Η «επίσημη υπογραφή» της συμφωνίας ειρήνης που συνήψαν η κυβέρνηση της Κολομβίας και η οργάνωση Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC) η οποία θα σημάνει τον τερματισμό της ένοπλης σύρραξης στη χώρα, που διαρκεί πάνω από μισό αιώνα, θα γίνει μεταξύ της 20ής και της 26ης Σεπτεμβρίου, ανακοίνωσε χθες ο κολομβιανός υπουργός Άμυνας.

«Η επίσημη ημερομηνία της υπογραφής (…) θα είναι μεταξύ της 20ής και της 26ης Σεπτεμβρίου, βάσει των προγραμμάτων των προσωπικοτήτων, καθώς πολλά από αυτά είναι δύσκολο να συντονιστούν, οι οποίες θα παρευρεθούν στην τελετή», διευκρίνισε ο Λουίς Κάρλος Βιγέγκας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο υπουργός Άμυνας δεν έδωσε λεπτομέρειες για το ποιοι θα είναι παρόντες, ούτε το πού θα λάβει χώρα η τελετή, κατά τη διάρκεια της οποίας ο πρόεδρος της χώρας Χουάν Μανουέλ Σάντος και ο επικεφαλής των FARC Τιμολέον Χιμένες, ή «Τιμοσένκο», θα υπογράψουν τις συμφωνίες που συνήφθησαν την Τετάρτη στην Αβάνα της Κούβας, όπου διεξάγονταν οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στα δύο μέρη από τον Νοέμβριο του 2012.

Ο Σάντος δήλωσε την Πέμπτη στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN ότι η τελετή υπογραφής θα μπορούσε να γίνει στην Αβάνα, στην Μπογοτά, ή ακόμη και στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, όπου ξεκινά την 20ή Σεπτεμβρίου η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.
Η ημερομηνία της υπογραφής «θα είναι η μεγάλη μέρα» της έναρξης της διαδικασίας αφοπλισμού των ανταρτών, η οποία θα διαρκέσει έξι μήνες με την επίβλεψη των Ηνωμένων Εθνών, πρόσθεσε ο Βιγέγκας.
«Όμως πριν από την έναρξη αυτού του χρονοδιαγράμματος, οι FARC έχουν δεσμευτεί να προχωρήσουν στις αναγκαίες διευθετήσεις για να αρχίσει η αποστράτευσή τους», συνέχισε ο υπουργός Άμυνας, συμπεριλαμβανομένων κινήσεων ώστε να καταστεί «ευκολότερη» η μετακίνηση τους προς τις περιοχές όπου θα γίνει ο αφοπλισμός τους.

Στις 00:000 της Δευτέρας (08:00 ώρα Ελλάδας) θα τεθεί σε ισχύ η οριστική κατάπαυση του πυρός των δυνάμεων ασφαλείας με τις FARC, την οποία διέταξε ο πρόεδρος Σάντος. Η οργάνωση των ανταρτών, που ιδρύθηκε το 1964, ενώ μαινόταν μια αγροτική εξέγερση, τηρεί από τη δική της πλευρά μια μονομερή εκεχειρία από την 20ή Ιουλίου 2015, που είχε κηρύξει σε ένδειξη της δέσμευσής της στην ειρηνευτική διαδικασία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Βιγέγκας εξήγησε ότι από τη Δευτέρα, θα προσδιοριστούν οι «διάδρομοι» που θα χρησιμοποιήσουν οι γκεριγέρος για να μεταβούν στις 22 περιοχές και τα 22 στρατόπεδα, σε όλη τη χώρα, όπου θα καταθέσουν τα όπλα, πριν ακολουθήσει η διαδικασία επανένταξής τους στην κοινωνία.

«Υπάρχουν όλες οι εγγυήσεις ώστε τα Ηνωμένα Έθνη να αρχίσουν από τη Δευτέρα να επιτελούν το ρόλο τους, την επαλήθευση» της εφαρμογής της διαδικασίας, πρόσθεσε ο κολομβιανός υπουργός Άμυνας.
Πριν από την επίσημη υπογραφή, τα ηγετικά στελέχη των ανταρτών θα συνεδριάσουν στα μέσα του Σεπτεμβρίου για να επικυρώσουν την ειρηνευτική συμφωνία, όπως ανακοίνωσαν οι FARC χθες. Θα πρόκειται για το «τελευταίο συνέδριο» της ηγετικής ομάδας της οργάνωσης ενόσω «είναι ακόμη ένοπλη» το οποίο μάλιστα θα παρακολουθήσουν 50 κολομβιανοί και ξένοι προσκεκλημένους ενώ θα είναι ανοικτό για τον Τύπο, κατ’ εξαίρεση.

Το συνέδριο αυτό θα γίνει από τη 13η ως τη 19η Σεπτεμβρίου στο Σαν Βισέντε δελ Καγουάν, πρώην προπύργιο των ανταρτών στη νότια Κολομβία, και θα πάρουν μέρος 200 στελέχη των FARC, συμπεριλαμβανομένων των 29 μελών του κεντρικού επιτελείου της.

«Δεδομένης της ιστορικής σημασίας» του συνεδρίου, «ο λαός της Κολομβίας και ο κόσμος πρέπει να μάθουν από πρώτο χέρι τις εξελίξεις και τις αποφάσεις του συνεδρίου», εξήγησε η ηγεσία της οργάνωσης.

Οι πολίτες της Κολομβίας θα κληθούν να εγκρίνουν ή να απορρίψουν την ειρηνευτική συμφωνία στο δημοψήφισμα που θα διεξαχθεί στις 2 Σεπτεμβρίου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης