Τη διάσημη Αμερικανίδα θαλάσια βιολόγο Ρέιτσελ Λουίζ Κάρσον είναι αφιερωμένο το σημερινό doodle της Google. Η αμερικανίδα γεννήθηκε σαν σήμερα, 27 Μαΐου του 1907, και απεβίωσε στις 14 Απριλίου 1964.

Η Ρέιτσελ Λουίζ Κάρσον ήταν Αμερικανή θαλάσσια βιολόγος και περιβαλλοντολόγος της οποίας το βιβλίο «Σιωπηλή Άνοιξη» και άλλα κείμενα θεωρούνται ότι ώθησαν την ανάπτυξη του παγκόσμιου περιβαλλοντικού κινήματος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το βιβλίο της, The Edge of the Sea και η επανέκδοση του πρώτου της βιβλίου, Under the Sea Wind έγιναν μπεστ-σέλλερ. Αυτά τα τρία βιβλία εξετάζουν τη ζωή στον Ωκεανό από την παραλία μέχρι τα βαθύτερα σημεία. Στο τέλος της δεκαετίας του 1950, η Κάρσον έστρεψε την προσοχή στο περιβάλλον και πιο συγκεκριμένα στα προβλήματα που πιστεύεται ότι οφείλονταν στα συνθετικά εντομοκτόνα.

Το 1962 εξέδωσε υπό αυτό το πρίσμα το βιβλίο «Σιωπηλή Άνοιξη», στο οποίο υποστηρίζει ότι τα εντομοκτόνα συσσωρεύονται στην τροφική αλυσίδα και βλάπτουν τον ανθρώπινο οργανισμό. Το βιβλίο έγειρε ανησυχίες για το περιβάλλον σε μια πρωτοφανή μερίδα της Αμερικανικής Κοινωνίας.

Το βιβλίο ήταν αιτία για να αλλάξει η εθνική πολιτική για την χρήση εντομοκτόνων και την απαγόρευση του DDT και άλλων εντομοκτόνων και αποτέλεσε έμπνευση για το περιβαλλοντικό κίνημα που οδήγησε στη δημιουργία της Υπηρεσίας Προστασίας Περιβάλλοντος των ΗΠΑ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

H Ρέιτσελ Λουίζ Κάρσον δυστυχώς έχασε τη ζωή της από καρκίνο του μαστού μετά από μια μακρά μάχη στις 27 Απριλίου του 1964 και της απονεμήθηκε μετά θάνατον το Προεδρικό Μετάλλιο της Ελευθερίας από τον Τζίμι Κάρτερ.

Η μαρτυρία της για την ομορφιά και την ακεραιότητα της ζωής συνεχίζει να εμπνέει τις νέες γενιές για την προστασία του έμβιου κόσμου και όλα τα πλάσματά του.

Επιμέλεια: Κατερίνα Νινιού

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης