Περίπου 30.000 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους Κούρδοι, διαδήλωσαν το Σάββατο στη Φρανκφούρτη, στο δυτικό τμήμα της Γερμανίας, ζητώντας «δημοκρατία στην Τουρκία» και «ελευθερία στο Κουρδιστάν».

Η διαδήλωση οργανώθηκε με την ευκαιρία του εορτασμού του Νεβρόζ, του κουρδικού Νέου Έτους. Δεν σημειώθηκαν επεισόδια. Αρκετοί από τους συμμετέχοντες κρατούσαν σημαίες του PKK και φωτογραφίες του Αμπντουλάχ Οτζαλάν, που παραμένει έγκλειστος στις τουρκικές φυλακές. Σε κεντρικά σημεία της πόλης υπήρχαν ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την περασμένη Δευτέρα ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε την Καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ ότι «στηρίζει τους Κούρδους εξτρεμιστές», κλιμακώνοντας ακόμη περαιτέρω τη διπλωματική κρίση μεταξύ των δύο χωρών. Η Γερμανία φιλοξενεί τη μεγαλύτερη κοινότητα Τούρκων της διασποράς (περίπου 1,4 εκατ.) αλλά, επίσης, και μια πολύ μεγάλη κουρδική κοινότητα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τρέμουν το δημοψήφισμα

Την Τετάρτη η γερμανική κυβέρνηση άναψε το πράσινο φως για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος όσων Τούρκων ζουν στην ευρωπαϊκή χώρα στο δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου, το οποίο -σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές- ανοίγει τον δρόμο για την ενίσχυση των εξουσιών του Ερντογάν και την περαιτέρω καταπάτηση των πολιτικών ελευθεριών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία.

«Αν κερδίσει, τα πράγματα θα χειροτερέψουν. Θα καταστρέψει πόλεις και θα σκοτώσεις Κούρδους» ανέφερε ένας εκ των διαδηλωτών.

Με πληροφορίες από Νewsweek/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης