Ο πρεσβευτής του Ισραήλ στις ΗΠΑ, Ρον Ντέρμερ, επέρριψε στους Ρεπουμπλικάνους την ευθύνη για το «σφάλμα» του πρωτοκόλλου που συνδέεται με την επίσκεψη του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου στο αμερικανικό Κογκρέσο, στις αρχές Μαρτίου, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο περιοδικό «The Atlantic».

Ο Λευκός Οίκος είχε εκφράσει την ενόχλησή του στις 21 Ιανουαρίου για την ανακοίνωση από τον Τζον Μπένερ, τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, ότι ο Νετανιάχου προσκλήθηκε να εκφωνήσει μια ομιλία στο Κογκρέσο. Η κυβέρνηση ενημερώθηκε για την πρόσκληση αυτή λίγο πριν από την ανακοίνωση του Μπένερ, κατά παράβαση του πρωτοκόλλου όσον αφορά την επίσκεψη ενός ξένου ηγέτη στη χώρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ομιλία αυτή είναι προγραμματισμένη για τις 3 Μαρτίου.

Σύμφωνα με τον Ντέρμερ, οι συζητήσεις ξεκίνησαν στις αρχές Ιανουαρίου με πρωτοβουλία του γραφείου του Μπένερ, του επικεφαλής της Βουλής των Αντιπροσώπων. Η απόφαση να προσκληθεί ο Νετανιάχου ελήφθη την προηγουμένη της επίσημης ανακοίνωσης.

«Μου είπαν επίσης με σαφήνεια ότι ήταν ευθύνη του προέδρου (της Βουλής) να ενημερώσει την κυβέρνηση για την πρόσκληση. Γι’ αυτό θεώρησα ότι δεν θα ήταν πρέπον να αναφερθώ στο θέμα κατά τη συνάντησή μου με τον υπουργό Εξωτερικών» συνέχισε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως έγινε γνωστό, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα δεν θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ κατά την παραμονή του τελευταίου στην αμερικανική πρωτεύουσα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης