Ίσως να είναι η πρώτη φορά που κάποια απόφαση του Μαροκινού βασιλιά Mohammed VI, βρίσκει τόσο πολλές και έντονες αντιδράσεις από το λαό της χώρας και ίσως αν και ο ίδιος το φανταζόταν δεν θα αποφάσιζε να αμνηστεύσει μεταξύ άλλων και έναν βιαστή παιδιών.

Οι διαμαρτυρίες του λαού του Μαρόκο ξεκίνησαν όταν ο βασιλιάς Mohammed έδωσε διαταγή για αμνήστευση 48 Ισπανών κρατουμένων, ανάμεσα στους οποίους όμως βρισκόταν και ο Daniel Galvan Fino, που έκτιε ποινή κάθειρξης 30 ετών, για τον βιασμό 11 παιδιών, 4-15 ετών, στην πόλη Kentira.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

H συμφωνία αμνήστευσης έλαβε χώρα κατά τον προηγούμενο μήνα, όταν ο Βασιλιάς της Ισπανίας Χουάν Κάρλος συναντήθηκε επισήμως στο Μαρόκο με τον Βασιλιά Mohammed.

«Σε κάθε περίπτωση, η δυνατότητα χορήγησης ή μη αμνηστίας, κατά κανόνα βρίσκεται στη βούληση του ανώτατου άρχοντα της χώρας, ωστόσο αυτό πρέπει να γίνεται μετά από σχετική αξιολόγηση για το τι είδους αδικήματα έχει διαπράξει κάθε ένας από τους υπό αμνήστευση και όχι με αριθμητικά ή εθνολογικά κριτήρια», έγραψε χαρακτηριστικά ο El Kaidi, αρθρογράφος του Morocco World News.

«Και φυσικά ο κάθε κατάλογος πρέπει να περνά και από σχετική έγκριση εκτός και αν όλοι βαρύνονται με τα ίδια αδικήματα», συνέχισε, φέρνοντας ως παράδειγμα τον πρόεδρο των ΗΠΑ Αβραάμ Λίνκολν ο οποίος χορήγησε αμνηστία χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του Κογκρέσου της Ένωσης σε λιποτάκτες κατά τη διάρκεια του αμερικανικού εμφυλίου πολέμου. «Ωστόσο, αμνηστεύοντας έναν κατ’ εξακολούθηση βιαστή παιδιών αγνοώντας την ψυχολογική ζημία που υπέστησαν τα θύματα και οι οικογένειές τους, δεν αποτελεί τίποτε λιγότερο από ένα μεγάλο σκάνδαλο» επεσήμανε ο αρθρογράφος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι αντιδράσεις όμως έχουν πάρει ευρύτατη έκταση με πρώτη μια ομάδα ακτιβιστών που ξεκίνησε μέσω Facebook μια καμπάνια για καθιστική διαμαρτυρία στην πρωτεύουσα Ραμπάτ, η οποία έγινε χθες Παρασκευή, μπροστά στο κοινοβούλιο της χώρας, και στην οποία συμμετείχαν περισσότερα από 3.000 άτομα.

Χιλιάδες άνθρωποι προσπάθησαν να συγκεντρωθούν μπροστά από το κοινοβούλιο του Μαρόκου στο Ραμπάτ, για να καταγγείλουν τη χάρη που δόθηκε στον παιδόφιλο αλλά η μαροκινή αστυνομία επενέβη βίαια, σύμφωνα με μαρτυρίες δημοσιογράφου του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων (AFP).

Δεκάδες άνθρωποι, μεταξύ των οποίων δημοσιογράφοι και φωτογράφοι, τραυματίστηκαν από την επέμβαση της αστυνομίας η οποία αναπτύχθηκε λίγο πριν από την έναρξη της εκδήλωσης, ενώ πολλοί μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο.

Ενάντια στη συγκεκριμένη βασιλική απόφαση τάχθηκε και ο Amina Mounib, Γενικός Γραμματέας του Ενιαίου Σοσιαλιστικού Κόμματος, ο οποίος κατήγγειλε την αμνήστευση του κατά συρροή βιαστή παιδιών ως μια «πράξη περιφρόνησης και ταπείνωσης του μαροκινού λαού», ενώ ταυτόχρονα απαίτησε την άμεση ανάκλησή της, καθώς, «εκτός των άλλων είναι και αντισυνταγματική».

Με τη σειρά του, το Παρατηρητήριο του Βορρά για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα κατήγγειλε και εκείνο έντονα τη χορήγηση αμνηστίας σε πρόσωπο που έχει καταδικαστεί για κακουργήματα σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών δηλώνοντας την αμέριστη αλληλεγγύη του προς τα θύματα και κατακεραυνώνοντας την βασιλική απόφαση.

Επιμέλεια: Παύλος Κιρκασίδης
Πηγή: Morocco World News

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης