Πέρασαν 65 χρόνια από την υπογραφή εκεχειρίας μεταξύ Βορείου και Νοτίου Κορέας και τη δημιουργία δύο κρατών που χωρίζονται από μια Αποστρατιωτικοποιημένη Ζώνη επί του 38ου Παραλλήλου. Οι υπογραφές έπεσαν τότε υπό το άγρυπνο βλέμμα και την καθοδήγηση των ΗΠΑ από τη μία, της Σοβιετικής Ένωσης από την άλλη και της Κίνας του Μάο Τσε Τουνγκ.

Την Παρασκευή 27 Απριλίου και έπειτα από διετή έντονη αντιπαράθεση στην Κορεατική Χερσόνησο οι ηγέτες του Βορρά και του Νότου συναντήθηκαν και αποφάσισαν την αποπυρηνικοποίηση της ΧερσονήσουΠοτέ δεν ήρθη το εμπόλεμο. Στον Βορρά αναπτύχθηκε ένα ακραιφνώς κομμουνιστικό καθεστώς, δυναστικού χαρακτήρα, με εναλλαγή ηγετών μεταξύ πατέρα και γιου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στον Νότο αναπτύχθηκε ένα κράτος με δυτικό μοντέλο, αλλά ασιατικού χαρακτήρα.

Την Παρασκευή 27 Απριλίου και έπειτα από διετή έντονη αντιπαράθεση στην Κορεατική Χερσόνησο και ευρύτερα στον Ειρηνικό, με συνεχείς πυρηνικές δοκιμές στον κομμουνιστικό Βορρά αλλά και πυροδοτήσεις βαλλιστικών πυραύλων, με διαρκή στρατιωτικά γυμνάσια των Αμερικανών και των Νοτιοκορεατών στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή, με απειλές εκατέρωθεν για πυρηνικό ολοκαύτωμα και με μια έκδηλη ανησυχία της Ιαπωνίας για το μέλλον της στην περιοχή, οι ηγέτες του Βορρά και του Νότου συναντήθηκαν στην Αποστρατιωτικοποιημένη Ζώνη και αποφάσισαν την αποπυρηνικοποίηση της Χερσονήσου.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε έδαφος της Νοτίου Κορέας αλλά επί της γραμμής των συνόρων, την οποία διέβη ο Κιμ Γιονγκ Ουν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η συνάντηση αυτή δεν είναι ιστορική μόνο ως προς το περιεχόμενό της, αλλά διότι ανοίγει πλέον ο δρόμος για τη συνάντηση του Βορειοκορεάτη ηγέτη με τον Ντόναλντ Τραμπ σε λίγες εβδομάδες, οπότε και θα ολοκληρωθεί το πλαίσιο συνεννόησης μεταξύ Βορείου Κορέας, Νότιου Κορέας αλλά και των υπολοίπων βασικών παικτών στην περιοχή, δηλαδή της Κίνας, της Ιαπωνίας και της Ρωσίας.

Εάν κάποιος μιλούσε για μια τέτοια εξέλιξη πριν από μόλις δύο μήνες, θα τον έπαιρναν για τρελό.

Η Ουάσινγκτον και η Πιονγιάνγκ ήταν με το δάκτυλο στη σκανδάλη. Όμως, ένα μυστικό ταξίδι και μια μυστική διαπραγμάτευση ανέτρεψαν τα δεδομένα.

Ο Ντόναλντ Τραμπ, αιφνιδιάζοντας τους πάντες και κυρίως τους ίδιους τους Αμερικανούς, έστειλε στη Β. Κορέα τον πρώην αρχηγό της CIA και σημερινό υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο την Κυριακή του Πάσχα των Καθολικών.

Η συνάντηση ήταν απολύτως μυστική, ενώ μέχρι σήμερα δεν έχουν γίνει γνωστές και οι επαφές του Πομπέο στην Πιονγιάνγκ. Προηγουμένως, είχε πραγματοποιηθεί ένα ταξίδι – αστραπή του Κιμ Γιονγκ Ουν στο Πεκίνο με ειδικά διαμορφωμένο τρένο. Είναι προφανές πως οι Κινέζοι κάτι ψιθύρισαν του Βορειοκορεάτη ηγέτη.

Το αποτέλεσμα ήταν να διαμορφωθεί ένα νέο κλίμα στην Κορεατική Χερσόνησο, το οποίο οδήγησε στη σημερινή συνάντηση των δύο προέδρων.

Επιπροσθέτως, πριν από λίγα εικοσιτετράωρα, από κινεζικά κέντρα διέρρευσαν στον παγκόσμιο διαδικτυακό ιστό πληροφορίες για ολική καταστροφή όλων των πυρηνικών εγκαταστάσεων σε πεδία δοκιμών της Β. Κορέας. Κατά τους Κινέζους, η καταστροφή επήλθε από την τελευταία ισχυρή πυρηνική δοκιμή στη Β. Κορέα, η οποία προκάλεσε σεισμική δόνηση επιφανείας της τάξεως των 6,2R, την οποία ακολούθησε νέα σεισμική δόνηση μεγέθους 4,2R, με αποτέλεσμα οι υπόγειες πυρηνικές εγκαταστάσεις να υποστούν τις επιπτώσεις από ογκώδεις κατολισθήσεις.

Ουδείς είναι σε θέση να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες που προέρχονται από τα κινεζικά κέντρα ούτε κι εάν αυτή η καταστροφή, αν ποτέ συνέβη, είχε καταλυτικό χαρακτήρα ως προς τις αποφάσεις του Βορειοκορεάτη ηγέτη.

Τι προηγήθηκε

Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν και ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Μουν Τζε-ιν συμμετείχαν σήμερα στην ιστορική σύνοδο κορυφής τους, ανταλλάσσοντας μια χειραψία με υψηλό συμβολισμό πάνω στη στρατιωτική οροθετική γραμμή που χωρίζει στα δύο την Κορεατική Χερσόνησο.

«Είμαι ευτυχής που σας συναντώ» είπε ο Μουν στον ομόλογό του, ο οποίος πέρασε τα σιδηρόφρακτα σύνορα κι έγινε ο πρώτος Βορειοκορεάτης ηγέτης που πάτησε το νοτιοκορεατικό χώμα μετά το τέλος του Πολέμου της Κορέας (1950-’53).

Κατόπιν πρόσκλησης του Κιμ, οι δύο ηγέτες βάδισαν επίσης για λίγο και στη βορειοκορεατική πλευρά των συνόρων, πριν μεταβούν πεζή στο Σπίτι της Ειρήνης, ένα κτήριο από γυαλί και μπετόν στο νότιο τμήμα του χωριού Πανμουντζόμ, όπου υπεγράφη η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός με την οποία ανεστάλησαν οι εχθροπραξίες.

«Ήλθα εδώ αποφασισμένος να δώσω το σήμα για την εκκίνηση, στο όριο μιας νέας ιστορίας» στις σχέσεις των δύο χωρών, είπε ο Κιμ κατά την έναρξη των συνομιλιών, υποσχόμενος να πάρει μέρος στις διαπραγματεύσεις «με ειλικρινές, σοβαρό και έντιμο πνεύμα».

Στην κορυφή του μενού της συνόδου βρέθηκε το ζήτημα του πυρηνικού οπλοστασίου της Βόρειας Κορέας και ο Μουν τόνισε στον ομόλογό του ότι ελπίζει πως θα καταλήξουν σε «μια τολμηρή συμφωνία, ώστε να προσφέρουμε στο σύνολο του κορεατικού λαού και στον κόσμο που θέλει την ειρήνη ένα μεγάλο δώρο».

Τον Κιμ συνόδευσε η Κιμ Γιο Γιονγκ, αδελφή και έμπιστη σύμβουλός του, καθώς κι ο Βορειοκορεάτης αξιωματούχος που είναι αρμόδιος για τις σχέσεις των δύο χωρών. Ο Μουν ήταν πλαισιωμένος από τον επικεφαλής της νοτιοκορεατικής υπηρεσίας πληροφοριών και τον διευθυντή της προεδρίας.

Η σύνοδος κορυφής ακολουθεί τη θεαματική αναθέρμανση των σχέσεων στη Χερσόνησο, αφότου ο Κιμ ανακοίνωσε την 1η Ιανουαρίου, προς γενική κατάπληξη, ότι η χώρα του σκόπευε να πάρει μέρος στους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες της Πιοντσάν, στη Νότια Κορέα.

Η σημερινή σύνοδος αποτελεί επίσης το προοίμιο της πολυαναμενόμενης συνόδου του Κιμ και του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης