Τουλάχιστον δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν χθες Σάββατο σε μάχες ανάμεσα σε υποστηρικτές του πρώην προέδρου της Υεμένης Άλι Αμπντάλα Σάλεχ και σιίτες αντάρτες Χούθι στη Σαναά, μια σύγκρουση δίχως προηγούμενο ανάμεσα στις δυνάμεις που μάχονται εναντίον της συμμαχίας αραβικών κρατών υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας.

Μέλη της φρουράς του πρώην προέδρου αντάλλαξαν πυρά με Χούθι όταν οι αντάρτες προσπάθησαν να στήσουν ένα σημείο ελέγχου κοντά στο σπίτι ενός γιου του Σάλεχ, αφηγήθηκαν κάτοικοι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σποραδικές μάχες ακολούθησαν για αρκετές ώρες κι ένας από τους κεντρικούς δρόμους στη συνοικία Χάντα έκλεισε, κατά τις ίδιες πηγές.

Το υεμενίτικο πρακτορείο ειδήσεων SABA, το οποίο ελέγχουν οι Χούθι, μετέδωσε ότι δύο μέλη των λεγόμενων λαϊκών επιτροπών σκοτώθηκαν στις μάχες. Δημοσιεύματα σε ΜΜΕ περί περισσότερων απωλειών και στις δύο πλευρές δεν κατέστη δυνατό να επιβεβαιωθούν μέχρι στιγμής.

Η συμμαχία ανάμεσα στον Σάλεχ και στους Χούθι εξαρχής έμοιαζε εύθραυστη, καθώς αμφότερα τα μέρη ήταν καχύποπτα για τους απώτερους σκοπούς της άλλης πλευράς, ενώ ιδεολογικά δεν έχουν πολλά κοινά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Σάλεχ οργάνωσε μια συγκέντρωση χιλιάδων υποστηρικτών του στη Σαναά την Πέμπτη, κάνοντας επίδειξη ισχύος μία ημέρα αφότου οι Χούθι τον χαρακτήρισαν «σατανικό» και καταδίκασαν το γεγονός πως τους περιέγραψε ως μια «παραστρατιωτική οργάνωση».

Οι Χούθι και οι δυνάμεις του Σάλεχ ελέγχουν μαζί τη βόρεια Υεμένη και πολεμούν εναντίον της διεθνούς αναγνωρισμένης κυβέρνησης, η οποία εδρεύει στο νότο και έχει την υποστήριξη της συμμαχίας αραβικών κρατών υπό την ηγεσία του Ριάντ, επί δυόμισι χρόνια.

Η συμμαχία υπό σαουδαραβική ηγεσία επενέβη στον πόλεμο στην Υεμένη το 2015 για να αποκαταστήσει την εξουσία της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης και να τη βοηθήσει να ανακτήσει τον έλεγχο της πρωτεύουσας. Όμως η σύρραξη, η οποία έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 10.000 ανθρώπους, βρίσκεται σε τέλμα.

Οι αλλαγές πλευράς και οι βυζαντινισμοί δεν είναι ασυνήθιστο φαινόμενο στο πολιτικό σκηνικό της Υεμένης, ειδικά μετά τις διαδηλώσεις και τις ταραχές του 2011 στο πλαίσιο της «Αραβικής Άνοιξης», που οδήγησαν στην πτώση του Σάλεχ το 2012.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης