ύσκολες ώρες περνούν κάτοικοι περιοχών στο βόρειο τμήμα των Φιλιππινών, καθώς ο τυφώνας «Ουτόρ» προκάλεσε τεράστιες καταστροφές, μετέδωσε το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera.

Εκτεταμμένες πλημμύρες, μεγάλες κατολισθήσεις και ζημιές στα δίκτυα ύδρευσης και ηλεκτροδότησης είναι ό, τι άφησε πίσω του ο τυφώνας στα βόρεια της νήσου Λουζόν. Σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Φυσικών Καταστροφών της ασιατικής χώρας, τουλάχιστον ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και 13 αγνοούνται, ενώ περίπου 7.000 αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους. Οι μεγαλύτερες καταστροφές σημειώθηκαν στις επαρχίες Ιζαμπέλα και Ορόρα. Η ταχύτητα των ανέμων έφθασε ακόμα και τα 150 χλμ./ ώρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι περισσότεροι από τους αγνοούμενους είναι αλιείς, οι οποίοι δεν ενημερώθηκαν για την προειδοποίηση που εξέδωσε η Μετεωρολογική Υπηρεσία, με αποτέλεσμα οι θυελλώδεις άνεμοι να τους βρουν στα ανοιχτά. Αργά το απόγευμα της Δευτέρας εκπρόσωπος της Αστυνομίας ανακοίνωσε πως ομάδα αλιέων, η οποία αγνοείτο, επέστρεψε χωρίς προβλήματα πίσω στην ακτή, ενώ βρισκόταν σε θαλάσσια περιοχή ανατολικά της νήσου Καταντουάνες.

Κλείσιμο σχολείων – Ακυρώσεις πτήσεων

Στην πόλη Ντιναλουγκάν (επαρχία Ορόρα) περισσότερα από 600 σπίτια και 12 σχολικά συγκροτήματα υπέστησαν σοβαρές ζημιές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα, τεράστιες πλημμύρες σημειώθηκαν στην παραθαλάσσια πόλη Κασιγκουράν (περίπου 340 χλμ. βορειοανατολικά της πρωτεύουσας Μανίλα), ενώ εικόνες από ερασιτεχνικό video δείχνουν μια γυναίκα να παρασύρεται αβοήθητη από τα ορμητικά νερά στην επαρχία Ιζαμπέλα. Ο κυβερνήτης της επαρχίας Ορόρα, Gerardo Noveras, τόνισε σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους πως ακόμα δεν μπορεί να γίνει αποτίμηση των ζημιών.

Στην πρωτεύουσα Μανίλα ισχυρές βροχοπτώσεις οδήγησαν στο κλείσιμο ορισμένων σχολικών μονάδων, κυρίως για προληπτικούς λόγους. Σύμφωνα με το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο BBC, δεν υπάρχουν αναφορές για μεγάλες πλημμύρες στις περισσότερες συνοικίες της πρωτεύουσας. Ωστόσο, οι ισχυροί άνεμοι προκάλεσαν ματαιώσεις εσωτερικών πτήσεων.

Η ανησυχία πάντως των Αρχών είναι μεγάλη, καθώς ακόμα δεν υπάρχουν αναφορές για την κατάσταση που επικρατεί σε απομακρυσμένους οικισμούς, οι οποίοι βρίσκονται σε δύσβατες ορεινές περιοχές.

«Είναι πιθανό ο αριθμός των νεκρών και η έκταση των ζημιών να πολλαπλασιαστούν μέσα στις επόμενες ώρες με ανέμους σαν και αυτούς. Αναμένουμε μεγάλες καταστροφές», τόνισε ο Francis Rodriguez, αξιωματούχος της Εθνικής Υπηρεσίας Φυσικών Καταστροφών σε δηλώσεις του στο Associated Press.

Ο «Ουτόρ» ήταν ο 12 τυφώνας που πλήττει τις Φιλιππίνες μέσα στο 2013. Εκτιμάται πως κάθε χρόνο περίπου 20 τυφώνες περνούν μέσα από περιοχές της νησιωτικής χώρας, αφήνοντας πίσω τους εκατοντάδες νεκρούς.

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης