Το Βερολίνο είναι ο δεύτερος, μετά την Αθήνα, και τελευταίος ευρωπαϊκός σταθμός της περιοδείας του απερχόμενου Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα.

Για τη Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, αυτός ο διήμερος «αποχαιρετισμός» θα είναι βαρύς: Όχι επειδή τα θέματα στην ατζέντα, όπως η τρομοκρατία του Ισλαμικού Χαλιφάτου ή η ελληνική κρίση χρέους, είναι δυσεπίλυτα αλλά επειδή είναι η τελευταία φορά που έχει τον Μπαράκ Ομπάμα στο πλευρό της για να τα διαχειριστεί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Άνγκελα Μέρκελ βγήκε να προϋπαντήσει τον καλό της φίλο Μπαράκ Ομπάμα σε μια συνάντηση που πολλοί χαρακτηρίζουν ιστορική αφού αναμένεται να της παραδώσει συμβολικά τη σημαία των δημοκρατικών αξιών του δυτικού κόσμου. Το κλίμα ήταν κάτι παραπάνω από καλό αφού ο Ομπάμα ήταν ιδιαίτερα φιλικός απέναντι στην Μέρκελ, όπως άλλωστε και εκείνη.

Στις 16.15 (ώρα Ελλάδας) ξεκίνησε το επίσημο μέρος της επίσκεψης Ομπάμα στο Βερολίνο. Η καγκελάριος Μέρκελ υποδέχτηκε τον απερχόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ στην καγκελαρία και οι συνομιλίες τους διήρκησαν μέχρι τις 18.30. Ακολούθησε κοινή συνέντευξη Τύπου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σημειώνεται ότι οι συνομιλίες των δύο ηγετών -έστω και ανεπίσημες- ξεκίνησαν από το βράδυ της Τετάρτης. Μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, Μέρκελ και Ομπάμα δείπνησαν σε φιλική ατμόσφαιρα, όπως μεταδίδουν τα ειδησεογραφικά πρακτορεία, στο ξενοδοχείο Adlon δίπλα στην Πύλη του Βραδεμβούργου. 

Η καγκελάριος θέλει να περάσει όσο το δυνατόν περισσότερο χρόνο μαζί με τον προσκεκλημένο της και απόψε, μετά την κοινή συνέντευξη Τύπου που θα δώσουν το απόγευμα της Πέμπτης, τον έχει προσκαλέσει να δειπνήσουν και πάλι μαζί.

Αυτή τη φορά έχουν προσκληθεί και προσωπικότητες που «συμβάλλουν με τον τρόπο τους στη διατλαντική συνεργασία», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ.

Το πρόγραμμα του Αμερικανού προέδρου για το υπόλοιπο της ημέρας είναι ελάχιστα γνωστό. Το μόνο που έχει ανακοινωθεί είναι ότι θα δώσει συνέντευξη στο πρώτο δημόσιο κανάλι της γερμανικής τηλεόρασης ARD, η οποία θα μεταδοθεί απόψε στις 20.00 (ώρα Γερμανίας) καθώς και στο περιοδικό Spiegel. Άγνωστο παραμένει εάν θα κάνει κάποια δημόσια εμφάνιση για να αποχαιρετήσει τους Γερμανούς πολίτες που τον είχαν αποθεώσει στην ιστορική ομιλία του στον Στύλο της Νίκης ως υποψήφιος τότε για την προεδρία.

Ο κατάλογος των θεμάτων προς συζήτηση είναι μακρύς: Οι σχέσεις των ΗΠΑ με το ΝΑΤΟ, η συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, η προστασία του κλίματος, η καταπολέμηση της τρομοκρατίας, ο πόλεμος στη Συρία, η παγκόσμια οικονομία και η κρίση χρέους στην Ελλάδα είναι μόνο μερικά από όσα συζητήθηκαν και θα τεθούν στο τραπέζι και στην αυριανή μίνι συνάντηση κορυφής με τον πρόεδρο Ολάντ. 

Σε βαρυσήμαντο άρθρο τους που δημοσιεύεται στη Wirtschaftswoche με τον τίτλο «Διαμόρφωση της παγκοσμιοποίησης σύμφωνα με τις αξίες και τις ιδέες μας», Μέρκελ και Ομπάμα προειδοποίησαν για τους κινδύνους που ενέχει ο απομονωτισμός και διαβεβαίωσαν ότι «επιστροφή στην εποχή προ της παγκοσμιοποίησης δεν πρόκειται να υπάρξει».

Στο δημοσίευμα υπερασπίστηκαν επίσης τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα και υπογράμμισαν ότι ο άξονας ΗΠΑ-Ευρώπης είναι ο πιο σημαντικός παγκοσμίως και θα πρέπει να διατηρηθεί. Πρόκειται για ένα είδος υποθήκης του Ομπάμα προς τον διάδοχό του…

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης