Όλα έγιναν μέσα σε μια στιγμή. Η χιονοστιβάδα παρασέρνει τα πάντα στο πέρασμά της, σκορπώντας τον θάνατο και την καταστροφή. Σκηνές θάβονται κάτω από τόνους χιόνι, ενώ ορειβάτες τρέχουν πανικόβλητοι να σωθούν από τη μανία της φύσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Γάλλος αναρριχητής κατέγραψε καρέ – καρέ τη στιγμή που η χιονοστιβάδα χτυπάει το καταφύγιο ορειβατών στο Έβερεστ, μετά τον ισχυρότατο σεισμό των 7,9 βαθμών της κλίμακας ΡίχτερΟι εικόνες που κατέγραψε ερασιτεχνική κάμερα Γάλλου αναρριχητή μέσα στο καταφύγιο που χτυπήθηκε από τη χιονοστιβάδα στο Έβερεστ, μετά τον καταστροφικό σεισμό των 7,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, προκαλούν σοκ. Τουλάχιστον 18 άνθρωποι σκοτώθηκαν, ενώ ανάμεσα στους νεκρούς ήταν και υψηλόβαθμο στέλεχος της Google, το οποίο ετοιμαζόταν μαζί με συναδέλφους του να κατακτήσει την υψηλότερη κορυφή του κόσμου. Συνολικά, 61 άτομα τραυματίστηκαν, ενώ αδιευκρίνιστος παραμένει ο αριθμός των αγνοουμένων. Το έργο των σωστικών συνεργείων, που μετέβησαν στον τόπο της τραγωδίας με ελικόπτερα, βρίσκεται σε εξέλιξη, ωστόσο η χιονοθύελλα δυσχεραίνει τις προσπάθειες εντοπισμού αγνοουμένων.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Τουρισμού του Νεπάλ, τη στιγμή που χτύπησε η χιονοστιβάδα περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι βρίσκονταν μέσα στις εγκαταστάσεις, προκειμένου να συμμετάσχουν σε αποστολές αναρρίχησης. Η ορειβατική βάση είχε στηθεί σε ύψος 5.300 μέτρων.

Χάρτης με το σημείο του καταυλισμού

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως μετέδωσε το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CΝBC, αρκετοί από τους ορειβάτες πιάστηκαν κυριολεκτικά στον ύπνο, ενώ άλλοι πάσχιζαν να απομακρυνθούν από τα ορμητικά κύματα χιονιού, αδυνατώντας να πιστέψουν αυτό που διαδραματιζόταν μπροστά στα έντρομα μάτια τους.

Ο Απρίλιος θεωρείται ο κατεξοχήν μήνας για ορειβατικές αποστολές στο Έβερεστ. Χιλιάδες τουρίστες επισκέπτονται την οροσειρά προκειμένου να κάνουν αναρρίχηση ή πεζοπορία, πριν από τις μεγάλες βροχές στα τέλη Μαΐου.

Καρέ καρέ το χτύπημα της χιονοστιβάδας

Ορειβάτες βγαίνουν μέσα από τα χιόνια μετά το χτύπημα της χιονοστιβάδας

Ο αριθμός των νεκρών από τον καταστροφικό σεισμό των 7,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στο Νεπάλ έχει ξεπεράσει τους 3.200 και αναμένεται να αυξηθεί. Όπως μετέδωσε το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN, εκφράζονται φόβοι ακόμα και για 10.000 απώλειες από το χτύπημα του Εγκέλαδου, καθώς άγνωστη παραμένει η κατάσταση σε απομονωμένα χωριά ενός εκ των φτωχότερων κρατών της Ασίας, όπου το δίκτυο υποδομών είναι απαρχαιωμένο και οι τηλεπικοινωνίες πολύ παλιές.

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης