Η Τουρκία, αλλά και ορισμένοι Ευρωπαίοι σύμμαχοι μαζί με τη Σαουδική Αραβία, προσπαθούν να πείσουν ότι απαιτείται αποστολή στρατευμάτων στη Συρία, δήλωσε σε συνέντευξη στο Reuters ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Οι ρωσικές αεροπορικές επιδρομές βοήθησαν τον συριακό στρατό να φτάσει σε απόσταση 25 χιλιομέτρων από τα τουρκο-συριακά σύνορα, ενώ οι δυνάμεις των Κούρδων μαχητών (που θεωρούνται τρομοκρατικές από την Άγκυρα) έχουν σημειώσει κέρδη αυξάνοντας την ανάγκη να ληφθούν επείγοντα μέτρα» πρόσθεσε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Τσαβούσογλου επέμεινε πως «οποιαδήποτε επιχείρηση αποφασισθεί δεν θα πρέπει να αφεθεί στις δυνάμεις της περιοχής αποκλειστικά. Δεν θα πρέπει να περιμένουμε να δράσουν η Σαουδική Αραβία, το Κατάρ και η Τουρκία μόνες τους».

Παράλληλα, ανέφερε ότι η Τουρκία επανειλημμένα έχει φέρει την υπόθεση της «αποτελεσματικότερης στρατηγικής στο συριακό πρόβλημα», αλλά δεν αντιμετωπίσθηκε σοβαρά από τις -υπό τις ΗΠΑ- χώρες που συμμετέχουν στη «συμμαχία των προθύμων».

«Φυσικά θα συνεχισθούν οι αεροπορικές επιδρομές, αλλά για να ξεκαθαρίσει το έδαφος και να καταστραφεί το Daesh (Ισλαμικό Χαλιφάτο) απαιτούνται επιχειρήσεις στο έδαφος» επεσήμανε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών είπε ακόμη πως η Τουρκία είναι υπέρ της επανάληψης της ειρηνευτικής διαδικασίας, αλλά πρώτα ο συριακός κυβερνητικός στρατός «θα πρέπει να σταματήσει τους βομβαρδισμούς».

Υπενθυμίζεται πως οι ειρηνευτικές συνομιλίες υπό την αιγίδα του ΟΗΕ για τη Συρία αναμένεται να επαναληφθούν στις 25 Φεβρουαρίου.

«Κάποιος πρέπει να είναι ρεαλιστής. Όταν πέφτουν βόμβες από τον ουρανό και σφαγιάζονται άνθρωποι κάτω από την πίεση του καθεστώτος, οι συνομιλίες δεν πρόκειται να είναι αποδοτικές» κατέληξε ο Τσαβούσογλου, παραλείποντας ωστόσο να αναφερθεί στους τουρκικούς βομβαρδισμούς συριακών εδαφών.

Νταβούτογλου: «Οι ρωσικοί αεροπορικοί βομβαρδισμοί είναι απάνθρωποι και βάρβαροι»

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου στην τουρκική εθνοσυνέλευση, ο οποίος επέκρινε αφενός τους ρωσικούς βομβαρδισμούς στη Συρία χαρακτηρίζοντάς τους «δόλιους, απάνθρωπους και βάρβαρους» και αφετέρου τους συμμάχους της Τουρκίας, «επειδή δεν τους καταδικάζουν με ξεκάθαρη γλώσσα».

«Ας υποθέσουμε ότι προχωρά η ειρηνευτική διαδικασία του Μονάχου, αλλά, εάν επαναληφθούν οι απάνθρωποι βομβαρδισμοί, θα κλείσει ο διάδρομος προς το Χαλέπι. Τότε οι κάτοικοι της περιοχής θα καταδικασθούν να πεθάνουν της πείνας πριν ολοκληρωθεί η διαδικασία κατάπαυσης του πυρός» πρόσθεσε.

Αλλά ούτε ο Τούρκος πρωθυπουργός αναφέρθηκε στους τουρκικούς βομβαρδισμούς. Λες κι υπάρχουν «καλές και κακές βόμβες».

Η ένταση Τουρκίας-Ρωσίας έχει προκληθεί λόγω της αντίθετης πολιτικής που έχουν οι δύο χώρες ως προς το καθεστώς του προέδρου της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ και επειδή οι Τούρκοι βλέπουν τον κίνδυνο, με την προώθηση των Κούρδων της Συρίας ως τα σύνορα της Τουρκίας, να δημιουργηθεί αυτόνομο κουρδικό κρατίδιο -στα πρότυπα του Ιρακινού Κουρδιστάν- στη γειτονιά της τουρκικής Ανατολίας, όπου οι Κούρδοι της Τουρκίας επιδιώκουν αυτονόμηση.

Η Άγκυρα έχει χαρακτηρίσει το κόμμα της Δημοκρατικής Ένωσης (PYD) των Κούρδων της Συρίας και τις δυνάμεις των μαχητών του της Λαϊκής Προστασίας (YPG) τρομοκρατικές οργανώσεις, όπως και το Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (ΡΚΚ) στην Τουρκία.

Το τουρκικό πυροβολικό βάλλει συνεχώς από το Σαββατοκύριακο θέσεις των Κούρδων της Συρίας καθώς και των συριακών κυβερνητικών δυνάμεων στη μεθοριακή περιοχή της βόρειας Συρίας και η Ρωσία έχει χαρακτηρίσει τις πράξεις αυτές «προκλητικές ενέργειες».

Ο Νταβούτογλου αντιτείνει ότι «η Τουρκία προσπαθεί να διαφυλάξει την ασφάλεια των συνόρων της και να δημιουργήσει ζώνη ασφαλείας για τους καταπιεζόμενους πληθυσμούς».

CHP: «Η Άγκυρα εξοπλίζει τους τζιχαντιστές»

Ο ηγέτης του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτζντάρογλου επανέλαβε την Τρίτη τις κατηγορίες ότι «η τουρκική κυβέρνηση στέλνει όπλα στις ομάδες τζιχαντιστών στη Συρία, όπως του Ισλαμικού Χαλιφάτου».

«Έχουν κατασκευάσει στρατόπεδο εκπαίδευσης την Τουρκία. Οι τζιχαντιστές πηγαίνουν στη Συρία μέσω Τουρκίας. Βομβαρδίζουν τύμβους και τζαμιά, ενώ ρέει το αίμα στη Συρία. Ο Άσαντ πρέπει να φύγει, αλλά ο Άσαντ δεν αποτελεί το πρόβλημα» είπε ο Κιλιτζντάρογλου μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του.

Επιτέθηκε επίσης στην εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης, η οποία -όπως είπε- «δεν είναι εθνική, επειδή επιδιώκει την επαναφορά του Ουαχαμπισμού (δόγματος που εφαρμόζεται στη Σ. Αραβία) στην Τουρκία του 21ου αιώνα».

HDP: «Δεν θα γίνει ο Ερντογάν και αρχιστράτηγος»

«Οι τουρκικοί βομβαρδισμοί εναντίον κουρδικών θέσεων στο συριακό έδαφος σχετίζονται με την προσπάθεια της μετατροπής του κυβερνητικού συστήματος σε προεδρική δημοκρατία» δήλωσε την Τρίτη η συμπρόεδρος του κουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος του Λαού Figen Yüksekdağ.

«Εδώ δεν μας οδήγησε ο πόλεμος για την ανεξαρτησία. Εδώ είναι ο πόλεμος του παλατιού για απόλυτη κυριαρχία» είπε η Yüksekdağ, υπαινισσόμενη τον πρόεδρο Ερντογάν.

«Η κυβέρνηση με τους βομβαρδισμούς αυτούς δείχνει μεγάλη εχθρότητα απέναντι στους Κούρδους. Προτιμά ως γείτονες το Ισλαμικό Χαλιφάτο ή το Μέτωπο αλ Νούσρα, αλλά δεν αποδέχεται ως γείτονες τους Κούρδους (της Συρίας), οι οποίοι ουδέποτε έπληξαν τουρκικό έδαφος την ώρα που μαχητές της αλ Νούσρα έσφαξαν Τούρκο στρατιώτη στα σύνορα στο Γκιορεντάς, στις 14 Φεβρουαρίου» πρόσθεσε.

Η Yüksekdağ είπε ακόμη πως οι επιχειρήσεις του τουρκικού στρατού συνεχίζονται στο Cizre της περιοχής Şırnak εναντίον του ΡΚΚ, διαψεύδοντας έτσι τις δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών Efkan Ala ότι «οι δυνάμεις ασφαλείας ολοκλήρωσαν τις επιχειρήσεις τους στο Τσίζρε, έπειτα από μάχες εβδομάδων».

«Συνολικά 258 αδέλφια και αδελφές μας κάτοικοι του Τσίζρε έχουν σφαγιασθεί και πλέον των 100 τραυματιών πέθαναν αβοήθητοι και χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη» πρόσθεσε.

«Το αποτέλεσμα της επιχείρησης που χαρακτηρίσθηκε ότι “ολοκληρώθηκε με επιτυχία” άφησε μια πόλη όλο ερείπια» τόνισε.

Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης