Περίπου 6.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν την Κυριακή κατά μήκος ενός τμήματος που έχει απομείνει από το Τείχος του Βερολίνου, σε μια ύστατη προσπάθεια να εμποδίσουν την κατεδάφισή του από κατασκευάστρια εταιρεία που σκοπεύει να προχωρήσει στην ανέγερση πολυτελών κατοικιών, μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP).

Το συγκεκριμένο θέμα έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων στο εσωτερικό της Γερμανίας, με την πλειοψηφία των κατοίκων της πρωτεύουσας να τάσσεται υπέρ της διατήρησης του συγκεκριμένου μνημείου, το οποίο έχει μετατραπεί σε σύμβολο κατά των διακρίσεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το ενδιαφέρον των διαδηλωτών εστιάζεται στην προστασία μιας σειράς γκράφιτι πάνω στο συγκεκριμένο τμήμα του Τείχους, γνωστής ως «East Side Gallery», υπογραμμίζοντας ότι ενδεχόμενη καταστροφή τους θα σημάνει την «οριστική διαγραφή της Ιστορίας». Όπως εξηγεί εκπρόσωπος της DDR – Opferhilfe, πρόκειται για μια υπαίθρια γκαλερί, μήκους 1,3 χλμ., η οποία θεωρείται διατηρητέο μνημείο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από την περασμένη εβδομάδα μπουλντόζες προσπαθούν να κατεδαφίσουν το συγκεκριμένο κομμάτι προκειμένου στη θέση του να ανεγερθεί μεταξύ άλλων μια γέφυρα και να δημιουργηθεί ένα νέο πάρκο, χωρίς όμως να τα καταφέρουν λόγω των κινητοποιήσεων πολιτών της πρωτεύουσας.

Όπως μετέδωσε πάντως το euronews, τα έργα είναι εξαιρετικά δύσκολο να μην υλοποιηθούν και πλέον αυτό που απομένει είναι να διαπιστωθεί πόσα τμήματα από την «East Side Gallery» θα μεταφερθούν σε άλλο σημείο της πόλης. Αυτή η «γκαλερί» αποτελεί πόλο έλξης για χιλιάδες τουρίστες κάθε χρόνο, οι οποίοι θέλουν να πάρουν μια… γεύση από το «Σιδηρούν παραπέτασμα» του Ψυχρού Πολέμου που πήρε «σάρκα και οστά» στο Τείχος του Βερολίνου, το οποίο υψώθηκε το 1961.

Διαβάστε επίσης:
«Η κατεδάφιση της East Side Gallery θα προχωρήσει παρά τις διαμαρτυρίες», Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 3 Μαρτίου 2013, 01:55
Γερμανία: Διαδηλωτές απέτρεψαν την κατεδάφιση τμήματος του Τείχους, Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 2 Μαρτίου 2013, 08:20

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης