Ο Γάλλος ΥΠΕΣ διέψευσε την είδηση που μεταδόθηκε από γαλλικά Μ.Μ.Ε. περί σύλληψης του δολοφόνου της Τουλούζ, ο οποίος βρίσκεται από το πρωί της Τετάρτης στο σπίτι του σε πυκνοκατοικημένη περιοχή της πόλης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πριν από περίπου μία ώρα έκανε τον γύρο του Διαδικτύου μέσω γαλλικών και διεθνών Μ.Μ.Ε. η είδηση της σύλληψής του, λίγο αργότερα όμως η συγκεκριμένη εξέλιξη διαψεύσθηκε επισήμως από τον Γάλλο ΥΠΕΣ, Claude Gueant, σύμφωνα πάντα με διεθνείς δημοσιογραφικές πηγές.

Το χρονικό του θρίλερ
 
Σε εξέλιξη βρίσκεται επιχείρηση της γαλλικής αστυνομίας για τη σύλληψη ενός άνδρα, ο οποίος φέρεται να βρίσκεται πίσω από τρεις θανατηφόρες επιθέσεις εναντίον μειονοτήτων στη Νοτιοδυτική Γαλλία σε λιγότερο από δύο εβδομάδες, συμπεριλαμβανομένης αυτής που στοίχισε τη ζωή σε τρία παιδιά στο εβραϊκό σχολείο Οζάρ Χατοράχ της Τουλούζ, μεταδίδουν τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία και δίκτυα.

Λίγο μετά τις 10:30 (ώρα Ελλάδας) το πρωί της Τετάρτης, οι γαλλικές Αρχές επιβεβαίωσαν ότι ο «ταμπουρωμένος» στο σπίτι άνδρας είναι το ίδιο πρόσωπο που διέπραξε τις στυγερές δολοφονίες στο εβραϊκό σχολείο της Τουλούζ, δίνοντας μάλιστα το όνομά του στη δημοσιότητα: πρόκειται για τον 24χρονο Mohammed Merah, έναν Γάλλο πολίτη με αλγερινή καταγωγή.

Λίγο πριν από τις 11:00 π.μ. (ώρα Ελλάδας), ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας, Claude Gueant, εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι ο ύποπτος θα έχει παραδοθεί έως το απόγευμα σήμερα. Ο Merah είναι βαριά οπλισμένος, με τον κ. Gueant να τονίζει πως ο καταζητούμενος έχει στην κατοχή του ένα όπλο τύπου UZI, ένα kalashnikof αλλά και αρκετά ακόμα όπλα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μερικά λεπτά αργότερα, μία έκρηξη ανησύχησε όσους βρίσκονται κοντά στην περιοχή, αλλά η αστυνομία ενημέρωσε ότι επρόκειτο για την ανατίναξη ενός οχήματος από την ίδια. Για παν ενδεχόμενο και υπό τον φόβο ο Merah να έχει στην κατοχή του εκρηκτικά, οι Αρχές διέταξαν να σπεύσουν στο σημείο μικρά λεωφορεία, όπως και έγινε, προκειμένου να απομακρύνουν τους περίοικους, σε περίπτωση που παραστεί τέτοια ανάγκη.

Δραπέτης από τις φυλακές του Kandahar ο ύποπτος

Σύμφωνα με τις νεότερες πληροφορίες, ο Mohammed Merah βρισκόταν επί σειρά ετών υπό το μικροσκόπιο της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας αλλά και της Υπηρεσίας Πληροφοριών της Γαλλίας, ως πιθανός ύποπτος για να τελέσει επιθέσεις.

Το πρακτορείο Reuters, μάλιστα, δίνει και μια νέα διάσταση στο θέμα και επικαλείται αξιωματούχο των φυλακών του Kandahar στο Αφγανιστάν, ο οποίος ισχυρίζεται ότι ο Merah έχει περάσει τα τελευταία χρόνια στη συγκεκριμένη χώρα, όπου και ήταν φυλακισμένος στις προαναφερθείσες φυλακές, απ’ όπου και απέδρασε σε μια μαζική «έξοδο» Ταλιμπάν από το σωφρονιστικό κατάστημα.

 Το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο BBC ανέφερε πως οι Αρχές έχουν προβεί σε δύο συλλήψεις: αυτή ενός άνδρα -ο οποίος είναι αδελφός του υπόπτου που βρίσκεται οχυρωμένος από τα ξημερώματα της Τετάρτης σε κτήριο πυκνοκατοικημένης συνοικίας στην Τουλούζ- καθώς και της νεαρής φίλης του.

Όπως μεταδίδει το βρετανικό skynews, οι διαπραγματεύσεις με τον ύποπτο έχουν αποτύχει και πλέον οι ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας ετοιμάζονται να κάνουν έφοδο μέσα στο κτήριο. Σύμφωνα με τον ίδιο τον υπουργό Εσωτερικών της χώρας, λίγο πριν από τις 10:00 π.μ. ο ύποπτος πέταξε έξω από το παράθυρο της μονοκατοικίας ένα περίστροφο, με τους αστυνομικούς να εκφράζουν τη βεβαιότητά τους ότι έχει στην κατοχή του και άλλα όπλα, φοβούμενοι κυρίως την πιθανότητα να είναι ζωσμένος με εκρηκτικά.

Λίγη ώρα αργότερα, ο υπουργός ενημέρωσε πως οι συνομιλίες των αστυνομικών με τον ύποπτο έχουν διακοπεί.

Την ίδια ώρα επικρατεί ανησυχία στους κόλπους της μουσουλμανικής κοινότητας της Γαλλίας, με έναν εκ των ηγετών της να δηλώνει ότι ελπίζει να μη στιγματιστεί αυτή στο σύνολό της μετά τις επιθέσεις στην Τουλούζ.

Καταδίωξη και τραυματισμός δύο αστυνομικών

Όλα ξεκίνησαν τα ξημερώματα της Τετάρτης, στη συνοικία Κρουά-Ντοράντ, όταν ένας 24χρονος τράπηκε σε φυγή, μόλις είδε μπροστά του αστυνομικούς.

Ακολούθησε ανταλλαγή πυροβολισμών, με αποτέλεσμα δύο άνδρες της αστυνομίας να τραυματιστούν ελαφρά, ο ένας στον ώμο και ο άλλος στο γόνατο. Το Associated Press κάνει λόγο για τρεις τραυματίες αστυνομικούς. Στη συνέχεια ο άνδρας πρόλαβε να μπει μέσα σε μονοκατοικία, με ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας να περικυκλώνουν το κτήριο.

Ασθενοφόρο μετέφερε τους τραυματίες στο νοσοκομείο της πόλης, όπου νοσηλεύονται εκτός κινδύνου.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, ο ένοπλος δεν κρατάει ομήρους, ωστόσο υπάρχουν φόβοι πως είναι εφοδιασμένος με εκρηκτικά.

Ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας βρίσκονται στο σημείο, προκειμένου να επέμβουν, αν χρειαστεί.

«Θέλει να εκδικηθεί για τα παιδιά της Παλαιστίνης»

Σε δηλώσεις του στη γαλλική τηλεόραση, ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας, Claude Gueant, ανέφερε πως πρόκειται για έναν 24χρονο Γάλλο, αλγερινής καταγωγής, ο οποίος ισχυρίστηκε σε σύντομη συνομιλία του με τους ειδικούς διαπραγματευτές πως «είναι μουτζαχεντίν και ανήκει στην αλ Κάιντα».

«Ο άνδρας υποστήριξε πως βρισκόταν για αρκετό χρονικό διάστημα στα σύνορα του Αφγανιστάν με το Πακιστάν και αυτό που θέλει είναι να εκδικηθεί για τις ξένες επεμβάσεις του γαλλικού στρατού» πρόσθεσε. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφόρηση από γαλλική, αστυνομική πηγή, ο 24χρονος είχε συλληφθεί στο Αφγανιστάν.

Ο Claude Gueant βρέθηκε από την πρώτη στιγμή στην περιοχή προκειμένου να συντονίσει την επιχείρηση.

Δείτε το video…

H επιχείρηση της επίλεκτης μονάδας RAID της γαλλικής αστυνομίας ξεκίνησε στις 03.00 τα ξημερώματα, τοπική ώρα (04.00 ώρα Ελλάδος), στο πλαίσιο της έρευνας για τις τέσσερις δολοφονίες που διαπράχθηκαν στην πόλη (τριών παιδιών και ενός ενήλικα) καθώς και ακόμα τριών ανθρώπων στη γειτονική Μοντομπάν στο νοτιοδυτικό τμήμα της Γαλλίας.

Όπως μετέδωσε το βρετανικό skynews, η μητέρα του υπόπτου βρίσκεται στο σημείο, προκειμένου να βοηθήσει στις διαπραγματεύσεις, την ίδια στιγμή που ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας εξήγησε πως δεν είναι εφικτή προς το παρόν οποιαδήποτε διαμεσολάβησή της.

«Ζητήσαμε από τη μητέρα του υπόπτου να επικοινωνήσει με τον γιο της, ωστόσο μια τέτοια κίνηση δεν θα είχε νόημα, καθώς, όπως τονίζει, έχει ελάχιστη επίδραση πάνω του. Ο άνδρας ενημέρωσε τους αστυνομικούς ότι εκδικείται για τα παιδιά της Παλαιστίνης» ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών, μιλώντας στη γαλλική τηλεόραση.

Αστυνομικοί με κράνη και αλεξίσφαιρα γιλέκα έχουν αποκλείσει τη συνοικία, όχι πολύ μακριά από το εβραϊκό σχολείο όπου τρία παιδιά και ένας ραβίνος έχασαν τη ζωή τους τη Δευτέρα.

«Ο ύποπτος βρισκόταν στο στόχαστρο της κεντρικής διεύθυνσης των υπηρεσιών πληροφοριών εσωτερικού όπως και άλλα πρόσωπα, μετά τις δύο πρώτες επιθέσεις εναντίον στρατιωτικών στις 11 και 15 Μαρτίου, κατά τις οποίες δύο βορειοαφρικανικής καταγωγής στρατιωτικοί και ένας συνάδελφός τους με καταγωγή από τη Δυτική Ινδία σκοτώθηκαν» πρόσθεσε.

Νικολά Σαρκοζί: Υπήρχε σχέδιο για νέα επίθεση σήμερα το πρωί

Σύμφωνα με έναν εκ των θρησκευτικών ηγετών της Εβραϊκής κοινότητας της Τουλούζης, ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί του είπε πως ο ύποπτος για το μακελειό στην Τουλούζη και τη Μοντομπάν, σχεδίαζε νέα επίθεση σήμερα.

Συγκεκριμένα ο Nicole Yardeni, επικεφαλής της εβραϊκής κοινότητας CRIF στην περιφέρεια Midi-Pyrénées, είπε ότι ο κ. Σαρκοζί του ανέφερε πως ο μακελάρης της Τουλούζης «είχε ήδη ένα σχέδιο για να σκοτώσει ξανά» και ότι «σκόπευε να σκοτώσει (σήμερα) το πρωί».

Βίντεο- ντοκουμέντο από την επιδρομή της αστυνομίας στην Τουλούζη

Ένα νέο βίντεο- ντοκουμέντο ήρθε στο φως από το France 24 που αναφέρει αναφέρει πως το μαγνητοσκόπησε ο Νικολά (ψευδώνυμο του κατόχου του βίντεο, που επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία του), ο οποίος ζει λίγα τετράγωνα πιο κάτω από το διαμέρισμα της οδού του Sergent Vigne 17, όπου «ταμπουρώθηκε» ο ύποπτος για το μακελειό σε Τουλούζη και Μοντομπάν ονόματι Μεράχ Μοχάμεντ. Ο Νικολά στο βίντεό του κατέγραψε την είσοδο των ανδρών της αστυνομίας από την πίσω πόρτα του κτηρίου.

Eπιθυμία του δράστη να παραδοθεί

O εισαγγελέας του Παρισιού Φρανσουά Μολέν, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου, νωρίς το απόγευμα της Τετάρτης, πως ο δράστης των εν ψυχρώ εκτελέσεων σε Τουλούζη και Μοντομπάν Μέραχ Μοχάμεντ, εξέφρασε προ ολίγου την επιθυμία στους αστυνομικούς να παραδοθεί «μέχρι αργά το απόγευμα» («en fin de soirée»).

Υπενθυμίζεται πως ο εκτελεστής είναι «ταμπουρωμένος» από τις 3.00 τα ξημερώματα (τοπική ώρα) στο διαμέρισμα της οδού του Sergent Vigne 17, στην Τουλούζη.

Σημειώνεται πως ο κ. Μολέν είπε πως ο 23χρονος εκτελεστής υποστηρίζει πως έδρασε μόνος, ενώ «δεν εκφράζει καμία μεταμέλεια» για τις πράξεις του, παρά μόνο επειδή δεν κατάφερε να σκοτώσει περισσότερα άτομα και καυχιέται ότι «γονάτισε τη Γαλλία».

Παράλληλα, ο εισαγγελέας διευκρίνισε πως οι επιθέσεις που έκανε, αλλά κι αυτές που σχεδίαζε δεν περιελάμβαναν το ενδεχόμενο της αυτοκτονίας. Συγκεκριμένα, είπε: «Δεν έχει καμία επιθυμία να γίνει μάρτυρας. Προτιμά να μείνει ζωντανός», ενώ ο ίδιος παραδέχθηκε πως έχει εκπαιδευθεί στους κόλπους της Αλ Κάιντα στο Αφγανιστάν.

Τέλος, ο εκτελεστής υποστηρίζει ότι του ζήτησε η Αλ Κάιντα να πραγματοποιήσει επίθεση αυτοκτονίας στη Γαλλία, αλλά εκείνος αρνήθηκε και ανέλαβε μία «γενική αποστολή».

Το τηλεφώνημα που αλλάζει την πορεία των ερευνών

Μία νέα πληροφορία που ίσως αλλάξει την πορεία των ερευνών της γαλλικής αστυνομίας ήρθε στο φως για τον εκτελεστή της Τουλούζης Μοχάμεντ Μάρεχ (ή Μοαμέντ Μαρέ- όπως προφέρεται στα γαλλικά).

Η πληροφορία προέρχεται από τη δημοσιογράφο του τηλεοπτικού καναλιού France 24, Εμπά Καλοντό η οποία κατέθεσε ότι δέχθηκε ένα τηλεφώνημα μέσα στη νύχτα από ένα άτομο που ισχυρίστηκε ότι είναι ο δράστης των δολοφονιών σε Μοντομπάν και Τουλούζη.

«Ήταν ένα νεαρός άνδρας ιδιαίτερα εύγλωττος» λέει η δημοσιογράφος, «που άμεσα δήλωσε ότι διεκδικεί τις δολοφονίες και που με μεγάλη ηρεμία άρχισε να μου δίνει ειδικές λεπτομέρειες για τις συνθήκες των φονικών». Πολλά στοιχεία έμοιαζαν «ακριβή και κολλούσαν» με την πραγματικότητα, αν και θα πρέπει να διασταυρωθούν.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η αστυνομία φαίνεται ότι εξετάζει στα σοβαρά την εν λόγω πληροφορία.

Αντιπρόσωπος της Yamaha βοήθησε στην αναγνώριση

Σημειώνεται πως ένα από τα στοιχεία που συνέβαλλαν στις έρευνες της αστυνομίας για τον εντοπισμό του δράστη ήταν γιατί εκείνος απευθύνθηκε στην αντιπροσωπεία της Yamaha ζητώντας να μάθει εάν μπορεί να αφαιρέσει το αντικλεπτικό σύστημα γεωγραφικού προσδιορισμού θέσης (GPS) που είχε το σκούτερ, προκαλώντας έτσι τις υποψίες στον αντιπρόσωπο ότι ήταν κλεμμένο.

Ένας αντιπρόσωπος της εταιρείας Yamaha, τον οποίο είχε προσεγγίσει ο Μοχάμεντ Μέραχ για να απενεργοποιήσει το αντικλεπτικό σύστημα ενός σκούτερ, έπαιξε ρόλο-κλειδί στην αναγνώριση του δράστη των επτά φόνων, στην Τουλούζη και στο Μοντομπάν, δίνοντας το όνομα του υποψήφιου πελάτη του στην αστυνομία.

Ο Κριστιάν Ντελασερί, ιδιοκτήτης της αντιπροσωπείας Yam 31 στα βορειοανατολικά της Τουλούζης, εξήγησε ότι την Τρίτη, βλέποντας μαζί με αστυνομικούς το βίντεο από τις κάμερες ασφαλείας του εβραϊκού σχολείου Οζάρ Χατοράχ, παρατήρησε ότι το μηχανάκι του δράστη είχε ξαναβαφτεί λευκό.

«Ένας νεαρός που γνωρίζαμε είχε έρθει πριν από λίγες ημέρες και ζητούσε πληροφορίες για το πώς θα απενεργοποιούσε τη συσκευή εντοπισμού της μηχανής του. Είπε ότι ήθελε να αποσυναρμολογήσει το σκούτερ για να το ξαναβάψει», δήλωσε ο Ντελασερί.

Ο αντιπρόσωπος έδωσε στην αστυνομία το ονοματεπώνυμο του πελάτη του, που υπήρχε στη βάση δεδομένων της εταιρείας από την εποχή που ο Μέραχ ήταν 14 ετών. Διευκρίνισε ότι το συγκεκριμένο σκούτερ δεν είχε πωληθεί από τη δική του εταιρεία και ότι «δεν το είδε ξαναδεί ποτέ».

Δεν δέχθηκε να συμμετάσχει σε επίθεση αυτοκτονίας της Αλ Κάιντα

Ο Μοχάμεντ Μέραχ δήλωσε στους αστυνομικούς που πολορκούν το διαμέρισμά του ότι αρνήθηκε να συμμετάσχει σε επίθεση αυτοκτονίας της Αλ Κάιντα, όμως αποδέχθηκε να αναλάβει μια γενική αποστολή με στόχο την επίθεση στο γαλλικό έδαφος, όπως ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Κλοντ Γκεάν μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού δικτύου TF1.

«Είπε στους αστυνομικούς πώς η Αλ Κάιντα του έδωσε οδηγίες» όσο καιρό διέμεινε στο Πακιστάν, κοντά στη μεθόριο με το Αφγανιστάν, ζητώντας του να συμμετάσχει σε επίθεση αυτοκτονίας στη Γαλλία, κάτι που αρνήθηκε, αποδεχόμενος αντίθετα ‘γενική αποστολή’, για επίθεση στο γαλλικό έδαφος» δήλωσε ο Γκεάν.


Διαβάστε επίσης:

«Να μην παραδοθούμε στο μίσος», Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 21 Μαρτίου 2012, 12:31

Στο Ισραήλ οι σοροί των θυμάτων της επίθεσης στην Τουλούζ, Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 21 Μαρτίου 2012, 06:52

Μακελειό σε εβραϊκό σχολείο στη Γαλλία, Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 19 Μαρτίου 2012, 12:22

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας – Πέτρος Σιδερέας- Μαριάννα Μαρμαρά

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης