Περισσότεροι από 30.000 άνθρωποι, μουσουλμάνοι και βουδιστές, έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, λόγω των διαθρησκευτικών αιματηρών επεισοδίων που ξέσπασαν στη δυτική Μιανμάρ την προηγούμενη εβδομάδα, όπως ανακοίνωσε ένας υπουργός στο κρατίδιο Ραχίν.

Σχεδόν 31.890 άνθρωποι έχουν ζητήσει καταφύγιο σε 37 καταυλισμούς προσφύγων σε όλο το κρατίδιο Ραχίν, δήλωσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο Συνταγματάρχης Χτέιν Λιν, υπουργός Ασφάλειας και Συνόρων του κρατιδίου αυτού, που βρίσκεται στα σύνορα με το Μπανγκλαντές. Μόνο στη Σίτουε, πρωτεύουσα του κρατιδίου, 18.890 μουσουλμάνοι και 5.600 μέλη της μειονότητας Ραχίν, στην πλειοψηφία τους βουδιστές, έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους πρόσθεσε ο ίδιος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όμως διαβεβαίωσε ότι από την Τετάρτη, η κατάσταση έχει «τεθεί υπό έλεγχο στη Σίτουε». «Η ασφάλεια και η ειρήνη έχουν αποκατασταθεί». Ο υπουργός επεσήμανε εξάλλου ότι 29 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από την Παρασκευή: 16 μουσουλμάνοι και 13 Ραχίν.
Αυτός ο απολογισμός δεν περιλαμβάνει τους 10 μουσουλμάνους που λιντσαρίστηκαν στις 3 Ιουνίου στα νότια του κρατιδίου από μια ομάδα βουδιστών που είχαν εξοργιστεί μετά το βιασμό και τη δολοφονία από συμμορία μιας βουδίστριας, που αποδόθηκαν στους μουσουλμάνους.

«Βιώσιμη πολιτική λύση ζητά η επικεφαλής της αντιπολίτευσης»

Η ηγετική μορφή της βιρμανικής αντιπολίτευσης Αούνγκ Σαν Σου Κίι εκτίμησε ότι χρειάζεται «μια βιώσιμη πολιτική λύση» για να δοθεί τέλος στα βίαια θρησκευτικά επεισόδια που συγκλονίζουν τις τελευταίες ημέρες τη χώρα της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ερωτηθείσα στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Γενεύη για τα αιματηρά επεισόδια που σημειώνονται στη Μιανμάρ μεταξύ μουσουλμάνων και βουδιστών, η Σου Κίι πρόσθεσε ότι πρέπει να εφαρμοστούν «κανόνες δικαίου, οι οποίοι θα μπορέσουν να τερματίσουν τέτοιες καταστάσεις συγκρούσεων». «Μια κατάπαυση του πυρός δεν αρκεί», υπογράμμισε. «Το βασικό μάθημα που πρέπει να μάθουμε είναι ότι οι κανόνες δικαίου είναι απαραίτητοι για να τερματιστούν οι συγκρούσεις στη χώρα μας. Χωρίς κανόνες δικαίου τέτοιες εθνοτικές συγκρούσεις θα συνεχιστούν. Θα πρέπει να συνεργαστούμε όλοι για να το καταφέρουμε αυτό», κατέληξε η Σου Κίι.

Eπιμέλεια: Μαριάννα Μαρμαρά

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης