Σε πεδίο μάχης έχουν μετατραπεί ολόκληρες συνοικίες στην ανατολική Ουκρανία, καθώς δυνάμεις του ουκρανικού στρατού μάχονται σώμα με σώμα με φιλορώσους αυτονομιστές στο Σλαβιάνσκ, ενώ υποστηρικτές της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας συγκρούονται μέχρι τελικής πτώσεως με φιλορώσους αποσχιστές στην Οδησσό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Μετά τις αιματηρές συγκρούσεις στο Σλαβιάνσκ, όπου υπήρξε μεταξύ άλλων και κατάρριψη πολεμικών ελικοπτέρων με νεκρούς Ουκρανούς στρατιώτες, τα βίαια επεισόδια μεταφέρθηκαν στην Οδησσό. Τα διεθνή ΜΜΕ κάνουν λόγο για δεκάδες νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες, ενώ το Κίεβο εκτιμά πως οι νεκροί πλησιάζουν τους 40. Κατεστραμμένα κτήρια, συντρίμμια στους δρόμους, τραυματίες πεσμένοι στην άσφαλτο και αποπνικτική ατμόσφαιρα είναι οι εικόνες που συνθέτουν το πολεμικό σκηνικό στις δύο πόλεις της ανατολικής Ουκρανίας.

Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο Interfax, το σκηνικό πολέμου στην Οδησσό  στήθηκε όταν δύο πορείες διαμαρτυρίας συναντήθηκαν στο κέντρο της πόλης. Ειδικότερα, επεισόδια σημειώθηκαν μεταξύ Ουκρανών εθνικιστών και φιλορώσων αυτονομιστών, με τις εμπλεκόμενες πλευρές να ρίχνουν μολότοφ και να επιτίθενται με ρόπαλα. Δημοσιογράφοι δυτικών ΜΜΕ ανέφεραν πως η αστυνομία δεν προχώρησε στις απαραίτητες ενέργειες για να μην υπάρξει γενικευμένη σύρραξη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αίμα και θάνατος στην Οδησσό

Στους 31 ανέρχεται μέχρι στιγμής ο αριθμός των νεκρών στην Οδησσό, μια πόλη της Ουκρανίας όπου βρίσκεται ένα σημαντικό λιμάνι, κατά τη διάρκεια συγκρούσεων ανάμεσα σε φιλορώσους και υποστηρικτές της μεταβατικής κυβέρνησης στο Κίεβο. Νωρίτερα, το απόγευμα, η αστυνομία έκανε λόγο για πέντε νεκρούς.

«Τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και 15 τραυματίστηκαν», δήλωσε ένας αξιωματικός της αστυνομίας στην πόλη, όπου η πλειονότητα των δημοτών είναι ρωσόφωνοι, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Ένας προηγούμενος επίσημος απολογισμός έκανε λόγο για έναν νεκρό, έναν άνδρα που υπέκυψε μετά τον τραυματισμό του από σφαίρα στον πνεύμονα.

Χωρίς τέλος η αιματοχυσία στο Σλαβιάνσκ

Εν τω μεταξύ, νέες αιματηρές συμπλοκές σημειώθηκαν το μεσημέρι στο Σλαβιάνσκ, καθώς δυνάμεις του ουκρανικού στρατού εξαπέλυσαν επίθεση κατά θέσεων φιλορώσων ενόπλων, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών της χώρας.

Νωρίτερα, είχε γίνει γνωστό πως τεθωρακισμένες μονάδες με την υποστήριξη ελικοπτέρων ξεκίνησαν επιχείρηση στα περίχωρα της πόλης, μεγάλο τμήμα της οποίας βρίσκεται υπό τον έλεγχο ενόπλων. Κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων, δύο στρατιωτικά ελικόπτερα κατέπεσαν, με αποτέλεσμα δύο Ουκρανοί στρατιώτες να χάσουν τη ζωή τους.

Στη σκιά της νέας κλιμάκωσης της βίας η Ρωσία ζήτησε την άμεση σύγκλιση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, καθώς όπως όλα δείχνουν καμία από τις εμπλεκόμενες πλευρές δεν δείχνει διατεθειμένη να εφαρμόσει το περιεχόμενο της συμφωνίας της Γενεύης, η οποία μεταξύ άλλων προβλέπει τον άμεσο αφοπλισμό παραστρατιωτικών οργανώσεων.


«Εμποδίσαμε την εισβολή Ρώσων σαμποτέρ»

Στη σκιά της νέας κλιμάκωσης της βίας στην ανατολική Ουκρανία, ο μεταβατικός πρόεδρος Ολεξάντρ Τουρτσίνοφ κατήγγειλε οτι «σαμποτέρ” επιχείρησαν να περάσουν στο ουκρανικό έδαφος», κάτι που ωστόσο διέψευσε η ρωσική ομοσπονδιακή υπηρεσία κρατικής ασφάλειας(FSB).

Ειδικότερα, σύμφωνα με όσα μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Itar-Tass, η υπηρεσία ελέγχου των συνόρων, η οποία υπάγεται στην FSB, ανακοίνωσε πως οι πληροφορίες της ουκρανικής πλευράς περί απόπειρας «ομάδων σαμποτέρ» να περάσουν από τη Ρωσία στην Ουκρανία δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, μετέδωσε το πρακτορείο.

Νωρίτερα, σε τηλεοπτικό του διάγγελμα ο μεταβατικός πρόεδρος εξήγησε ότι οι συνοριοφύλακες της Ουκρανίας απέτρεψαν προσπάθειες Ρώσων «ένοπλων σαμποτέρ» να μπουν στη χώρα κατά τη διάρκεια της νύχτας της Πέμπτης προς Παρασκευή.

Στα χαρακώματα Δύση – Ρωσία

Εν τω μεταξύ συνεχίζεται το «σκάκι» σε διπλωματικό επίπεδο ανάμεσα στη Δύση και τη Ρωσία με φόντο τα αιματηρά γεγονότα στην Ουκρανία.

Η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Βικτόρια Νούλαντ δήλωσε ότι για την Ουάσιγκτον δεν υπάρχει αμφιβολία πως στις ταραχές στην Ουκρανία υπάρχει ρωσικός δάκτυλος.

Από τη μεριά του ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ δήλωσε ότι η χρήση στρατιωτικής βίας στα νότια και ανατολικά της Ουκρανίας από τις αρχές του Κιέβου αποτελεί δείγμα της αδυναμίας τους. Η Μόσχα συγκάλεσε εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για να συζητηθεί το ζήτημα της ουκρανικής στρατιωτικής δράσης στο Σλαβιάνσκ.

Κι όλα αυτά ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τόνισε ότι παρακολουθεί τις εξελίξεις στην Ουκρανία με μεγάλη ανησυχία.

Διαβάστε επίσης:
Μάχες με νεκρούς στο Σλαβιάνσκ, Πρώτη καταχώρηση: Παρασκευή, 2 Μαΐου 2014, 07:58

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης