Σοβαρό επεισόδιο ανάμεσα σε Ρωσία και Τουρκία σημειώθηκε σήμερα Κυριακή στο Αιγαίο, 13,6 ναυτικά μίλια ανοιχτά της Λήμνου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το πλήρωμα του ρωσικού πολεμικού «Smetlivy» εντόπισε το τουρκικό σκάφος, ενώ βρισκόταν σε απόσταση περίπου 1.000 μέτρωνΣύμφωνα με τη Μόσχα, τουρκικό αλιευτικό κινήθηκε κοντά σε ρωσικό πολεμικό πλοίο. Το ρωσικό πολεμικό πλοίο έριξε προειδοποιητικές βολές εναντίον του τουρκικού αλιευτικού, το οποίο στη συνέχεια απομακρύνθηκε.

Ειδικότερα, το πλήρωμα του ρωσικού αντιτορπιλικού «Smetlivy» εντόπισε το τουρκικό σκάφος ενώ βρισκόταν σε απόσταση περίπου 1.000 μέτρων.

Σύμφωνα με το ρωσικό Υπουργείο Εθνικής Άμυνας «το αλιευτικό έπλεε ευθεία κατευθυνόμενο προς το “Smetlivy” και αγνόησε κλήσεις από τον ραδιοτηλέγραφο και τα οπτικά σήματα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όταν το τουρκικό σκάφος πλησίασε στα 600 περίπου μέτρα, «το ρωσικό πολεμικό πλοίο εξαπέλυσε προειδοποιητικά πυρά σε σημείο μπροστά από την τράτα, φροντίζοντας να μη χτυπηθεί» ανέφερε η ίδια πηγή.

Το υπουργείο τόνισε ακόμη ότι το αλιευτικό μετά τις προειδοποιητικές βολές άλλαξε κατεύθυνση και συνέχισε προσπερνώντας το «Smetlivy» σε απόσταση περίπου 540 μέτρων, χωρίς καμία επαφή με το ρωσικό πλήρωμα.

Στη σχετική ανακοίνωση γίνεται λόγος για αποτροπή σύγκρουσης του ρωσικού πολεμικού “Smetlivy” με τουρκικό αλιευτικό.

Πιο συγκεκριμένα, αναφέρονται τα εξής: «Στις 13 Δεκεμβρίου το πλήρωμα του ρωσικού σκάφους Smetlivy, που βρισκόταν 22 χλμ. (13,6 μίλια) από το ελληνικό νησί Λήμνος στο βόρειο Αιγαίο, απέφυγε μια σύγκρουση με τουρκικό αλιευτικό σκάφος».

Η Ρωσία κάλεσε τον στρατιωτικό ακόλουθο της Τουρκίας στη Μόσχα να δώσει εξηγήσεις για το επεισόδιο στο Αιγαίο.

Οι δύο χώρες αντιμετωπίζουν τη χειρότερη κρίση στις σχέσεις τους μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, αφότου, στις 24 Νοεμβρίου, ένα ρωσικό πολεμικό αεροπλάνο καταρρίφθηκε από την τουρκική Πολεμική Αεροπορία.

Έκτοτε η Ρωσία έχει ανακοινώσει αντίποινα σε βάρος της Τουρκίας, τα οποία αφορούν κυρίως στους τομείς του τουρισμού, της ενέργειας, των κατασκευών και της γεωργίας.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν διέταξε την Παρασκευή (προχθές) τον ρωσικό στρατό να απαντήσει με «άκρα αυστηρότητα» σε κάθε δύναμη που θα τον απειλούσε στη Συρία.

Από την πλευρά του ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου απηύθυνε έκκληση στη Ρωσία για «ηρεμία», προειδοποίησε όμως ότι η υπομονή της Άγκυρας «έχει όρια».

Tι λένε οι ελληνικές Αρχές

Οι ελληνικές Αρχές αναφέρουν ότι όταν συνέβη το επεισόδιο, το ρωσικό πολεμικό πλοίο έπλεε σε διεθνή ύδατα στο Βόρειο Αιγαίο, περιμένοντας να λάβει το πράσινο φως των τουρκικών αρχών για να διέλθει από τα στενά των Δαρδανελλίων ώστε να συνεχίσει το ταξίδι της επιστροφής στη Ρωσία.

O Τσαβούσογλου για το θερμό επεισόδιο Ρωσίας-Τουρκίας στο Αιγαίο

O υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, που βρίσκεται στη Ρώμη για να παραστεί στις συνομιλίες για την Λιβύη, δήλωσε ότι η Άγκυρα ερευνά το περιστατικό με το ρωσικό αντιτορπιλικό στο Αιγαίο και θα εκδώσει μια ανακοίνωση μόλις συγκεντρώσει περισσότερες πληροφορίες, κυρίως από τους αλιείς που ενεπλάκησαν σε αυτό.

«Έχουμε ενημερωθεί για την ανακοίνωση της ρωσικής πλευράς… Εμείς θα εκδώσουμε μια ανακοίνωση σχετικά με το περιστατικό αφού μιλήσουμε με τους αλιείς» είπε ο Τσαβούσογλου, όπως μετέδωσε το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο Habertuk.

Ο ίδιος επανέλαβε την θέση της Άγκυρας ότι θέλει να διευθετήσει τις όποιες δυσκολίες στις σχέσεις της με τη Ρωσία και ότι δεν επιθυμεί την κλιμάκωση της έντασης, ενώ επισήμανε ότι το περιστατικό θα τεθεί στο επίκεντρο διαπραγματεύσεων.

«Θέλουμε να επιλύσουμε την ένταση με το διάλογο» τόνισε ο ίδιος, σε δηλώσεις που μετέδωσε το τουρκικό τηλεπτικό δίκτυο TRT Turk.

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης