Οι Αρχές στην Γκάμπια προχώρησαν την Πέμπτη στην εκτέλεση εννιά κρατουμένων, σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία.

Όπως μετέδωσε το Associated Press, οι εκτελέσεις εντάσσονται στις δεσμεύσεις που είχε δώσει την περασμένη Κυριακή ο πρόεδρος της αφρικανικής χώρας, Yahya Jammeh, για τη θανάτωση 47 φυλακισμένων μέσα στον επόμενο μήνα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Όλοι και περισσότεροι άνθρωποι βρίσκονται αντιμέτωποι με την απειλή επικείμενων εκτελέσεων μέσα στις επόμενες ημέρες. Εννιά άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων μιας γυναίκας, απομακρύνθηκαν από τα κελιά τους και εκτελέστηκαν το βράδυ της Πέμπτης. Τρεις από αυτούς είχαν κριθεί ένοχοι για προδοσία. Πρόκειται για μια απόφαση η οποία αποτελεί ένα τεράστιο άλμα προς τα πίσω», αναφέρεται στην ανακοίνωση της οργάνωσης.

Η τελευταία επίσημη εκτέλεση θανατοποινίτη είχε γίνει το 1985. Ο προηγούμενος πρόεδρος, Dawda Jawara, είχε καταργήσει τη συγκεκριμένη ποινή, ωστόσο το 1995 ο Yahya Jammeh την επανέφερε στο σύστημα απονομής Δικαιοσύνης, όταν και κατέλαβε την εξουσία με πραξικόπημα.

Ανυποχώρητος ο πρόεδρος

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επικαλούμενο πηγή μέσα από την κυβέρνηση, το Associated Press μετέδωσε ότι όλες οι εκτελέσεις των κρατουμένων θα πραγματοποιηθούν, ξεκαθαρίζοντας ότι οι διεθνείς πιέσεις δεν πρόκειται να αλλάξουν την άποψη του προέδρου.

«Ο Yaha Jammeh δεν πρόκειται να κάνει πίσω. Είναι αποφασισμένος να προχωρήσει και θα το κάνει με κάθε τίμημα», ανέφερε η πηγή, η οποία ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Την περασμένη Κυριακή ο ισχυρός άνδρας της Γκάμπια είχε σημειώσει στη διάρκεια ομιλίας του στο πλαίσιο των εορτασμών για τον τερματισμό του Ραμαζανιού ότι θα τηρηθεί το γράμμα του νόμου και όλες οι θανατικές ποινές θα εφαρμοστούν. «Δεν υπάρχει καμία περίπτωση η κυβέρνησή μου να αφήσει εκτεθειμένο το 99% του πληθυσμού σε αυτούς τους εγκληματίες», είχε σημειώσει.

Η συγκεκριμένη απόφαση είχε προκαλέσει την έντονη αντίδραση του προέδρου του Μπενίν, ο οποίος έστειλε τον υπουργό Εξωτερικών του στην Γκάμπια προκειμένου να έχει άμεση ενημέρωση για το συγκεκριμένο θέμα. Ο Thomas Boni Yayi είναι ο προσωρινός επικεφαλής της Αφρικανικής Ένωσης (AU), οργανισμός που έχει ταχθεί ανοικτά κατά της θανατικής ποινής. Ο Yaha Jammeh έχει επανειλημμένα κατηγορηθεί για κατάφορη καταπίεση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καθώς και για περιορισμό της ελευθερίας του Τύπου. Χαρακτηριστική ήταν η απάντησή του στις κατηγορίες για λογοκρισία:

«Να πάτε όλοι στην Κόλαση», είχε πει.

Διαβάστε επίσης:
«Να πάτε όλοι στην Κόλαση», Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 13 Δεκεμβρίου 2011, 06:37

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης