Ο Πάπας Βενέδικτος 16ος συναντήθηκε την Τετάρτη με τον εμβληματικό ηγέτη της Κούβας, Φιντέλ Κάστρο, μετέδωσε το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters. Οι δύο άνδρες συζήτησαν για περίπου μισή ώρα και εκπρόσωπος του Βατικανού ανέφερε πως τα θέματα που εξετάστηκαν, σχετίζονταν με τον ρόλο της Καθολικής Εκκλησίας στο νησί της Καραϊβικής.

«Ήταν μια εγκάρδια και “ζωντανή” συνάντηση», ανέφερε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο BBC, το κλίμα κατά τη διάρκεια της συνάντησης ήταν πολύ καλό ενώ δεν έλειψαν και τα αστεία μεταξύ τους περί ηλικίας.

Το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera μετέδωσε πως ο 85χρονος Φιντέλ Κάστρο ζήτησε από τον 84χρονο Ποντίφικα να του στείλει ορισμένα θρησκευτικά βιβλία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μέχρι στιγμής δεν έχει ξεκαθαριστεί αν στη διάρκεια της συζήτησης τέθηκε κάποιο πολιτικό ζήτημα.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Φιντέλ Κάστρο συναντιέται με τον επικεφαλής της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας. Το 1998 είχε συναντήσει τον Παύλο Β’ στη διάρκεια επίσημης επίσκεψής του τελευταίου στην Αβάνα, ενώ το 1996 είχε μεταβεί αυτοπροσώπως στο Βατικανό.

Βασική διαφορά ανάμεσα στο τότε και στο τώρα ήταν… η κατάσταση της υγείας του Κουβανού ηγέτη, ο οποίος εμφανίστηκε στις κάμερες εμφανώς καταβεβλημένος από το πέρασμα των χρόνων, περπατώντας με τη βοήθεια δύο συνοδών που βρίσκονταν συνεχώς δίπλα του.

Δείτε το video…

Ομιλία στην πλατεία της Επανάστασης

Νωρίτερα, ο Πάπας Βενέδικτος ο 16ος μίλησε ενώπιον χιλιάδων Κουβανών που ήταν συγκεντρωμένοι στην πλατεία της Επανάστασης. Πριν ανέβει στην εξέδρα που είχε στηθεί σε κεντρικό σημείο, πραγματοποίησε μια μικρή βόλτα με το ειδικά διαμορφωμένο αυτοκίνητο γύρω από την πλατεία προκειμένου να χαιρετήσει τους πιστούς.

Διεθνείς αναλυτές εκτιμούν πως μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης στην Κούβα ευελπιστεί πως η τριήμερη επίσκεψη του Ποντίφικα στο νησί της Καραϊβικής θα λειτουργήσει ευεργετικά για την προώθηση των μεταρρυθμίσεων που πραγματοποιούνται τους τελευταίους μήνες.

Το συγκεντρωμένο πλήθος φώναζε «Ζήτω η Κούβα, ζήτω ο Πάπας», ανεμίζοντας παράλληλα σημαίες της χώρας.

«Ήρθα να ακούσω τα λόγια του. Η σοφία του βοηθάει τον λαό της Κούβας και μας δίνει ενότητα», τόνισε σε δηλώσεις του στο Reuters ο Carlos Herrera, ένας από τους παρευρισκόμενους.

Στη διάρκεια της ομιλίας του ο Πάπας κάλεσε τους Κουβανούς να αναζητήσουν την «αυθεντική ελευθερία» και να συνεχίσουν να πιστεύουν στην «αλήθεια της θρησκείας».

«Η Κούβα θα πρέπει να δημιουργήσει μια κοινωνία περισσότερο “ανοικτή”, βασισμένη στην Αλήθεια, τη Δικαιοσύνη και τη Συμφιλίωση. Ορισμένοι ερμηνεύουν με λάθος τρόπο την αναζήτηση της αλήθειας, καταλήγοντας στον παραλογισμό και τον φανατισμό», είπε.

Παράλληλα δεν παρέλειψε να ασκήσει έντονη κριτική στις Η.Π.Α. για το εμπάργκο που έχει επιβάλλει στην Κούβα.

«Αρκετοί από εσάς αισθάνεστε αποκλεισμένοι από τη συναρπαστική αναζήτηση των βασικών ελευθεριών, κατάσταση η οποία γίνεται ακόμα χειρότερη από τα περιοριστικά οικονομικά μέτρα που επιβλήθηκαν από το εξωτερικό στη χώρα σας. Πρόκειται για ένα άδικο βάρος για τον λαό της Κούβας», τόνισε.

Δείτε το video…

Απομάκρυνση αντιφρονούντων

Εν τω μεταξύ δεν έλειψαν οι καταγγελίες ακτιβιστικών οργανώσεων για απομάκρυνση αντιφρονούντων από τα σπίτια τους καθώς και απαγόρευση συγκεντρώσεων για την προάσπιση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων από το καθεστώς στην πρωτεύουσα της χώρας, Αβάνα.

Αρκετοί πολίτες της Κούβας που αντιτίθενται στο ισχύον καθεστώς ήλπιζαν πως ο Πάπας θα θέσει το θέμα των ατομικών ελευθεριών στη διάρκεια των επαφών του με κυβερνητικούς αξιωματούχους. Την πρώτη ημέρα της άφιξης του στην πόλη Σαντιάγκο στο ανατολικό τμήμα της χώρας ο Ποντίφικας είχε πει πως «προσεύχεται για όλους αυτούς που υποφέρουν, που στερούνται την ελευθερία τους και ζουν χωριστά από τα πρόσωπα που αγαπούν.

Παράλληλα, στη διάρκεια της συνάντησής του με τον Ραούλ Κάστρο, ζήτησε να ενισχυθεί ο ρόλος της Εκκλησίας στη χώρα καθώς και να οριστεί η Μεγάλη Παρασκευή ως Αργία.

Διαβάστε επίσης:
Συνάντηση Πάπα- Φ. Κάστρο, Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 28 Μαρτίου 2012, 22:00

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης