Από την εποχή του Φίλμπι έχουμε να δούμε τέτοια ραγδαία επιδείνωση στις σχέσεις Μεγάλης Βρετανίας-Ρωσίας. Μία απόπειρα δολοφονίας με νευροτοξίνη ρωσικής προέλευσης σε ένα εστιατόριο του Λονδίνου με θύμα έναν διπλό κατάσκοπο και μία δολοφονία ενός πρώην συνεργάτη του άλλοτε τρανού ολιγάρχη Μπερεζόφσκι, επίσης στη Μεγάλη Βρετανία, ξεχείλισαν το ποτήρι των διμερών σχέσεων που ήταν ήδη γεμάτο. 

Οι απόπειρες διείσδυσης του ρωσικού παράγοντα στις πολιτικές εξελίξεις της Μεγάλης Βρετανίας, τα αλλεπάληλα κρούσματα χάκινγκ καθώς και η ακόρεστη όρεξη Ρώσων ολιγαρχών του περιβάλλοντος Πούτιν να εισχωρήσουν στη βρετανική οικονομική ζωή είχαν δημιουργήσει ένα κλίμα έντασης στις διμερείς σχέσεις. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η υπόθεση με τη νευροτοξίνη έγινε δεκτή στο Λονδίνο ως βάναυση ενέργεια της Ρωσίας στο σύστημα ασφαλείας της Μεγάλης Βρετανίας. Η αντίδραση της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι ήταν ενδεχομένως πληθωρική, αλλά όπως φαίνεται και αποδεκτή από την πλειοψηφία του βρετανικού πολιτικού συστήματος. Μετά την άρνηση της Μόσχας να παράσχει εξηγήσεις, καθώς και πληροφορίες για την περίφημη νευροτοξίνη, αλλά και τη ρωσική συμπεριφορά, την οποία εξέλαβε η βρετανική πολιτική ηγεσία ως ένδειξη περιφρόνησης, συνετέλεσαν στη διαμόρφωση των τελικών επιλογών της Τερέζα Μέι. 

Μόλις πριν από λίγους μήνες, οι εκπρόσωποι του υπουργείου Άμυνας της Ρωσίας σχολιάζοντας τη σταδιακή ένταξη σε ενεργό δράση του νεότευκτου βρετανικού αεροπλανοφόρου HMS Queen Elizabeth που ήδη είχε κοστίσει μια περιουσία, είχαν δηλώσει «θαυμάσιος στόχος για τις τορπίλες και τα αεροπλάνα μας»… Το Λονδίνο δεν συγχωρεί εύκολα κάτι τέτοιες τοποθετήσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

​Το Λονδίνο δεν θα στείλει υπουργό ή μέλος της βασιλικής οικογένειας στο Παγκόσμιο Κύπελλο της FIFA, που θα διεξαχθεί στη Ρωσία 14 Ιουνίου με 15 ΙουλίουΗ βρετανίδα πρωθυπουργός ανακοίνωσε την απέλαση 23 Ρώσων διπλωματών εντός 7 ημερών και τη διακοπή διπλωματικών και πολιτικών επαφών σε ανώτερο επίπεδο μεταξύ Λονδίνου και Μόσχας. Ανακοινώθηκε επίσης η υποβάθμιση της αγγλικής αποστολής στο επόμενο Μουντιάλ. Προφανώς αναμένονται και άλλες ενέργειες, εν αναμονή μάλιστα και των ρωσικών αντιμέτρων, τα οποία έχουν προαναγγελθεί, χωρίς ωστόσο να υπάρχει συγκεκριμένη ανακοίνωση.

Παράλληλα η Μεγάλη Βρετανία εξέδωσε ταξιδιωτική οδηγία που αφορά στους υπηκόους της που ταξιδεύουν στη Ρωσία.

«Λόγω των πολιτικών εντάσεων μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ρωσίας, θα πρέπει να λαμβάνετε υπόψη σας την πιθανότητα έκφρασης αντιβρετανικών αισθημάτων ή παρενόχλησης σε αυτήν την περίοδo. Σας συμβουλεύουμε να παραμείνετε σε εγρήγορση, να αποφεύγετε τυχόν διαμαρτυρίες ή διαδηλώσεις και να αποφεύγετε να σχολιάζετε δημοσίως τις πολιτικές εξελίξεις», αναφέρει η ανακοίνωση.

Όσον αφορά στο Μουντιάλ, το Λονδίνο δεν θα στείλει υπουργό ή μέλος της βασιλικής οικογένειας στο Παγκόσμιο Κύπελλο της FIFA, που θα διεξαχθεί στη Ρωσία 14 Ιουνίου με 15 Ιουλίου.

Οι Ρώσοι πάντως δεν φαίνεται να ανησύχησαν ιδιαίτερα με αυτή την εξέλιξη, καθώς ανακοίνωσαν ότι η απόφαση «δεν θα έχει επιπτώσεις στη διεξαγωγή των αγώνων». «Η επιλογή ανήκει σε κάθε φίλαθλο να έρθει στο Παγκόσμιο Κύπελλο ή να μην έρθει. Αυτό δεν θα έχει καμία επίδραση στην ποιότητα του τουρνουά. Πάντα σκοπεύουμε να το οργανώσουμε στο υψηλότερο επίπεδο. Είναι ατυχές το γεγονός ότι δεν τηρούν όλοι την αρχή της μη ανάμειξης της πολιτικής με το ποδόσφαιρο», δήλωσε σχετικά ο Αλεξέι Σορόκιν, επικεφαλής της Οργανωτικής Επιτροπής του Μουντιάλ 2018.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις οικονομικών παραγόντων στο Σίτι του Λονδίνου, η υπόθεση αυτή με τη Ρωσία ενδέχεται να κρατήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα και να έχει οικονομικές επιπτώσεις. Ήδη στο Σίτι κάνουν λόγο για την προσπάθεια της Μεγάλης Βρετανίας να αναζητήσει στη διεθνή αγορά εναλλακτικούς παρόχους φυσικού αερίου για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της χώρας.  

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης