Του Κώστα Μπετινάκη

Η περίεργη σιωπή των δυτικών Μέσων όσον αφορά στις συνεχιζόμενες «ειρηνευτικές» συνομιλίες στη Βιέννη για την επίλυση του πολέμου στη Συρία έχει μία απλή εξήγηση: οι ΗΠΑ και οι εταίροι τους (Σαουδική Αραβία, Τουρκία) δεν κατόρθωσαν να ανατρέψουν με τα όπλα το καθεστώς Άσαντ, γι’ αυτό και έχουν βάλει σε εφαρμογή το plan b: «αλλαγή καθεστώτος μέσω διαβουλεύσεων».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Η επιβολή της νέας τάξης πραγμάτων στη Συρία γίνεται για να εξυπηρετηθούν τα γεωπολιτικά συμφέροντα Τουρκίας, ΗΠΑ και Σαουδικής Αραβίας. Ουσιαστικά, βρίσκεται σε εξέλιξη μια απόπειρα αλλαγής καθεστώτος σ΄ ένα κυρίαρχο κράτος, με πρόσφατα εκλεγμένη κυβέρνηση. Το παράδοξο, όμως, είναι πως από τη μια μεριά η Ουάσινγκτον και οι πολεμικοί εταίροι τους στη Συρία επαγγέλλονται την καταπολέμηση της τρομοκρατίας του ISIS (Ισλαμικού Χαλιφάτου ή Daesh) και από την άλλη χρηματοδοτούν (και η CIA εφοδιάζει με όπλα) δυνάμεις των ισλαμικών οργανώσεων Jaysh al-Islam και Ahrar al-Shams που ουδείς μπορεί να διακρίνει σε τι διαφέρουν από την αλ Κάιντα.

Κέρι: Η διάσκεψη για τη Συρία

Έτσι για να επιβεβαιώσει τη «συμμαχική ομοψυχία» ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ πραγματοποίησε ταξίδι-αστραπή στη Σαουδική Αραβία και είχε συνομιλίες με τον Σαουδάραβα μονάρχη Σαλμάν το Σαββατοκύριακο, πριν πάει στη Βιέννη για τον νέο γύρο στο διπλωματικό παιχνίδι.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Τζον Κέρι με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ, τέθηκε επί τάπητος η διαμορφωθείσα κατάσταση στη Συρία. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην πρόταση της Μόσχας για κοινές αμερικανο-ρωσικές επιθέσεις εναντίον των τρομοκρατικών οργανώσεων που παραβιάζουν την εκεχειρία. Οι Ρώσοι επιμένουν επίσης να σταματήσει η Ουάσινγκτον να ενισχύει τους αντικαθεστωτικούς του μετώπου Al-Nusra.

Η αμερικανική απάντηση, όμως, στην αρχική πρόταση που έγινε από τον Ρώσο υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου ήταν «χλιαρή». «Δεν υπάρχει συμφωνία για από κοινού πλήγματα με τους Ρώσους στη Συρία. Εκείνο που συζητούμε με τη Μόσχα είναι προτάσεις για έναν διαρκή μηχανισμό με τον οποίο θα παρακολουθούμε καλύτερα και θα επιβάλλουμε τη διακοπή των εχθροπραξιών» απάντησε σε ερώτηση δημοσιογράφων στη συνέντευξη Τύπου ο εκπρόσωπος του State Department Τζον Κίρμπι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Al-Nusra συγκεντρώνει δυνάμεις στο Χαλέπι

Το μέτωπο al-Nusra έχει συγκεντρώσει δύναμη περίπου 6.000 μαχητών, περιμένοντας τη μεγάλη αντεπίθεση των συριακών κυβερνητικών δυνάμεων στο Χαλέπι, σε μια στιγμή που οι τρομοκρατικές οργανώσεις εξακολουθούν να παραβιάζουν την εύθραυστη εκεχειρία, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Άμυνας της Ρωσίας.

Παρόλο που 59 διαφορετικές οργανώσεις τηρούν τη συμφωνία για κατάπαυση του πυρός (27 Φεβρουαρίου), εξτρεμιστικές ομάδες -αντίστοιχες με το Ισλαμικό Χαλιφάτο- και ιδιαίτερα το μέτωπο al-Nusra, προσπαθούν να διατηρήσουν τις θέσεις τους στο πεδίο της μάχης, με το Χαλέπι να βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός τους.

Φωτογραφία από βιντεοσκόπηση της μεθοριακής διάβασης Bab al-Salam από το RT που δείχνει οχήματα ανεφοδιασμού να διασχίζουν τα σύνορα με κατεύθυνση το Αζάζ

Η αυξανόμενη ένταση στη Συρία αντικατοπτρίζεται και από την προειδοποίηση του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ στην περιοχή Στέφαν ντε Μιστούρα, ο οποίος είπε πως ο επόμενος γύρος συνομιλιών τον Ιούνιο «τίθεται εν αμφιβόλω αν διακοπεί η εκεχειρία».

Οι διαπραγματεύσεις έχουν φθάσει σε αδιέξοδο από τον Απρίλιο, όταν οι υποστηριζόμενες από τη Σαουδική Αραβία αντικαθεστωτικές οργανώσεις αποχώρησαν από τις διαπραγματεύσεις, επικαλούμενες ότι «η κατάσταση στο Χαλέπι έχει χειροτερεύσει».

Σύρος αντικαθεστωτικός ηγέτης προσκείμενος στην al-Qaeda επισκέφθηκε τις ΗΠΑ

Με το διπλωματικό παιχνίδι να κορυφώνεται, ηγετικό στέλεχος οργάνωσης συνδεδεμένης με την αλ Κάιντα (χαρακτηρισμένη από τον ΟΗΕ και τις ΗΠΑ ως τρομοκρατική) δεν είχε κάποιο πρόβλημα να φθάσει στην Ουάσινγκτον με ευρωπαϊκό διαβατήριο. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε ότι «δεν σχολιάζει ζητήματα αρχείων βίζας».

Ο Labib al Nahhas, επικεφαλής του τμήματος σχέσεων με τους ξένους της οργάνωσης Ahrar al-Sham, πραγματοποίησε επίσκεψη ολίγων ημερών τον Δεκέμβριο στην αμερικανική πρωτεύουσα και το ταξίδι του αυτό το γνώριζαν καλά Αμερικανοί αξιωματούχοι.

Γεννημένος στη Μαδρίτη από Σύρο μουσουλμάνο και με σπουδές στη Βρετανία, ο Nahhas χρησιμοποίησε την ευρωπαϊκή καταγωγή του στις επαφές του με Ευρωπαίους και Αμερικανούς αξιωματούχους, εκπροσωπώντας την Ahrar al-Sham, σαλαφιστική οργάνωση που διατηρεί στενές σχέσεις με τους τρομοκράτες της αλ Κάιντα.

Στα μέσα Μαΐου η οργάνωση Ahrar al-Sham παραδέχτηκε τη συμμετοχή της σε πολύνεκρη επιδρομή σε χωριό Σύρων Αλαουιτών με τη συνδρομή και εξτρεμιστών του μετώπου Al-Nusra.

Ο Labib al Nahhas, είναι καλά δικτυωμένος στα κοινωνικά Μέσα μιλά απταίστως αγγλικά και διαδίδει την ιδεολογία των Ahrar al-Sham μέσω του Twitter ενώ έχει δημοσιεύσει άρθρα του στην Daily Telegraph

Σε ερώτηση που τέθηκε στον εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Mark Toner για το αν οι Αμερικανοί αξιωματούχοι γνώριζαν την άφιξη του al Nahhas στις ΗΠΑ, απάντησε πως «το υπουργείο ουδεμία γνώση είχε επί του θέματος».

Όταν ο εκπρόσωπος ρωτήθηκε αν υπάρχουν ομοιότητες ανάμεσα στις ομάδες όπως η Ahrar al-Sham η al-Nusra και η αλ Κάιντα, ο Toner είπε πως «εξακολουθούμε να έχουμε διάλογο μαζί τους χωρίς να έχει αλλάξει η αρχική μας θέση».

Διαβάστε επίσης: 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης