Στο παρεκκλήσι της Καπέλα Σιξτίνα θα ληφθεί η απόφαση για το όνομα που θα γραφτεί στη μακρά λίστα των καρδιναλίων που έγιναν Πάπες, με τους τεχνίτες να έχουν πάρει καλέμι και σφυρί, προκειμένου να χαράξουν το όνομα του «εκλεκτού» στη μεγάλη πέτρινη επιγραφή με τους συνεχιστές της διδασκαλίας του Αγίου Πέτρου, η οποία βρίσκεται στην ομώνυμη εκκλησία του Βατικανού.

Υπό το βλέμμα της «Δευτέρας Παρουσίας» του Michelangelo και των υπόλοιπων νωπογραφιών λαμπρών καλλιτεχνών της Αναγέννησης (Botticelli, signorelli), 115 καρδινάλιοι από 48 χώρες καλούνται να αποφασίσουν για τον επόμενο επικεφαλής της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, η οποία κλυδωνίζεται από σειρά σεξουαλικών σκανδάλων και υποθέσεων διαφθοράς. Η συνεδρίαση του Κονκλαβίου μπορεί να διαρκέσει αρκετές ημέρες, καθώς δεν υπάρχει ξεκάθαρο φαβορί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στις 17.30 – ώρα Ελλάδος, οι 115 καρδινάλιοι ξεκίνησαν τις διαδικασίες του κονκλαβίου. Στις 18.30 έκλεισαν οι πόρτες της Καπέλα Σιξτίνα.

(Το κονκλάβιο συνεδριάζει στην Καπέλα Σιξτίνα)

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

(Oι καρδινάλιοι κατευθύνονται στην Καπέλα Σιξτίνα)

Σύμφωνα, πάντως, με συνδυαστικές πηγές από διάφορα πρακτορεία ειδήσεων, οι βασικοί διεκδικητές είναι οι εξής:

-ο αρχιεπίσκοπος του Μιλάνου, Άντζελο Σκόλα (71 ετών)
-o αρχιεπίσκοπος του Σάο Πάολο, Οντίγιο Σέρερ (63 ετών)
-ο αρχιεπίσκοπος της Βιέννης, Κρίστοφ Σένμπορν (67 ετών)
-ο αρχιεπίσκοπος της Αργεντινής, Λεονάρντο Σάντρι (69 ετών)
-ο αρχιεπίσκοπος της Γκάνας, Πίτερ Τάρκσον (64 ετών)

Η διαδικασία εκλογής του νέου Πάπα άρχισε στις 11 Φεβρουαρίου με την αιφνιδιαστική απόφαση του Βενέδικτου ΙΣτ’ να παραιτηθεί σε ηλικία 85 ετών.

Ο Γερμανός Γιόζεφ Ράτσινγκερ θα είναι ο πρώτος εν ζωή Πάπας που θα παρακολουθήσει την εκλογή του διαδόχου του.

Από τις 28 Φεβρουαρίου έχει αποσυρθεί στην θερινή παπική κατοικία, στο Καστέλ Γκαντόλφο, περίπου 30 χιλιόμετρα μακριά από την Ρώμη.

Επιμέλεια: Άννα Μορφούλη – Μαριάννα Μαρμαρά

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης