Σοκ έχει προκαλέσει στην κοινή γνώμη ένα βίντεο που προβλήθηκε την Κυριακή από το China’s Dragon TV, καθώς, όπως φαίνεται στις εικόνες, το προσωπικό της Shanghai Husi, της εταιρείας που προμηθεύει με κρέας κολοσσούς όπως η ΜcDonald’s και η KFC, εμφανίζεται να μην τηρεί τους βασικούς κανόνες υγιεινής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στα πλάνα-ντοκουμέντα που έχουν ληφθεί από κάμερα ασφαλείας, εμφανίζεται εργαζόμενος στο εργοστάσιο να μαζεύει κρέας από το πάτωμα και να το ρίχνει μέσα σε μηχάνημα επεξεργασίας μαζί με την υπόλοιπη ποσότητα, η οποία μετά την ολοκλήρωση της όλης διαδικασίας, θα προωθούνταν στην αγορά.

Στο ρεπορτάζ του κινεζικού καναλιού αναφέρεται ακόμη ότι στο ίδιο εργοστάσιο, οι εργαζόμενοι αναμείγνυαν ποσότητες ληγμένου κρέατος με φρέσκο έτσι ώστε «να μην πάει τίποτα χαμένο».

Μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου το εργοστάσιο έκλεισε άμεσα, φέρνοντας σε δύσκολη θέση τις εταιρείες που προμήθευε. Στελέχη της McDonald’s Corp και της Yum Brands Inc (σ.σ. μητρικής της KFC) αναγκάστηκαν να απολογηθούν στο καταναλωτικό κοινό της Κίνας, ζητώντας παράλληλα εξηγήσεις από τη Shanghai Husi.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Άλλωστε οι Αρχές της Κίνας πραγματοποίησαν ελέγχους σε όλες τις εταιρείες που προμηθεύονταν προϊόντα απ’ τη Shanghai Husi και, όπως αναφέρουν, θα επιθεωρήσουν τις υποδομές της μητρικής της, OSI, έτσι ώστε να διασφαλίσουν ότι τα τρόφιμα που παρασκευάζουν είναι κατάλληλα για κατανάλωση.

Σε σημερινές του δηλώσεις, ο υπεύθυνος της έρευνας τόνισε ότι απαιτεί να έρθει στα χέρια του ο κατάλογος με όλες τις πωλήσεις της OSI. Υπογραμμίζει πως ήδη έχουν σφραγιστεί 4.500 κιβώτια βόειου κρέατος, που είχαν παραγγείλει τα McDonald’s, καθώς και 500 που είχε παραγγείλει η Yum’s Pizza Hut.

Χώρες και εταιρείες στον… χορό του διατροφικού σκανδάλου

Όμως, όλα δείχνουν πως αυτό το σκάνδαλο τροφίμων δεν περιορίζεται στην Κίνα, αλλά έχει μεταφερθεί ήδη και σε άλλες χώρες.

Ο εκπρόσωπος των McDonald’s στο Τόκιο δήλωσε πως το 1/5 από τα McNuggets που σερβίρουν προέρχεται από τα κοτόπουλα της Shanghai Husi και πως οι πωλήσεις του προϊόντος έχουν ανασταλεί από χθες.

Σύμφωνα με τον ίδιο, έχουν ήδη βρεθεί εναλλακτικοί προμηθευτές για να καλύψουν τις ανάγκες της εταιρείας σε κοτόπουλο και προέρχονται από Κίνα και Ταϊλάνδη.

Την ίδια ώρα, οι μετοχές της εταιρείας σημείωσαν μικρή πτώση της τάξης του 1,4%, φτάνοντας στο χαμηλότερο ποσοστό των τελευταίων 15 μηνών.

Σήμερα, η Starbucks ανέφερε πως κάποια από τα προϊόντα της περιείχαν κοτόπουλο, το οποίο προμηθεύονταν από τη Shanghai Husi. Όπως αναφέρει, δεν είχε άμεση επαγγελματική σχέση με τη Shanghai Husi, αλλά μερικά από τα προϊόντα της έφταναν σε αυτούς μέσω άλλου προμηθευτή.

Επίσης, στελέχη της εταιρείας έσπευσαν να διαβεβαιώσουν το καταναλωτικό κοινό πως δεν υπάρχουν πλέον τέτοια προϊόντα στα ράφια τους.

Η Burger King and Dicos, ιδιοκτησία της πολυεθνικής Ting Hsin International, αποτελεί την τρίτη μεγαλύτερη αλυσίδα fast food στην Κίνα η οποία επίσης εμπλέκεται στο διατροφικό σκάνδαλο. Όπως ανέφεραν εκπρόσωποί της, θα αποσυρθούν όλα τα προϊόντα Shanghai Husi από τα καταστήματα τους.

Το ίδιο ισχύει και για την αλυσίδα Papa John’s International Inc, που μέσω του blog της ενημέρωσε πως έχουν ήδη απομακρύνει όλη την προμήθεια από τη Shanghai Husi.

Η σουηδική εταιρεία επίπλων ΙΚΕΑ, η οποία εμπορεύεται και τρόφιμα, προμηθευόταν προϊόντα κρέατος από τη Shanghai Husi μέχρι και το Σεπτέμβριο του περασμένου έτους. Όπως δηλώνουν, από τότε δεν είχαν καμία επαφή.

Άλλες εταιρείες, των οποίων το όνομα συνδέθηκε με τη Shanghai Husi, όπως η Domino’s Pizza Inc, δηλώνουν πως τα υποκαταστήματα τους στην Κίνα ποτέ δεν προμηθεύτηκαν από τη συγκεκριμένη εταιρεία.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης