Ο υψηλότερος ουρανοξύστης στην Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένεται να παρουσιαστεί επισήμως στο κεντρικό Λονδίνο. Το «Shard», ένα αστραφτερό κτήριο φτιαγμένο από γυαλί που αψηφά τη βαρύτητα, έχει ύψος 309,6 μέτρα και δεσπόζει στον ορίζοντα της πόλης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο ουρανοξύστης κόστισε συνολικά 1,5 δις δολάρια και χρειάστηκαν 12 χρόνια για να κατασκευαστεί. Πρωτοσχεδιάστηκε στο πίσω μέρος ενός μενού σε κάποιο εστιατόριο του Βερολίνου το 2000 και τα σχέδιά του πήραν την έγκριση το 2003, όμως, μέχρι να διασφαλιστεί το ποσό για τη δημιουργία του, χρειάστηκε περισσότερος χρόνος.

Η χρηματοδότηση σταμάτησε όταν ξεκίνησε η οικονομική κρίση, όμως η λύση ήρθε το 2009, όταν το Κατάρ παρενέβη και ανέλαβε το 95% της επένδυσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο σεΐχης Abdullah Bin Saoud al Thani, διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας του Κατάρ και πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Shard Funding Ltd, δήλωσε: «Ο ουρανοξύστης είναι το νέο ορόσημο του Λονδίνου και ένα σημείο που δείχνει την ανθεκτικότητα και την ανάπτυξη της πόλης ακόμα και εν μέσω δύσκολων οικονομικών συγκυριών. Είναι ένα σύμβολο της πίστης και της δέσμευσης που δείχνει το Κατάρ στο Λονδίνο σήμερα και στο μέλλον».

Παρακολουθήστε το σχετικό video

Επιμέλεια: Άννα Μορφούλη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης