Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ζήτησε χθες από τη συριακή κυβέρνηση να επιτρέψει στις ανθρωπιστικές οργανώσεις να έχουν ελεύθερη πρόσβαση στην Κουσέιρ, στην κεντρική Συρία, όπου πλήθος αμάχων βρίσκεται αντιμέτωπο με κακουχίες λόγω της ένοπλης σύρραξης.

Με διακήρυξη του, την οποία υπογράφει και η Ρωσία -παραδοσιακός σύμμαχος της Δαμασκού- ζητείται να επιτραπεί η «άμεση, ασφαλής και ανεμπόδιστη πρόσβαση» των οργανώσεων αρωγής στους αμάχους που χρειάζονται εκτάκτως ανθρωπιστική βοήθεια στην Κουσέιρ, τον έλεγχο της οποίας ξαναπήρε ο συριακός στρατός. Σε αυτήν υπενθυμίζεται επίσης στη Δαμασκό ότι φέρει την «πρώτη ευθύνη» για την προστασία των αμάχων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πρόκειται για την πρώτη ομόφωνη διακήρυξη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη Συρία «εδώ και πολλούς μήνες», αν δεν ληφθούν υπόψη οι καταδίκες των τρομοκρατικών ενεργειών, σημείωσε ο Βρετανός πρεσβευτής, Μαρκ Λάιαλ Γκραντ, η χώρα του οποίου προεδρεύει του Συμβουλίου αυτόν τον μήνα.

«Αποτελεί μια ένδειξη ότι ίσως το Συμβούλιο Ασφαλείας επανέρχεται ενωμένο λίγο στο συριακό ζήτημα», πρόσθεσε.

Λίγο νωρίτερα ο ΟΗΕ απηύθυνε έκκληση για την συγκέντρωση του ποσού ρεκόρ των 5,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων (3,9 δισεκατομμύρια ευρώ), το οποίο θα αξιοποιηθεί στην αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας μέχρι τον Δεκέμβριο σε περισσότερα από 10 εκατ. κατοίκους στη Συρία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγή: ΑΠΕ

Διαβάστε επίσης:
ΟΗΕ: Ιστορικά τραγική η κατάσταση στη Συρία, Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 7 Ιουνίου 2013, 14:36

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης