Σκηνικό πολέμου έχει στηθεί για τα καλά στην ανατολική Ουκρανία, με την κυβέρνηση του Κιέβου να απαντά για πρώτη φορά ουσιαστικά και στρατιωτικά συντονισμένα στους ρωσόφωνους αυτονομιστές που έχουν καταλάβει κυβερνητικά κτίρια αλλά και ολόκληρες πόλεις. Η επιχείρηση ξεκίνησε τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής από το Σλαβιάνσκ και συνεχίστηκε με αμείωτη ένταση το απόγευμα και το βράδυ στην Οδησσό, αλλά και μέχρι σήμερα. Φρίκη και σοκ προκαλούν οι εικόνες των νεκρών που έρχονται από την ιστορική ουκρανική πόλη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο μεταξύ, 10 λεπτά πριν από τις 11.00 διέρρευσε από ρωσικές πηγές πως οι παρατηρητές του Οργανισμού για την Ασφάλεια στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) που είχαν αιχμαλωτιστεί από Ρωσόφωνους αυτονομιστές απελευθερώθηκαν.

Το πρωί του Σαββάτου ο Αρσέν Αβάκοφ, συνεργάτης του Ουκρανού υπουργού Εσωτερικών ανακοίνωσε στο Facebook πως το Κίεβο δεν σκοπεύει να σταματήσει την ευρεία στρατιωτική επιχείρηση στο Κραματόρσκ της ανατολικής Ουκρανίας, ενώ πρόσθεσε ότι ο στρατός πήρε τον έλεγχο του τηλεοπτικού πύργου. Η ανακοίνωση αυτή έρχεται έπειτα από δημοσιεύματα που ήθελαν μάρτυρες από τις τάξεις των ρωσόφωνων να λένε πως «η σφαγή τελείωσε». Μόνο στο Κραματόρσκ ένας άνθρωπος έχει χάσει τη ζωή του και εννέα ακόμη έχουν τραυματιστεί.

Ολονύκτιες μάχες στο Κραματόρσκ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αίμα και χάος στην Οδησσό – Σοκάρουν οι φωτογραφίες των νεκρών

Την ίδια ώρα, σοκ προκαλούν οι φωτογραφίες-στοπ καρέ από ερασιτεχνικά βίντεο που τραβήχτηκαν μέσα από το κτίριο που τυλίχτηκε στις φλόγες στοιχίζοντας τη ζωή επισήμως σε 37 άτομα, εκ των οποίων πολλοί κάηκαν ζωντανοί και άλλοι πηδούσαν από τα παράθυρα σε μια προσπάθεια να αναπνεύσουν.

Πάντως, δημοσιογράφοι μιλούν για συνολικά 43 νεκρούς και 174 τραυματίες, από τους οποίους οι 21 σε κρίσιμη κατάσταση.

Προσοχή! Ακολουθούν σκληρές εικόνες από τους νεκρούς:

Διαβάστε όλο το χρονικό της αιματοχυσίας στην Οδησσό πατώντας εδώ

Διαβάστε όλο το χρονικό της αιματοχυσίας στο Σλαβιάνσκ πατώντας εδώ

Επιμέλεια: Μαριάννα Μαρμαρά

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης