O Εμίρης του Κατάρ, ο οποίος στις αρχές του μήνα επισκέφτηκε τη Γάζα, δήλωσε την Κυριακή, μέσω τηλεοπτικής εκπομπής, ότι το Ισραήλ πρέπει να άρει την πολιορκία στη Λωρίδα της Γάζας.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό Αλ Τζαζίρα, ο Εμίρης Χαμάντ μπιν Χαλίφα αλ Θανί δήλωσε επίσης ότι το Ισραήλ δεν θα σταματούσε τις επιθέσεις του στη Γάζα, εκτός αν συναντούσε ισχυρή αντίσταση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

“Είναι στη “φύση” του Ισραήλ να μη σταματήσει την επιθετική του στάση, εκτός αν υπάρξει σθεναρή αντίσταση, όπως συνέβη με τη Γάζα και τη Χεζμπολάχ του Λιβάνου στο Νότο”, είπε ο Εμίρης.

Οι επιθέσεις που ξεκίνησαν την περασμένη Τετάρτη έχουν κοστίσει, μέχρι στιγμής, τη ζωή σε 69 Παλαιστινίους. Εξ αυτών 11 σκοτώθηκαν την Κυριακή όταν ένας πύραυλος, που εκτοξεύτηκε από το Ισραήλ, ισοπέδωσε ένα σπίτι. Περισσότερες από 500 ρουκέτες, που έχουν εκτοξευθεί από τη Γάζα, έχουν πλήξει το Ισραήλ σκοτώνοντας τρεις αμάχους και τραυματίζοντας δεκάδες ανθρώπους.

Ο Εμίρης μετέβη το Σάββατο στο Κάιρο όπου είχε συνομιλίες με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι, με κύριο θέμα συζήτησης την κατάσταση που επικρατεί στη Γάζα. Το Κατάρ έχει αναδειχτεί ως ένας σημαντικός μεσολαβητής στις διαμάχες μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων αλλά και στον εμφύλιο πόλεμο της Συρίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Σεΐχης Χαμάντ, ο οποίος παλαιότερα είχε υποστηρίξει ότι οι αραβικές δυνάμεις θα έπρεπε να παρέμβουν στη Συρία προκειμένου να σταματήσουν οι αιματοχυσίες, δήλωσε σε συνέντευξη ότι η κατάσταση έχει πλέον ξεφύγει από τον έλεγχο. “Η αποστολή αραβικών στρατευμάτων είναι πλέον δύσκολη, αλλά αν είχαν σταλεί από την αρχή, η κατάσταση τώρα θα ήταν καλύτερη”, είπε.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς, το Κατάρ, μαζί με τη Σαουδική Αραβία και την Τουρκία, υποστηρίζουν σθεναρά τους σουνίτες μουσουλμάνους αντάρτες της Συρίας, ενώ το Ιράν υποστηρίζει τον πρόεδρο Μπασάρ αλ-Άσαντ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης