Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών δήλωσε την Κυριακή ότι το Βερολίνο θα είχε σεβαστεί τις εγγυημένες καταθέσεις των μικρότερων καταθετών, ωστόσο η κυπριακή κυβέρνηση, η Κομισιόν και η ΕΚΤ τάχθηκαν κατά της συγκεκριμένης πρότασης.

«Ήταν η θέση της γερμανικής κυβέρνησης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ότι πρέπει να πάρουμε ένα σημαντικό μέρος των κεφαλαίων -που είναι απαραίτητα για την αναδιάρθρωση των τραπεζών- από τους ιδιοκτήτες των τραπεζών και τους πιστωτές, δηλαδή τους επενδυτές. Και προφανώς, θα είχαμε τηρήσει την εγγύηση καταθέσεων για τους λογαριασμούς μέχρι τα 100.000 ευρώ», δήλωσε ο Wolfang Schaeuble σε συνέντευξή του στο γερμανικό δίκτυο ARD.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Χρειαζόμασταν ένα συγκεκριμένο ποσό. Εάν δεν θέλει κάποιος να πάει πολύ ψηλά στην επιβάρυνση των μεγαλοεπενδυτών, τότε φθάνει σε αυτό το ποσό που χρειάζεται, μόνο εάν το κατανείμει ευρέως. Αυτό ήταν ακριβώς μία από τις εκτιμήσεις. Ωστόσο αυτοί που δεν ήθελαν ένα bail-in ήταν η κυπριακή κυβέρνηση, η Κομισιόν και η ΕΚΤ που κατέληξαν σε αυτή τη λύση και τώρα θα πρέπει να την εξηγήσουν στον κυπριακό λαό», πρόσθεσε.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν το σχέδιο θα μπορούσε να είναι κοινωνικά πιο δίκαιο, μ’ ένα όριο ως αφορολόγητο, ο Γερμανός υπουργός σημείωσε ότι «αυτή είναι μια απόφαση που θα πρέπει να λάβει και ο Κύπριος νομοθέτης», προειδοποιώντας πως στην περίπτωση που η κυπριακή Βουλή απορρίψει το σχέδιο, «οι τράπεζες της χώρας δεν θα μπορούν να πληρώσουν και η Κύπρος θα περιέλθει σε δύσκολη κατάσταση».

Επιμέλεια: Xρήστος Μαζάνης 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης