Η κυβέρνηση της Αυστραλίας θα τερματίσει τις αεροπορικές επιδρομές εναντίον των τζιχαντιστών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) τις οποίες διεξήγαν αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας της χώρας τα τελευταία τρία χρόνια, στο πλαίσιο της συμμετοχής της στον διεθνή συνασπισμό υπό την ηγεσία των ΗΠΑ που δρα στο Ιράκ και στη Συρία, και τα έξι μαχητικά Super Hornet που εκτελούσαν αυτή την αποστολή θα επιτρέψουν στη χώρα, ανακοίνωσε σήμερα η υπουργός Άμυνας Μαρίς Πέιν.

Η Πέιν δήλωσε στα μέσα ενημέρωσης ότι η απόφαση αυτή ελήφθη μετά την ανακήρυξη της νίκης επί του ΙΚ από την ιρακινή κυβέρνηση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Κατόπιν συζητήσεων με το Ιράκ και με μέλη του διεθνούς συνασπισμού, η κυβέρνηση της Αυστραλίας αποφάσισε ότι θα φέρουμε πίσω στην πατρίδα τα έξι Super Hornet από τη Μέση Ανατολή», είπε η υπουργός Άμυνας στους δημοσιογράφους.

Η αποστολή «ήταν μακρά. Ήταν κοπιαστική. Ήταν βάναυση. Όλο το προσωπικό μας είχε εξαίρετη συμβολή» στην επιχείρηση, ανέφερε η ίδια.

Η Αυστραλία είχε αναπτύξει F/A-18 Super Hornet στη Μέση Ανατολή το 2014. Τα αεροσκάφη της έκαναν πάνω από 2.700 εξόδους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πάντως η Πέιν ανέφερε ότι οι επιχειρήσεις των ένοπλων δυνάμεων της Αυστραλίας στην περιοχή θα συνεχιστούν. Δύο αεροσκάφη της αυστραλιανής ΠΑ θα παραμείνουν στη διάθεση του συνασπισμού, ένα αεροσκάφος επιτήρησης E-7A Wedgetail και ένα αεροσκάφος ανεφοδιασμού εν πτήσει KC-30A, διευκρίνισε η ίδια.

Ο στρατός της Αυστραλίας έχει αναπτύξει περίπου 380 στελέχη του στην περιοχή, ανάμεσά τους και δεκάδες μέλη των Ειδικών Δυνάμεων, με εντολή—επισήμως—να εκπαιδεύουν και συμβουλεύουν ιρακινούς στρατιωτικούς.

Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης