Τη διεξαγωγή έρευνας για τις επιθέσεις εναντίον εγκαταστάσεων του ΟΗΕ στη Λωρίδα της Γάζας κατά τη διάρκεια των εχθροπραξιών μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν την Τρίτη.

Μιλώντας στη μηνιαία συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη Μέση Ανατολή ο Μπαν Κι Μουν αναφέρθηκε στην επίσκεψη του σε ένα σχολείο των Ηνωμένων Εθνών στον καταυλισμό προσφύγων στη Τζαμπαλίγια, όπου άμαχοι είχαν αναζητήσει καταφύγιο στη διάρκεια των εχθροπραξιών και το οποίο ήταν στόχος ισραηλινού βομβαρδισμού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Επιθυμώ μια ενδελεχή έρευνα από τις Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις για το περιστατικό αυτό καθώς και για άλλα στα οποία επλήγησαν εγκαταστάσεις του ΟΗΕ και σκοτώθηκαν πολλοί αθώοι», είπε.

«Σκοπεύω να προχωρήσω στη σύσταση ενός ανεξάρτητου συμβουλίου έρευνας το οποία θα εξετάσει τις πιο σοβαρές από αυτές τις υποθέσεις καθώς και περιστατικά κατά τα οποία εντοπίστηκαν όπλα στις εγκαταστάσεις του ΟΗΕ», πρόσθεσε.

Επίσης ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ δήλωσε ότι θα διερευνηθούν και οι καταγγελίες που θέλουν τη Χαμάς να χρησιμοποιεί αυτές τις τοποθεσίες για την αποθήκευση οπλισμού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε ένα περιστατικό περισσότεροι από 12 άνθρωποι που είχαν αναζητήσει καταφύγιο σε ένα σχολείο του ΟΗΕ σκοτώθηκαν από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς.

Τον προηγούμενο μήνα ο ισραηλινός στρατός ξεκίνησε έρευνα για πέντε περιστατικά που σημειώθηκαν στη διάρκεια των τελευταίων επιχειρήσεών του στη Λωρίδα της Γάζας, περιλαμβανομένων των επιθέσεων που κόστισαν τη ζωή σε τέσσερα παιδιά που έπαιζαν σε μια παραλία και σε 17 αμάχους που είχαν αναζητήσει καταφύγιο σε σχολείο του ΟΗΕ.

Ο διεθνής οργανισμός έχει ανακοινώσει ότι δεκάδες χιλιάδες κατοικίες υπέστησαν ζημιές ή καταστράφηκαν στις 50 ημέρες των συγκρούσεων μεταξύ του Ισραήλ και των παλαιστίνιων μαχητών, ενώ 108.000 άνθρωποι έχουν μείνει χωρίς στέγη στον παλαιστινιακό θύλακα. Από αυτούς περισσότεροι από 50.000 έχουν βρει καταφύγιο σε σχολεία του ΟΗΕ και έχουν άμεση ανάγκη από βοήθεια.

Νωρίτερα αυτό τον μήνα, στη διάρκεια μιας διάσκεψης δωρητών για τη Γάζα που πραγματοποιήθηκε στο Κάιρο, περίπου 50 χώρες δεσμεύθηκαν να χορηγήσουν 5,4 δισεκατομμύρια δολάρια για την ανοικοδόμηση του παλαιστινιακού θύλακα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης