσκονταν σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε αστυνομικούς και στον ένοπλο, ο οποίος φέρεται να ζήτησε τον τερματισμό της «πολιορκίας» των αδελφών Κουασί από τις δυνάμεις ασφαλείας. Μάλιστα, απείλησε ότι θα άρχιζε να εκτελεί ομήρους αν το αίτημα του δεν γινόταν δεκτό.

Το ένταλμα σύλληψης για την αιματηρή επίθεση στο προάστιο Μονρούζ

Ο ένοπλος καταγόταν από το Ζουβισί-σουρ-Ορζέ της Ιλ ντε Φρανς. Σύμφωνα με τη γαλλική «Le Monde», εμφανίζεται να έχει υιοθετήσει εξτρεμιστικές ιδέες και μαζί με τον Σερίφ Κουασί να είναι υποστηρικτές του ακραίου ισλαμιστή ηγέτη Τζαμέλ Μπεγκάλ. Η Χαγιάτ Μπουμεντιέν φέρεται να είναι σύντροφος του Κουλιμπαλί από το 2010 και ζούσε στο σπίτι του, ενώ ο ίδιος εξέτιε ποινή φυλάκισης.

Περισσότερα από 88.150 μέλη των δυνάμεων ασφαλείας βρίσκονταν για ώρες επί ποδός πολέμου, σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε το BBC.

Le Monde: Το «Hyper Cacher», εικόνα της επιχείρησης μέσω της εφαρμογής Google street view 

Με κόκκινη επισήμανση στον χάρτη το εβραϊκό παντοπωλείο

Πρώτες εικόνες από το σημείο


«Αστακός» το Παρίσι – Απαγόρευση κυκλοφορίας

Επί τόπου έσπευσαν περιπολικά της αστυνομίας, ενώ πάνοπλοι αστυνομικοί έλαβαν θέσεις μάχης γύρω από την επιχείρηση.

Τρία ελικόπτερα πετούσαν συνεχώς πάνω από το σημείο. Η κυκλοφορία οχημάτων και πεζών περιμετρικά του παντοπωλείου απαγορεύτηκε, ενώ όλα τα ρεύματα ανόδου στις οδικές αρτηρίες που οδηγούσαν προς τα εκεί, τέθηκαν εκτός λειτουργίας. Μαθητές σε σχολεία της περιοχής έλαβαν οδηγία να παραμείνουν μέσα στα κτήρια και να ασφαλίσουν τις εισόδους, ενώ στη συνέχεια οδηγήθηκαν συνοδεία αστυνομικών πίσω στους γονείς τους. Σε μια ακόμη εξέλιξη, οι γαλλικές αρχές έδωσαν εντολή να κλείσουν όλα τα εβραϊκά καταστήματα.

Παρίσι: Έρημη πόλη - Απαγόρευση κυκλοφορίας στη γαλλική πρωτεύουσα

Στην περιοχή παρέμειναν για ώρες ασθενοφόρα και πυροσβεστικά οχήματα, ενώ στο σημείο έσπευσαν και στρατιώτες.

Φωτογραφίες του εβραϊκού παντοπωλείου μέσα από εστιατόριο που βρίσκεται στην απέναντι γωνία


Εικόνες από την περιοχή

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης