Εικόνες φρίκης αντίκρισαν οι αρχές όταν εισήλθαν στους χώρους του ξενοδοχείου «Radisson» στην πρωτεύουσα του Μάλι μετά τη λήξη της ομηρίας, που στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 20 ανθρώπους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τοίχοι γεμάτοι τρύπες από τις σφαίρες των τζιχαντιστών, πτώματα και αίμα στο πάτωμα και στις σκάλες. Εικόνες φρίκης από το εσωτερικό του «Radisson Blu» στο Μπαμάκο

Πτώματα και αίμα παντού. Τοίχοι γεμάτοι τρύπες από τις σφαίρες των τζιχαντιστών, που καταδεικνύουν το μένος και την αποφασιστικότητά τους να ολοκληρώσουν την αποστολή τους. Η χώρα τέθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για 10 μέρες από τα μεσάνυχτα της Παρασκευής, ενώ η κυβέρνηση του Μάλι κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος.
Ο πρόεδρος του αφρικανικού κράτους Ιμπραχίμ Μπουμπακάρ Κεϊτά σε διάγγελμά του στην κρατική τηλεόραση δήλωσε πως «21 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 7 τραυματίστηκαν κατά την επίθεση». Ο Μαλινέζος πρόεδρος, ο οποίος διέκοψε την επίσκεψή του στο Τσαντ, όπου συμμετείχε σε περιφερειακή σύνοδο κορυφής, πρόσθεσε ότι «δύο από τους δράστες είναι νεκροί».

Τζιχαντιστές πίσω από την επίθεση 

Την ευθύνη για την επίθεση την ανέλαβε η τζιχαντιστική οργάνωση αλ Μουραμπιτούν και η Αλ Κάιντα στο Ισλαμικό Μάγκρεμπ (AQIM).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ομηρία στο ξενοδοχείο «Radisson Blu» στο Μπαμάκο πραγματοποιήθηκε μία εβδομάδα μετά τις επιθέσεις του Ισλαμικού Χαλιφάτου στο Παρίσι, από τις οποίες έχασαν τη ζωή τους 130 άνθρωποι. Πυροβολισμοί ακούγονταν καθώς οι Ισλαμιστές περνούσαν από δωμάτιο σε δωμάτιο και από όροφο σε όροφο, δήλωσε πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας. Ορισμένοι από τους ομήρους αφέθηκαν ελεύθεροι αφού μπόρεσαν να απαγγείλουν στίχους από το Κοράνι, ενώ άλλοι κατάφεραν να δραπετεύσουν ή διασώθηκαν από τις δυνάμεις ασφαλείας.

Ένας από τους ομήρους που δραπέτευσε, ο γνωστός τραγουδιστής Σεκούμπα «Μπαμπίνο» Ντιαμπατέ από τη Γουινέα, δήλωσε ότι άκουσε δύο από τους δράστες να μιλούν αγγλικά την ώρα που ερευνούσαν το δωμάτιο το οποίο βρισκόταν δίπλα από το δικό του.

ΠΡΟΣΟΧΗ! Ακολουθούν σκληρές εικόνες:

Επιμέλεια: Κωνσταντίνα Παπατσάκωνα

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης