Κατά 57% μειώθηκε η κατανάλωση άνθρακα στο Πεκίνο την τελευταία τριετία, καθώς οι αρχές της κινεζικής πρωτεύουσας συνεχίζουν τις δράσεις για τον περιορισμό του νέφους. Στατιστικά στοιχεία, που ανακοίνωσε σήμερα το Δημοτικό Γραφείο Περιβαλλοντικής Προστασίας, δείχνουν ότι το Πεκίνο έκαψε λιγότερο από 10 εκατ. τόνους άνθρακα το 2016 έναντι 23 εκατ. τόνων το 2013.

Οι εκπομπές από τον άνθρακα αναφέρονται ως αιτία της υψηλής συγκέντρωσης αναπνεόμενων τοξικών σωματιδίων ύλης (PM 2,5), που προκαλούν νέφος. Οι 21 εκατομμύρια κάτοικοι του Πεκίνου βασίζονταν πολύ στον άνθρακα για την ηλεκτροδότηση και τη θέρμανσή τους. Στο σύνολο της Κίνας, ο άνθρακας παραμένει η βασική πηγή ενέργειας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Λι Κουσένγκ, δημοτικός περιβαλλοντικός αξιωματούχος, δήλωσε ότι οι αστικές περιοχές της πόλης έχουν σταματήσει πλήρως τη χρήση σομπών με άνθρακα. Πέρυσι, η πόλη απομάκρυνε 424.000 παλαιά οχήματα από τους δρόμους και έκλεισε 335 εργοστάσια που μόλυναν τον αέρα. Παράλληλα, σε περισσότερες από 4.000 εταιρείες δόθηκε εντολή να αναδιαρθρώσουν την παραγωγή τους για να συμμορφωθούν με τους περιβαλλοντικούς κανόνες.

Το Πεκίνο υπέφερε συχνά από χειμερινό νέφος τα τελευταία χρόνια, προκαλώντας ευρύτερη ανησυχία στην κοινή γνώμη της χώρας. Επίσημα στοιχεία δείχνουν σταθερή μείωση του διοξειδίου του θείου, του διοξειδίου του αζώτου, των PM 10, ακόμη και των PM 2,5, που δεν είναι όμως αρκετή για την οριστική εξαφάνιση του νέφους. Η πόλη βρίσκεται υπό πυκνό νέφος από την πρώτη ημέρα του 2017, το οποίο δεν αναμένεται να διαλυθεί πριν από τις 7 Ιανουαρίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης