Κλιμακώνεται σε όλα τα επίπεδα η διαμάχη μεταξύ Κίνας και Ιαπωνίας με φόντο τα νησιά Σενκάκου/Ντιαογού. Στα διαφιλονικούμενα νησιά, η «απόβαση» δύο Ιαπώνων προκάλεσε την έντονη αντίδραση του Πεκίνου, τη στιγμή που στην περιοχή φέρονται να κατευθύνονται κινεζικά αλιευτικά και ενώ αντι-ιαπωνικές διαδηλώσεις καταγράφονται σε δεκάδες πόλεις της Κίνας. Πέτρες και τούβλα πέταξαν συγκεντρωμένοι στο ιαπωνικό προξενείο στη Σενγιάνγκ, ενώ αναστέλλουν τις εργασίες τους ιαπωνικές εταιρείες στην Κίνα.

Η ένταση βρίσκεται «στο κόκκινο», αρχικά, στα ίδια τα ακατοίκητα νησιά: δύο Ιάπωνες έφθασαν με φουσκωτό σε ένα από τα νησιά του συμπλέγματος, κολύμπησαν μέχρι τις ακτές και έμειναν για λίγη ώρα στην ξηρά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα, κινεζικά και ιαπωνικά Μ.Μ.Ε. κάνουν λόγο για αρκετές δεκάδες αλιευτικά που κατευθύνονται προς τη θαλάσσια περιοχή γύρω από τα νησιά. Πιθανότατα πρόκειται για κινεζικά αλιευτικά, αν και δεν αποκλείεται να προέρχονται από την Ταϊβάν. Σύμφωνα με το Τόκιο μάλιστα, ένα από τα αλιευτικά εξέπεμψε μέσω ασυρμάτου μήνυμα με το οποίο «ανακήρυσσε» κινεζικά τα ύδατα και καλούσε την ιαπωνική Ακτοφυλακή να απομακρυνθεί.

Αντιδρώντας στην «απόβαση» των δύο Ιαπώνων, το Υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας καταδίκασε την εξέλιξη ως «προκλητική πράξη που παραβιάζει την κινεζική εδαφική κυριαρχία». «Καλούμε την Ιαπωνία να προχωρήσει σε αποτελεσματικά μέτρα για την παύση δράσεων που κλιμακώνουν την κατάσταση» ανέφερε το Πεκίνο, τονίζοντας πως «η Κίνα διατηρεί το δικαίωμα να προχωρήσει σε περαιτέρω βήματα».

Διαδηλώσεις στην Κίνα

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την ίδια στιγμή, το κλίμα είναι τεταμένο σχεδόν σε κάθε γωνιά της Κίνας: διαδηλώσεις με συνθήματα κατά της Ιαπωνίας καταγράφονται σε πάνω από 100 πόλεις, σύμφωνα με το ιαπωνικό πρακτορείο ειδήσεων Kyodo. Το ίδιο πρακτορείο υποστηρίζει ότι διαδηλωτές στη Σενγιάνγκ, στο βορειοανατολικό τμήμα της κινεζικής επικράτειας, εκσφενδόνισαν πέτρες και τούβλα εναντίον του εκεί ιαπωνικού προξενείου.

Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι, τις τελευταίες ημέρες, αρκετές ιαπωνικές εταιρείες – όπως η Toyota, Honda, Mazda, Mitsubishi και Panasonic – έχουν μειώσει ή ακόμη και αναστείλει εξ ολοκλήρου τις εργασίες τους σε μονάδες που βρίσκονται σε κινεζικό έδαφος.

Παράλληλα, οι μετοχές των ιαπωνικών εταιρειών βρίσκονται «στο κόκκινο», ενώ η αναστολή εργασιών οδήγησε τον οίκο αξιολόγησης Fitch να προειδοποιήσει ορισμένες από τις ανωτέρω ιαπωνικές εταιρείες πως μπορεί να υποβαθμίσει την πιστοληπτική τους αξιολόγηση.

Σε αυτοσυγκράτηση καλούν οι ΗΠΑ

Νωρίς το πρωί, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Λέον Πανέτα, επανέλαβε την έκκληση της Ουάσινγκτον για αυτοσυγκράτηση.

«Καλούμε όλες τις πλευρές να επιδείξουν ηρεμία και αυτοσυγκράτηση και τις ενθαρρύνουμε να κρατούν ανοικτούς τους διαύλους επικοινωνίας, ώστε να επιλυθεί διπλωματικά και με ειρηνικό τρόπο η διαμάχη» όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το αμερικανό Πεντάγωνο.

Επιμέλεια: Μάριος Μπουμπής

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης