Περίπου 500 μετανάστες από τη Βιρμανία και το Μπανγκλαντές, που έφθασαν σήμερα με σκάφος στα ανοικτά της επαρχίας Ατσέχ, στη βορειοδυτική Ινδονησία, διασώθηκαν από τις Αρχές, ανακοίνωσαν αξιωματούχοι.

«Ειδοποιηθήκαμε από ψαράδες ότι μετανάστες, που έφθασαν με σκάφος, βρίσκονται στη θάλασσα βόρεια του Άτσεχ» δήλωσε ο Μπουντιαουάν, υπεύθυνος των υπηρεσιών διάσωσης της επαρχίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Στείλαμε επί τόπου ομάδες και διασώσαμε 469 μετανάστες, Ροχίνγκια της Βιρμανίας και από το Μπανγκλαντές» πρόσθεσε ο αξιωματούχος. «Ανάμεσά τους υπάρχουν γυναίκες και παιδιά. Προς το παρόν είναι όλοι ασφαλείς» τόνισε.

Οι Ροχίνγκια της Βιρμανίας είναι μια άπατρις μουσουλμανική μειονότητα, η οποία θεωρείται από τον ΟΗΕ ένας από τους περισσότερο διωκόμενους λαούς στον κόσμο.

Ο υπεύθυνος των υπηρεσιών διάσωσης δήλωσε πως οι μετανάστες οδηγήθηκαν σ΄ ένα κέντρο στο βόρειο Άτσεχ. Η αστυνομία και οι μεταναστευτικές υπηρεσίες θα εξετάσουν εκεί τους φακέλους τους, κυρίως τα κίνητρά τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ένα άλλο μέλος των υπηρεσιών διάσωσης, ο Ντάρσα, εξήγησε πως το σκάφος της ομάδας είχε φθάσει κοντά σε μια παραλία και οι μετανάστες πήραν εντολή να βγουν στην ξηρά κολυμπώντας.

«Ένας από τους μετανάστες, που μιλούσε μαλαισιανά, μου αφηγήθηκε πως ο κυβερνήτης του σκάφους τούς είπε πως βρίσκονταν στη Μαλαισία και να κολυμπήσουν μέχρι την ακτή» δήλωσε.

«Ορισμένοι το έκαναν. Στη συνέχεια ανακάλυψαν πως ήταν στην Ινδονησία» πρόσθεσε.

Σύμφωνα μ΄ αυτόν τον αξιωματούχο, 83 γυναίκες και 41 παιδιά βρίσκονταν μέσα στο σκάφος. «Ορισμένοι δεν ήταν καλά και χρειάζονταν ιατρική φροντίδα» είπε.

Κάθε χρόνο, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι επιχειρούν να εγκαταλείψουν τη μεθοριακή ζώνη ανάμεσα στη Βιρμανία και το Μπανγκλαντές, ώστε να διαφύγουν από τη φτώχεια στο Μπανγκλαντές ή από τις διώξεις στην περίπτωση των Ροχίνγκια της Βιρμανίας.

Περίπου 800.000, οι Ροχίνγκια ζουν περιορισμένοι στην επαρχία Ραχίν (δυτική Βιρμανία), 140.000 από τους οποίους μέσα σε καταυλισμούς και σε άθλιες συνθήκες. Η χούντα που κυβερνούσε τους έχει στερήσει την υπηκοότητα και σε βάρος τους επιβάλλονται περιορισμοί στα ταξίδια, στην εργασία, στην πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας, ακόμη και στον γάμο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης