Ένοχος για εγκλήματα πολέμου κρίθηκε ο πολέμαρχος Thomas Lubanga Dyilo από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης (ICC). O 51χρονος πρώην στρατιωτικός φέρεται να προχώρησε στη στρατολόγηση χιλιάδων παιδιών στη διάρκεια του πενταετούς εμφυλίου πολέμου που έληξε το 2003 στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό.

Πρόκειται για την πρώτη απόφαση του ICC από τη χρονιά ίδρυσής του πριν 10 χρόνια.
Σύμφωνα με την ετυμηγορία, ο Thomas Lubanga χρησιμοποιούσε παιδιά ακόμα και 9 ετών ως σωματοφύλακες, σεξουαλικούς σκλάβους και πολεμιστές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εκτιμάται ότι στον εμφύλιο του Κονγκό σκοτώθηκαν περίπου 60.000 άνθρωποι.

«Το δικαστήριο αποφαίνεται ότι η κατηγορούσα αρχή απέδειξε πέραν κάθε λογικής αμφιβολίας ότι ο Thomas Lubanga Dyilo είναι ένοχος για τη στρατολόγηση και στράτευση παιδιών ηλικίας κάτω των 15 ετών», ανακοίνωσε ο πρόεδρος του ICC.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο ίδιος πάντως συνέχισε να αρνείται τις κατηγορίες. Συνελήφθη πριν από έξι χρόνια και από τότε βρισκόταν υπό κράτηση.

Η καταδίκη του 51χρονου άνδρα θα μπορούσε να δημιουργήσει νομικό δεδικασμένο και για άλλες παρόμοιες υποθέσεις, με κυριότερη αυτή του πρώην προέδρου της Ακτής Ελεφαντοστού, ο οποίος είχε οδηγήσει τη χώρα του στα πρόθυρα του εμφυλίου πολέμου μετά την άρνησή του να αποχωρήσει από την εξουσία τον Νοέμβριο του 2010.

Οι μάχες που ακολούθησαν μεταξύ των κυβερνητικών δυνάμεων και των μαχητών της Αντιπολίτευσης που υποστήριζαν τον νικητή των προεδρικών εκλογών, Alassane Ouattara, ήταν σφοδρές και κατέληξαν στην πολιορκία της προεδρικής κατοικίας στην οικονομική πρωτεύουσα Αμπιτζάν και τη σύλληψη του απερχόμενου προέδρου (Απρίλιος 2011).

Ο Laurent Gbagbo έχει οδηγηθεί τον περασμένο Νοέμβριο στην Ολλανδία προκειμένου να δικαστεί.

Δείτε το video…

Διαβάστε επίσης:
«Δίκαιη» η δίκη του πρώην προέδρου της Ακτής Ελεφαντοστού, Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 3 Δεκεμβρίου 2011, 05:33

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης