Αποκαλυπτική ήταν σε πρόσφατη συνέντευξή της στους Financial Times η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία ούτε λίγο ούτε πολύ ξεκαθάρισε πως δέχτηκε απειλές για τη ζωή της όταν μίλησε για τα φαινόμενα φοροδιαφυγής στην Ελλάδα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα για τους φοροφυγάδες, φροντίζοντας ωστόσο να υπογραμμίσει πως η φοροδιαφυγή δεν αποτελεί πρόβλημα μόνο της Ελλάδας αλλά αφορά στην πλειοψηφία των ανεπτυγμένων κρατών, καθώς υπάρχει η τάση για αναζήτηση φορολογικών «παραδείσων».

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης εξήγησε πως οι απειλές αυτές την ώθησαν να αυξήσει τα μέτρα προστασίας της.

«Δέχτηκα απειλές»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ειδικότερα, όταν η Κριστίν Λαγκάρντ ρωτήθηκε για τη φοροδιαφυγή των πλούσιων Ελλήνων, εν μέσω οικονομικής κρίσης και με την Ελλάδα να βρίσκεται αντιμέτωπη ακόμα και με την έξοδό της από την Ευρωζώνη, απάντησε:

«Καλύτερα να μην πω πολλά, ξέρετε, διότι όταν μίλησα για την Ελλάδα και για το θέμα των φόρων, δέχθηκα απειλές για τη ζωή μου και έπρεπε να αυξηθεί η ασφάλεια μου», προσθέτοντας πως «και ο κλάδος της ναυτιλίας, πραγματικά, πληρώνει φόρους; Οι άλλοι; Δεν νομίζω ότι είναι έτσι».

Στη συνέχεια ο δημοσιογράφος των FT τη ρώτησε: «Αλλά δεν είναι μέρος του προβλήματος, ότι τόσοι πολλοί Έλληνες -ή άλλες πλούσιες ελίτ- έχουν μετακινηθεί σε μέρη όπως το Λονδίνο, σε αναζήτηση θέσεων εργασίας ή χαμηλότερων φόρων;»

Αναστενάζοντας, η Κριστίν Λαγκάρντ αναγνώρισε ότι αυτό δεν αποτελεί μόνο ένα ελληνικό πρόβλημα.

«Ακούω από την πρεσβεία μας ότι υπάρχουν άνθρωποι στα 30 τους, ας πούμε, που αφήνουν και τη Γαλλία. Όταν ταλαντούχοι άνθρωποι αισθάνονται ότι πρέπει να εγκαταλείψουν τη χώρα τους επειδή δεν αισθάνονται ότι μπορούν να δημιουργήσουν επιχειρήσεις τους ή να βρουν ευκαιρίες, αυτό είναι πολύ λυπηρό» εξήγησε.

Η κ. Λαγκάρντ δεν παρέλειψε να επισημάνει επίσης πως το πλέον σημαντικό θέμα για την Ελλάδα είναι η φοροδιαφυγή, καθώς η πάταξη του εν λόγω φαινομένου θα έλυνε πλήθος προβληματών, βελτιώνοντας σημαντικά τη δυναμική της χώρας στο εξωτερικό.

Διαβάστε επίσης:
Λαγκάρντ: «Δέχθηκα απειλές από πλούσιους Έλληνες», Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 13 Σεπτεμβρίου 2014, 01:26

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης