Σε τεταμένο κλίμα πραγματοποιούνται οι σημερινές βουλευτικές εκλογές στη Γεωργία, καθώς το κλίμα πόλωσης ανάμεσα στους δύο επικεφαλής των επικρατέστερων, για την πλειοψηφία στη Βουλή, πολιτικών παρατάξεων είναι μεγάλο.

Ο νυν πρόεδρος της ασιατικής χώρας και ηγετικό στέλεχος του κινήματος «Επανάσταση των Ρόδων» (2003), Mikhail Saakashvili, βρίσκεται αντιμέτωπος με τη μεγαλύτερη πρόκληση στην πολιτική του καριέρα, καθώς απέναντι του έχει έναν από τους πιο δημοφιλής ανθρώπους της Γεωργίας. Ο Bidzina Ivanishvili, επικεφαλής του «Ονείρου για τη Γεωργία» -ενός συνασπισμού δυνάμεων της Αντιπολίτευσης- παρουσιάζει αυξημένα ποσοστά δημοτικότητας κυρίως λόγω του έντονου φιλανθρωπικού του έργου (ο πιο πλούσιος άνθρωπος της Γεωργίας γαρ), με τους διεθνείς αναλυτές να εκτιμούν πως ανάμεσά τους θα δοθεί σκληρή μάχη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ


(Από δεξιά προς αριστερά: Bidzina Ivanishvili και Mikhail Saakashvili)

Περίπου 3,6 εκατ. ψηφοφόροι καλούνται να προσέλθουν στις κάλπες από τις 08.00 το πρωί, τοπική ώρα (07.00 το πρωί ώρα Ελλάδος) εν μέσω καταιγιστικών εξελίξεων, με κορυφαία τις αποκαλύψεις για βάναυση μεταχείριση κρατουμένων σε φυλακή. Οι εικόνες από τη σεξουαλική κακοποίηση φυλακισμένου έκαναν γρήγορα τον γύρο του κόσμου, με την κυβέρνηση να κάνει λόγο για «δάκτυλο» της Αντιπολίτευσης, προκειμένου να πληγεί το κύρος του προέδρου. Ο Mikhail Saakashvili, επικεφαλής του κυβερνώντος κόμματος «Ενωμένο Εθνικό Κίνημα», έχει πιστωθεί την απεμπλοκή της Γεωργίας από τη ρωσική σφαίρα επιρροής καθώς και τη βελτίωση των οικονομικών δεικτών, ωστόσο έχει επανειλημμένα κατηγορηθεί για αυταρχισμό και καταπάτηση των Ανθρωπίνων Ελευθεριών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Παράλληλα, μεγάλος «πονοκέφαλος» για το επιτελείο του προέδρου (και ένας από τους παράγοντες πιθανής διαμόρφωσης του εκλογικού αποτελέσματος) αποτελεί ο υψηλός δείκτης ανεργίας, τον οποίο δεν κατάφερε να μειώσει, με χιλιάδες πολίτες να αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Ο Bidzina Ivanishvili είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος της χώρας και έχει υποσχεθεί σημαντική ενίσχυση των δημοσίων δαπανών που προορίζονται για τους τομείς της Παιδείας της Υγείας καθώς και καταπολέμηση της ανεργίας.

Ο πολιτικός του αντίπαλος και νυν πρόεδρος της χώρας τον χαρακτηρίζει «ανδρείκελο της Ρωσίας», υπογραμμίζοντας στη διάρκεια της μεγάλης προεκλογικής συγκέντρωσης που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στην πρωτεύουσα, Τιφλίδα, πως ενδεχόμενη νίκη του Bidzina Ivanishvili θα οδηγήσει τη χώρα πίσω στο «σκοτεινό» της παρελθόν όταν κυβερνούσε το οργανωμένο έγκλημα και η Ρωσία.

«Αύριο (σήμερα) ο εχθρός μας έχει την τελευταία του ευκαιρία για να μας βγάλει από το μονοπάτι της Ανεξαρτησίας. Ωστόσο, είμαι πεπεισμένος ότι το έθνος θα κάνει ένα ξεκάθαρο και αποφασιστικό βήμα για την απελευθέρωση από τις “δαγκάνες” του κατακτητή και την ενσωμάτωση της χώρας στους κόλπους της Ευρώπης», ανέφερε σε μαγνητοσκοπημένο διάγγελμά του, το οποίο μεταδόθηκε το Σάββατο από την κρατική τηλεόραση.

Διεθνείς αναλυτές χαρακτηρίζουν εξαιρετικά κρίσιμη τη συγκεκριμένη εκλογική διαδικασία καθώς ενδεχόμενη ήττα του κυβερνώντος κόμματος θα στερήσει από τον Mikhail Saakashvili, τη δυνατότητα να ελέγχει τα πολιτικά πράγματα μετά την υποχρεωτική αποχώρησή του από την προεδρία το 2013.

Δείτε το video…

Διαβάστε επίσης:
Στα ύψη το πολιτικό θερμόμετρο στη Γεωργία, Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 29 Σεπτεμβρίου 2012, 03:38

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης