Έντονα επικριτική για την τουρκική κυβέρνηση είναι η έκθεση του οργανισμού «Freedom House» που θα δημοσιοποιηθεί σήμερα στην Ουάσιγκτον και έχει ως θέμα: «Η Δημοκρατία σε κρίση: Διαφθορά, Μέσα Ενημέρωσης και Δύναμη στην Τουρκία».

Σύμφωνα με την έκθεση, η τουρκική κυβέρνηση χρησιμοποιεί εσφαλμένα την επιρροή της πάνω στα Μέσα Ενημέρωσης για να περιορίσει την δημόσια συζήτηση σχετικά με τις κυβερνητικές δράσεις και να τιμωρήσει τους δημοσιογράφους και τους ιδιοκτήτες των μέσων ενημέρωσης, οι οποίοι αμφισβητούν τις κυβερνητικές αξιώσεις, όπως σημειώνεται.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η κυβέρνηση πρέπει να αναγνωρίσει ότι οι προσπάθειές της να ελέγχει μια ελεύθερη συζήτηση αποξενώνει περαιτέρω τους πολίτες της Τουρκίας και κατά αυτό τον τρόπο θα μπορούσαν να απειλήσουν τη σταθερότητα της χώρας» υπογραμμίζεται στην έκθεση, στην οποία σημειώνεται ότι «θα μπορούσε, επίσης, να θέσει σε κίνδυνο την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρώπη και την ισχυρή συμμαχία της με τις ΗΠΑ».

«Η κρίση στη δημοκρατία της Τουρκίας δεν είναι ένα μελλοντικό πρόβλημα» δήλωσε ο πρόεδρος του «Freedom House», Ντέιβιντ Κράμερ, συμπληρώνοντας ότι «τα ΜΜΕ αντιμετωπίζουν τεράστια πίεση από την κυβέρνηση και η κυβέρνηση έχει πλέον διευρύνει τις επιθέσεις και σε άλλα όργανα».

Μεταξύ άλλων, επισημαίνεται επίσης ότι «η έκθεση παρέχει βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες συστάσεις προς την τουρκική κυβέρνηση, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ΗΠΑ για το πώς να υποστηρίξουν τη δημοκρατία της Τουρκίας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο μεταξύ, στην πρόσφατη έκθεση του ίδιου οργανισμού για την κατάσταση της ελευθερίας σε όλο τον κόσμο, διατηρείται αμετάβλητη η βαθμολογία της Τουρκίας ως «μερικώς ελεύθερη» χώρα, συγκεντρώνοντας 3 βαθμούς στα πολιτικά δικαιώματα και 4 στις πολιτικές ελευθερίες (σ.σ: η κλίμακα είναι από 1 ως 7 με άριστα το 1).

Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης