Χρήστος Καράμπελας, Μάριος Βελέντζας
 

Ισχυρός σεισμός, μεγέθους 8,3 Ρίχτερ, συγκλόνισε τα ξημερώματα της Πέμπτης τη Χιλή, ενώ οι Aρχές της χώρας και του γειτονικού Περού προειδοποιήθηκαν για καταστροφικά κύματα τσουνάμι.

Η σεισμική δόνηση έπληξε τα παράλια της Χιλής και έγινε αισθητή στην πρωτεύουσα και σε αρκετές πόλεις της χώρας, ακόμα και στο Μπουένος Άιρες και σε ορισμένες περιοχές της Αργεντινής. Στο Σαντιάγκο εκτυλίχθηκαν εικόνες πανικού, με κτήρια να ταλαντεύονται και ανθρώπους να τρέχουν πανικόβλητοι στους δρόμους. Σημειώθηκαν αρκετοί ισχυροί μετασεισμοί μέσα σε λίγα λεπτά (ανάμεσα στους οποίους μερικοί μεγέθους 7R, 6,4R και 6,2R), ενώ συναγερμός για τσουνάμι ήχησε στο λιμάνι του Βαλπαραΐσο.

Σύμφωνα με τον «Guardian», στο Ιλαπέλ (σ.σ.: που βρίσκεται περίπου 280 χιλιόμετρα βόρεια του Σαντιάγκο) υπάρχουν αναφορές για δύο νεκρές γυναίκες, οι οποίες καταπλακώθηκαν από τοίχο, και για περίπου 10 τραυματίες, εκ των οποίων οι τρεις σοβαρά. Στο Τονγκόι υπάρχουν ακόμη δύο νεκροί, ενώ δύο άτομα αγνοούνται. Κατολισθήσεις σημειώθηκαν στην επαρχία Τσοάπα. Όπως έγινε γνωστό, σε δύο από τα μεγαλύτερα ορυχεία χαλκού της χώρας ανεστάλησαν προσωρινά οι εργασίες εξόρυξης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Το Υπουργείο Εσωτερικών και Δημόσιας Ασφάλειας ανέβασε τον αριθμό των νεκρών σε 8 (από πέντε), επισημαίνοντας ότι υπάρχουν τουλάχιστον 20 τραυματίες. Περισσότεροι από 1 εκατ. άνθρωποι εγκατέλειψαν νωρίτερα τις εστίες τους στα παράλια και κατευθύνθηκαν σε ορεινά σημεία μετά τις προειδοποιήσεις για τσουνάμι.

Από την πρώτη στιγμή η πρόεδρος της χώρας συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη με στενούς συνεργάτες της στο Προεδρικό Μέγαρο προκειμένου να ενημερωθεί για τη διαμορφωθείσα κατάσταση. Η Μιτσέλ Μπατσελέ έδωσε εντολή στις δυνάμεις ασφαλείας να συνδράμουν στο έργο των σωστικών συνεργείων σε όσες περιπτώσεις κρίνεται αυτό απαραίτητο.

Παράλληλα, σε τηλεοπτικό της διάγγελμα κάλεσε τους πολίτες να παραμείνουν ψύχραιμοι και να προσφέρουν βοήθεια σε συνανθρώπους τους που έχουν ανάγκη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Για άλλη μία φορά πρέπει να αντιμετωπίσουμε ακόμη ένα σφοδρό πλήγμα της φύσης…» είπε η Μπατσελέ στο τηλεοπτικό της διάγγελμα.

Η στιγμή του σεισμού:

Το δίκτυο CBC έκανε λόγο για καταρρεύσεις πλίνθινων σπιτιών στις ακτές του Ιλαπέλ, ενώ σε αρκετές παραθαλάσσιες περιοχές παρατηρούνται σοβαρά προβλήματα στο δίκτυο ηλεκτροδότησης.

Εικόνες από την πρωτεύουσα Σαντιάγκο

Ανάστατοι οι κάτοικοι του Βαλπαραΐσο

Κατεστραμμένο σπίτι στην πόλη Λος Βίλος

Κατολισθήσεις στην επαρχία Τσοάπα

Κατάρρευση σπιτιών στην παραθαλάσσια πόλη Λος Βίλος

Ζημιές σε σούπερ μάρκετ στην πόλη Λα Σερένα - Πολίτες έξω από Mall στο Σαντιάγκο (Πάνω δεξιά)

Καταστροφές σε Mall στην πόλη Λα Σερένα

Τονγκόι: Η ιστιοσανίδα βγήκε στη στεριά

Παραθαλάσσια πόλη Λος Βίλος

Σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο BBC, πρόκειται για τον ισχυρότερο σεισμό από τον Φεβρουάριο του 2010, όταν 525 άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους έπειτα από δόνηση μεγέθους 8,8R.

Χάρτης με το λεγόμενο «Δαχτυλίδι της Φωτιάς»

Τα χτυπήματα του Εγκέλαδου δεν είναι σπάνια στη Χιλή. Η συγκεκριμένη χώρα βρίσκεται πάνω στο λεγόμενο «Δαχτυλίδι της Φωτιάς» στον Ειρηνικό Ωκεανό, μια ιδιαίτερα σεισμογενή περιοχή, όπου τεκτονικές πλάκες τέμνονται δημιουργώντας ηφαίστεια και προκαλώντας μεγάλο αριθμό σεισμικών δονήσεων.

Προειδοποίηση για τσουνάμι

Το Κέντρο Προειδοποίησης για Τσουνάμι του Ειρηνικού ανακοίνωσε λίγα λεπτά μετά τον σεισμό ότι «είναι πιθανή η εκδήλωση επικίνδυνων κυμάτων τσουνάμι» στις ακτές της Χιλής, του Περού, της Νέας Ζηλανδίας, της αμερικανικής πολιτείας της Χαβάης και της Καλιφόρνια.

Τα πρώτα κύματα που προκάλεσε ο Εγκέλαδος «εισέβαλαν» στο Κονκόν, ενώ στην πόλη Κοκίμπο η δημοτική αρχή δήλωσε στο CNN ότι κύματα ύψους μέχρι και 4,5 μέτρων προκάλεσαν σοβαρές πλημμύρες σε σπίτια και δρόμους της πόλης.

Παρόμοιες εικόνες παρατηρούνται και στην πόλη Αβενίδα Μποργκόνο, δυτικά του Σαντιάγκο.

Τα πρώτα κύματα έπληξαν την Αβενίδα Μποργκόνο:

Tο Γραφείο Έκτακτης Ανάγκης της χώρας ανακοίνωσε μέσω Twitter ότι οι Αρχές πραγματοποίησαν επιχείρηση εκκένωσης στις ακτές λόγω του επερχόμενου τσουνάμι. Ήδη, περισσότεροι από 1 εκατ. κάτοικοι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους.

Πλημμυρισμένος δρόμος στην πόλη ΚοκίμποΗ Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία των ΗΠΑ εξέδωσε ανακοίνωση για τσουνάμι που πιθανώς θα πλήξει τις ακτές της Χαβάης, ωστόσο νεότερη ενημέρωση ανέφερε ότι τα κύματα που θα φτάσουν στις αμερικανικές ακτές δεν εμπνέουν πλέον λόγους ανησυχίας.

Σημειώνεται ότι σε Καλιφόρνια και Νέα Ζηλανδία έχουν δημοσιοποιηθεί οδηγίες προς τους παραθεριστές να αποφύγουν να μεταβούν τις επόμενες ώρες στα παράλια. Το BBC μετέδωσε ότι οι Αρχές της Νέας Ζηλανδίας προχώρησαν προληπτικά στην εκκένωση ενός σχολείου που βρισκόταν πολύ κοντά στη θάλασσα.

Χάρτης του Κέντρου Προειδοποίησης για Τσουνάμι του Ειρηνικού με τα κύματα και τον εκτιμώμενο χρόνο άφιξής τους

Το μονοπάτι που αναμένεται να ακολουθήσει το τσουνάμι του σεισμού στη Χιλή, σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ (NOAA):

Το επίκεντρο του σεισμού

Το επίκεντρο του σεισμού, που αρχικά ανακοινώθηκε ότι είχε μέγεθος 7,9 Ρίχτερ, εντοπίστηκε σε υποθαλάσσια περιοχή ανοικτά από τις ακτές της Χιλής και σε απόσταση 169 χιλιομέτρων βόρεια από το Βαλπαραΐσο, ενώ το εστιακό βάθος του ήταν 12,6 χιλιόμετρα, όπως γνωστοποίησε το Αμερικανικό Γεωδυναμικό Ινστιτούτο (USGS).

Χάρτης με το επίκεντρο του σεισμού

Με τιρκουάζ ο κύριος σεισμός - Με κίτρινο οι μετασεισμοί

Δείτε φωτογραφίες από τη Χιλή…
Το λιμάνι της Βαλπαραΐσo

Σούπερ μάρκετ στην παραθαλάσσια πόλη Λα Σερένα




σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης