Η καναδική αστυνομία επιβεβαίωσε το βράδυ της Πέμπτης ότι ο Μάικλ Ζεχάφ – Μπιμπό, ο ένοπλος που εξαπέλυσε επίθεση το πρωί της Τετάρτης στο κοινοβούλιο του Καναδά στην Οτάβα, έδρασε μόνος του και ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να τον συνδέουν με μια άλλη επίθεση εναντίον δύο στρατιωτών που σημειώθηκε στο Κεμπέκ τη Δευτέρα.

Επίσης όπως είπε ο Μπομπ Πόλσον, ο αρχηγός της Βασιλικής Καναδικής Έφιππης Αστυνομίας, ο 32χρονος δράστης ήταν Καναδός όμως ενδέχεται να είχε και υπηκοότητα Λιβύης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δύο ημέρες πριν ο Μπιμπό εισβάλει στο κοινοβούλιο, όπου σκότωσε έναν στρατιώτη πριν πέσει και ο ίδιος νεκρός από τις σφαίρες των αστυνομικών είχε σημειωθεί ένα περιστατικό.

Σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους ο Μπιμπό είχε ασπαστεί το Ισλάμ.

Τη Δευτέρα ο 25χρονος Μαρτίν Ρουλό, ο οποίος επίσης είχε ασπαστεί το Ισλάμ χτύπησε εσκεμμένα με το αυτοκίνητό του δύο πεζούς στρατιώτες, σκοτώνοντας τον έναν από αυτούς, προτού πέσει νεκρός από τα πυρά των αστυνομικών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Δεν διαθέτουμε πληροφορίες που να συνδέουν τις δύο αυτές επιθέσεις», υπογράμμισε ο Πόλσον.

Ο Πόλσον επεσήμανε παράλληλα ότι υπάρχουν πληροφορίες ότι ο Μπιμπό είχε σχέσεις με ανθρώπους που μοιράζονται την ίδια ακραία ιδεολογία με αυτόν.

Στο μεταξύ η αστυνομία σημείωσε ότι υπάρχουν 93 Καναδοί υψηλής επικινδυνότητας που έχουν εκφράσει την πρόθεση να ταξιδέψουν στο εξωτερικό, παρόλα αυτά δεν σκοπεύει να προχωρήσει σε συλλήψεις προς το παρόν, αν και, σε συνεργασία με την υπηρεσία πληροφοριών, προχωρά στην επανεξέταση όλων προκειμένου να εντοπίσει όσους αποτελούν τη μεγαλύτερη απειλή.

Πάντως η αστυνομία υπογράμμισε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία για άμεση απειλή εναντίον της εθνικής ασφάλειας του Καναδά. Παρόλα αυτά οι αρχές θα παραμείνουν σε αυξημένη εγρήγορση για να διασφαλίσουν ότι οι Καναδοί σε όλη τη χώρα θα είναι ασφαλείς.

Τέλος, η καναδική αστυνομία ανακοίνωσε ότι θα φρουρεί τον πρωθυπουργό Στίβεν Χάρπερ επί 24ώρου βάσεων όπου κι αν βρίσκεται.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης