Ιστορική αλλαγή στην Κούβα, όπου για πρώτη φορά τα ηνία της χώρας αναλαμβάνει ένας άνθρωπος που δεν υπήρξε «παιδί» της επανάστασης του 1959.

Ειδικότερα, μετά την επανάσταση του 1959, η εξουσία στην Κούβα δεν μεταβιβάστηκε παρά μόνο μία φορά: το 2006, όταν ο Φιντέλ Κάστρο, αντιμέτωπος με σοβαρά προβλήματα υγείας, παρέδωσε τη σκυτάλη στον μικρότερο αδελφό του, έπειτα από 40 και πλέον χρόνια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο εκλιπών ηγέτης της επανάστασης της Κούβας Φιδέλ Κάστρο και ο αδελφός του Ραούλ, ο οποίος αποχωρεί σήμερα από την προεδρία της χώρας, κυβέρνησαν τη νήσο για περίπου 60 χρόνια.

Σήμερα, ο δεύτερος τη τάξει στην ιεραρχία της κυβέρνησης της Κούβας, ο 57χρονος Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ, αναμένεται να διαδεχθεί τον Ραούλ Κάστρο στην προεδρία. Δεν συμμετείχε στην επανάσταση, δεν θα φοράει στρατιωτική στολή, ούτε θα είναι ο γενικός γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος.

Ο Κάστρο θα παραμείνει ο γενικός γραμματέας, γεγονός που σημαίνει ότι θα εξακολουθήσει να είναι ο ανώτατος άρχων της πολιτικής ζωής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο επίσημος διορισμός του Ντίας-Κανέλ και των 31 μελών του Συμβουλίου του Κράτους αναμένεται να επικυρωθεί σήμερα το πρωί (τοπική ώρα), την ημέρα που συμπληρώνεται η 57η επέτειος από τη νίκη των κουβανικών δυνάμεων στον Κόλπο των Χοίρων, όπου είχαν εισβάλει «αντικαστρικοί» με την υποστήριξη της CIA, το 1961.

Ποιος είναι ο Μιγκέλ Ντίας – Κανέλ

Νούμερο δύο της κυβέρνησης στην Αβάνα από το 2013, ο Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ είναι ένας άνθρωπος του κομματικού μηχανισμού που προετοιμάστηκε μεθοδικά για υψηλότερα αξιώματα.

Εκπροσωπούσε τακτικά την κυβέρνησή του στο εξωτερικό, ενώ οι εμφανίσεις του στα μέσα ενημέρωσης σταδιακά γίνονταν συχνότερες.

Υποστηρικτής της ανάπτυξης του διαδικτύου στην Κούβα, προβάλλει εικόνα εκσυγχρονιστή, μολονότι είναι φειδωλός σε δηλώσεις. Είναι, πάντως, σαφές πως είναι απόλυτα αδιάλλακτος απέναντι στους αντικαθεστωτικούς ή τους διπλωμάτες που επικρίνουν το πολιτικό σύστημα της Κούβας.

Αφού επιβεβαιωθεί ο διορισμός του, ο ηλεκτρολόγος μηχανικός που γεννήθηκε μετά την επανάσταση θα αποπειραθεί να εδραιώσει την εξουσία του και να συνεχίσει τον «εκσυγχρονισμό» του οικονομικού μοντέλου της κουβανικής οικονομίας, το έναυσμα του οποίου έδωσε ο μικρότερος Κάστρο.

Δέκα ημερομηνίες – σταθμοί

Η Κούβα βρισκόταν συχνά στο επίκεντρο της σύγκρουσης της Ουάσινγκτον με τη Μόσχα την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου.

Ακολουθούν 10 από τις σημαντικότερες ημερομηνίες των θητειών των Κάστρο στο τιμόνι της χώρας.

Επανάσταση

Την 1η Ιανουαρίου 1959, ο δικτάτορας Φουλχένσιο Μπατίστα τρέπεται σε φυγή, έπειτα από ανταρτοπόλεμο 26 μηνών υπό την ηγεσία των αδελφών Κάστρο. Ο Φιδέλ Κάστρο ανακηρύσσει την «έναρξη της επανάστασης» στο Σαντιάγο ντε Κούμπα (νοτιοανατολικά). Το νέο καθεστώς ριζοσπαστικοποιείται τον Μάιο, με τον πρώτο νόμο για την αγροτική μεταρρύθμιση, που απαλλοτριώνει τις μεγάλες ιδιοκτησίες γης.

Εθνικοποιήσεις και εμπάργκο

Τη 17η Αυγούστου 1960, οι αμερικανικές εταιρείες στην Κούβα βλέπουν τα περιουσιακά στοιχεία τους να εθνικοποιούνται εξαιτίας του πετρελαϊκού εμπάργκο και της κατάργησης των ποσοστώσεων της ζάχαρης, εξελίξεις που οδηγούν στη διακοπή των διπλωματικών σχέσεων την 3η Ιανουαρίου 1961. Τον Φεβρουάριο του 1962, η Ουάσινγκτον επιβάλλει εμπάργκο σε βάρος της Κούβας. Ο ολοκληρωτικός αυτός αποκλεισμός παραμένει σε ισχύ μέχρι σήμερα.

Κόλπος των Χοίρων

Από τη 15η μέχρι τη 19η Απριλίου 1961 αποτυγχάνει η απόπειρα απόβασης στον Κόλπο των Χοίρων 1.400 «αντικαστρικών», τους οποίους εκπαίδευσε και χρηματοδότησε η CIA. Την 1η Μαΐου εκείνης της χρονιάς, ο Φιδέλ Κάστρο ανακηρύσσει την επανάσταση της Κούβας μαρξιστική-λενινιστική. Το 1965 ιδρύεται το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κούβας, έκτοτε το μοναδικό στη νήσο.

Κρίση των πυραύλων

Από τη 14η μέχρι την 28η Οκτωβρίου 1962 ξεσπά η κρίση των πυραύλων που εγκατέστησαν στην Κούβα οι σοβιετικοί και εντόπισαν οι ΗΠΑ, προκαλώντας τρόμο στον πλανήτη, καθώς ήγειρε φόβους ότι θα ξεσπούσε πυρηνικός πόλεμος.

Θάνατος του Τσε

Την 9η Οκτωβρίου 1967, ο Αργεντινός επαναστάτης Ερνέστο Τσε Γκεβάρα, ο θρυλικός συναγωνιστής των Κάστρο, εκτελείται στη Βολιβία, κι η προσπάθεια να εξαπλωθεί η επανάσταση της Κούβας στην υπόλοιπη Λατινική Αμερική υφίσταται βαριά ήττα.

Η Κούβα στρέφεται στην ΕΣΣΔ

Την 26η Ιουλίου 1970, ο Φιδέλ Κάστρο αναγνωρίζει ότι η Κούβα δεν θα καταφέρει να επιτύχει τον στόχο για τη συγκομιδή «10 εκατομμυρίων» τόνων ζάχαρης, που αποτελούσε τότε τη βασική πηγή προσόδων της νήσου. Η Κούβα εντάσσεται στην Comecon το 1972.

«Επιχείρηση Καρλότα»

Από το 1975 και μετά η Κούβα στέλνει, στο πλαίσιο της «Επιχείρησης Καρλότα», στρατιωτικούς στην Ανγκόλα, για να υποστηρίξουν το MPLA υπό τον Αγκουστίνου Νέτου, καθώς η χώρα βυθίζεται στον εμφύλιο πόλεμο μετά την ανεξαρτησία. Στην επιχείρηση συμμετέχουν μερικές χιλιάδες Κουβανοί στρατιωτικοί για 16 χρόνια. Η Κούβα εμπλέκεται επίσης στην Αιθιοπία και σε άλλες περίπου 10 αφρικανικές χώρες.

Το τέλος της ΕΣΣΔ και η προσαρμογή

Την 29η Αυγούστου 1990, η Κούβα ανακοινώνει την έναρξη της «Ειδικής Περιόδου», ενός προγράμματος προσαρμογής για την αντιμετώπιση της κρίσης που προκαλεί η διάλυση της ΕΣΣΔ και του σοσιαλιστικού μπλοκ, με μεγάλες ελλείψεις, ιδίως τροφίμων, στη νήσο.

Ο Φιδέλ άρρωστος, ο Ραούλ στο τιμόνι

Την 31η Ιουλίου 2006 ο Φιδέλ, πλέον σοβαρά άρρωστος, παραδίδει προσωρινά την εξουσία στον αδελφό του Ραούλ, μέχρι τότε δεύτερο τη τάξει στην κυβέρνηση. Ο Ραούλ Κάστρο θα γίνει επίσημα πρόεδρος της Κούβας το 2008 και θα προωθήσει ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων για να «εκσυγχρονιστεί» το σοβιετικού τύπου μοντέλο της οικονομίας. Ο Φιδέλ πεθαίνει την 25η Νοεμβρίου 2016 στα 90 του χρόνια.

Το λιώσιμο του πάγου με τις ΗΠΑ

Τη 17η Δεκεμβρίου 2014, ο Ραούλ Κάστρο και ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ανακοινώνουν την έναρξη μιας διαδικασίας επαναπροσέγγισης που θα οδηγήσει στην αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων των δύο χωρών το 2015, έπειτα από σύγκρουση 53 ετών. Ξεκινά μια πορεία προς την εξομάλυνση των σχέσεων, τροχοπέδη στην οποία θα γίνει τον Ιανουάριο του 2017 η έλευση του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης