Όλα τα βλέμματα του πλανήτη είναι στραμμένα στην Κριμαία, λόγω των ραγδαίων εξελίξεων, με τον Βλαντίμιρ Πούτιν να κουνά τα πιόνια στη γεωπολιτική σκακιέρα, τις Ηνωμένες Πολιτείες να κρατούν χαμηλούς τόνους και τη διεθνή κοινότητα να βρίσκεται σε συναγερμό αναμένοντας τις συνεδριάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, τη συνάντηση των Ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών και τη διάσκεψη του ΝΑΤΟ για το θέμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Κριμαία βρίσκεται στο επίκεντρο των εξελίξεων. Μία μικρή παραλιακή πόλη, η Γιάλτα της Κριμαίας, έγινε ευρέως γνωστή πολλά χρόνια νωρίτερα, καθώς στην παγκόσμια συνείδηση έχει αποτυπωθεί ως η περιοχή όπου διαδραματίστηκε η σημαντικότερη αναμέτρηση αντιπάλων στη διεθνή σκακιέρα.

Μέσα απ’ τα ερείπια του πολέμου, το 1945 άρχισε να αναδύεται ο νέος κόσμος… Τραγική ειρωνεία. Ακριβώς 69 χρόνια μετά, το πέπλο του πολέμου απλώνεται βαρύ πάνω από την Κριμαία. Το 1945, με τη συμφωνία των Τσόρτσιλ, Ρούσβλετ και Στάλιν, ο πόλεμος έδινε σκυτάλη στην ειρήνη. Το 2014 ουδείς μπορεί να πει με ακρίβεια τι ξημερώνει την επόμενη μέρα…

Ο ρωσικός στόλος παραμένει αγκυροβολημένος στη Μαύρη Θάλασσα, περισσότεροι από 6.000 στρατιώτες -κατά την ουκρανική πλευρά- έχουν εισχωρήσει στο έδαφος της Κριμαίας, τα αεροδρόμια έχουν καταληφθεί από Ρώσους κομάντος και μαζικές στρατιωτικές δυνάμεις από τη Ρωσία αναμένουν το τελικό «Ok» του Ρώσου προέδρου για να ξεκινήσει η αποστολή στην Ουκρανία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παιχνίδια στρατηγικής από το Κρεμλίνο

Το πράσινο φως για την ανάπτυξη ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία άναψε το απόγευμα του Σαββάτου το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας (Άνω Βουλή) της Ρωσίας, όπως είχε ζητήσει νωρίτερα ο πρόεδρος της χώρας Βλαντίμιρ Πούτιν. Η απόφαση ήταν ομόφωνη.

Παρά το γεγονός ότι, όπως αναφέρθηκε, η απόφαση της Άνω Βουλής έχει «άμεση εφαρμογή», ο εκπρόσωπος Τύπου του Πούτιν, ο Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε ότι ο Ρώσος πρόεδρος «δεν έχει ακόμη λάβει απόφαση για την αποστολή ρωσικών στρατευμάτων στην Κριμαία».

Η απόφαση αυτή «αποτελεί την άποψη του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας (της Γερουσίας). Ο πρόεδρος αποφασίζει. Προς το παρόν δεν υπάρχει καμία απόφαση για κάτι τέτοιο» τόνισε ο Πεσκόφ.

Νωρίτερα ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Γκριγκόρι Καρασίν είχε δηλώσει ότι η απόφαση της Άνω Βουλής για ανάπτυξη ρωσικών στρατευμάτων δεν σημαίνει ότι θα εφαρμοστεί σύντομα.

Ο Βιτάλι Κλίτσκο, εκ των ηγετών της ουκρανικής αντιπολίτευσης κατά τη διάρκεια των τρίμηνων κινητοποιήσεων εναντίον του πρώην προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς, απηύθυνε έκκληση για «γενική κινητοποίηση» του στρατού της χώρας, ώστε να αντιμετωπιστεί η «ρωσική επιθετικότητα».

Σε θέσεις μάχης οι Ε.Δ. της Ουκρανίας

Η Ουκρανία έθεσε τις ένοπλες δυνάμεις της σε κατάσταση μάχης το Σάββατο και προειδοποίησε τη Ρωσία ότι οποιαδήποτε στρατιωτική επέμβαση στη χώρα θα οδηγήσει σε πόλεμο.

Έπειτα από μία συνάντηση διάρκειας τριών ωρών και πλέον με τους αρχηγούς ασφαλείας και άμυνας, ο μεταβατικός πρόεδρος Αλεξάντερ Τουρτσίνοφ δήλωσε ότι δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για αυτό που χαρακτήρισε ρωσική επίθεση εναντίον της χώρας του.

Ο πρωθυπουργός Αρσένι Γιατσενιούκ, ο οποίος εμφανίστηκε στο πλευρό του Τουρτσίνοφ, είπε ότι έχει προειδοποιήσει τη Ρωσία να αποσύρει τα στρατεύματά της και να τα ανακατευθύνει στη βάση της Κριμαίας κατά τη διάρκεια μιας τηλεφωνικής συνομιλίας με τον πρωθυπουργό της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ενώ κάλεσε το Κρεμλίνο σε συνομιλίες.

Έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας

Η αίθουσα του Συμβουλίου ΑσφαλείαςΠάντως, η απόφαση που ελήφθη από την Άνω Βουλή εντείνει την ανησυχία στη διεθνή κοινότητα και τους φόβους ότι η Ουκρανία βρίσκεται ένα βήμα πιο κοντά στη διάσπαση.

Λόγω της ραγδαίας αυτής εξέλιξης, το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών αποφάσισε να πραγματοποιήσει έκτακτη συνεδρίαση, κεκλεισμένων των θυρών, στη Νέα Υόρκη, με αντικείμενο την κατάσταση στην Ουκρανία.

Η συνεδρίαση, η δεύτερη που συγκαλείται εκτάκτως σε διάστημα δύο ημερών για το θέμα, προγραμματίστηκε για τις 14.00 ώρα Νέα Υόρκης (21.00 ώρα Ελλάδας) και σε αυτή θα συμμετάσχουν οι πρέσβεις των 15 χωρών μελών του Σ.Α., έπειτα από αίτημα της Βρετανίας.

Τι λένε τα αμερικανικά ΜΜΕ και οι πολιτικοί αναλυτές

Οι ΗΠΑ έχουν επιλέξει -προς το παρόν- να κρατήσουν χαμηλούς τόνους όσον αφορά στη ρωσική Παλαιότερη συνάντηση Πούτιν-Ομπάμαστρατηγική και αυτό διότι γνωρίζουν ότι το παρασκήνιο της κρίσης έχει ως πρωταγωνιστές συμμάχους και εχθρούς, όπως τη Γερμανία, το Ισραήλ και τους φιλοευρωπαίους της Ουκρανίας.

Αμερικανοί αναλυτές, σχολιάζοντας την κατάσταση που επικρατεί, επικαλούνται την περίπτωση της Συρίας, όταν ο πρόεδρος Ομπάμα και οι συνεργάτες του είχαν ανεβάσει τους τόνους και ετοιμάζονταν για στρατιωτική επιχείρηση κατά του συριακού καθεστώτος, ενώ στο τέλος «υποχώρησαν», όπως υποστηρίζεται, «συμβιβαζόμενοι» με τον Πούτιν και τον Άσαντ.

Σε επιφυλακή τα στρατεύματαΕπίσης, διατυπώνεται η άποψη ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ «βιάστηκε» να μιλήσει το βράδυ της Παρασκευής, προειδοποιώντας τη Μόσχα για συνέπειες και κόστος για οποιαδήποτε στρατιωτική παρέμβαση στην Ουκρανία. Με ενδιαφέρον, πάντως, αναμένεται η «απάντηση» της Ουάσινγκτον μετά την είδηση που δημοσίευσε το πρακτορείο Reuters και η οποία αφορούσε στο αίτημα της προέδρου της Άνω Δούμας, Βαλεντίνας Ματβιένκο, στην Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων, για να ανακληθεί ο Ρώσος πρέσβης στις ΗΠΑ.

Η Ουκρανία καταγγέλλει πολιορκία

Από τη μεριά της Ουκρανίας καταγγέλλεται πως η Ρωσία ανέπτυξε παράνομα τις στρατιωτικές της Ρώσος στρατιώτης στη Σεβαστούποληδυνάμεις. Τα σκάφη της ουκρανικής συνοριοφυλακής στην Κριμαία τέθηκαν από νωρίς το πρωί του Σαββάτου σε συναγερμό και κινήθηκαν με στόχο να αποτρέψουν την κατάληψη στρατιωτικών βάσεων και πλοίων, καθώς, όπως ανέφεραν πηγές ουκρανικών στρατιωτικών δυνάμεων, Ρώσοι στρατιωτικοί επιχειρούσαν να καταλάβουν μια βάση αντιαεροπορικών πυραύλων.

Σύμφωνα με την υπηρεσία συνοριοφυλακής της Ουκρανίας, σε εξέλιξη βρισκόταν νωρίς το απόγευμα του Σαββάτου πολιορκία στην έδρα της ουκρανικής ακτοφυλακής στην πόλη της Σεβαστούπολης από περίπου 300 άνδρες, οι οποίοι δήλωσαν ότι είχαν λάβει εντολή από το Υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας.

«Βρίσκεται σε εξέλιξη μια απόπειρα κατάληψης της έδρας της ακτοφυλακής στη Σεβαστούπολη. Όλα τα σκάφη είναι σε επιφυλακή» ανέφερε μεταξύ άλλων η σχετική ανακοίνωση.

Οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις φέρονται να έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους σημεία-κλειδιά και συγκεκριμένα δύο στρατιωτικά αεροδρόμια, στις πόλεις Μπελμπέκ και Κιρόφσκογε, αλλά και το διεθνές αεροδρόμιο της Συμφερόπολης, όπου έχουν σταματήσει οι πτήσεις. Ο εναέριος χώρος πάνω από τη χερσόνησο έχει κλείσει, καθώς μόνο στρατιωτικά αεροσκάφη έχουν τη δυνατότητα να πετούν.

Ένα από τα ρωσικά κινητά κέντρα επιχειρήσεων

Κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων στην Ουκρανία, μέλη της ισραηλινής ομάδας ασφαλείας (IDF) έκαναν την εμφάνισή τους και ήταν στο πλευρό των διαδηλωτών για την ανατροπή του έκπτωτου πλέον προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς

Κατάληψη αεροδρομίων από Ρώσους στρατιώτες

Ρωσικά στρατεύματα στην Κριμαία, περιοχή της ρωσικής επιρροής

Περιπολία στους δρόμους της Κριμαίας

Η Διάσκεψη της Γιάλτας και η μοιρασιά…

Κατά το χρονικό διάστημα από τις 4 έως τις 11 Φεβρουαρίου του 1945 ο πρόεδρος των ΗΠΑ Φραγκλίνος Ρούζβελτ, ο ηγέτης της ΕΣΣΔ Ιωσήφ Στάλιν και ο Βρετανός πρωθυπουργός σερ Ουίνστον Τσώρτσιλ, οι τρεις νικητές του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, συναντήθηκαν στη Γιάλτα της Ουκρανίας για την πραγματοποίηση της δεύτερης συνόδου κορυφής (είχε προηγηθεί ανάλογη διάσκεψη στην Τεχεράνη από τις 28 Νοεμβρίου έως την 1η Δεκεμβρίου του 1943).

Η συνάντηση αυτή έμεινε στην ιστορία ως «Η Διάσκεψη της Γιάλτας», καθώς πραγματοποιήθηκε στο μέγαρο της Λιβάντια (Livadia), κοντά στην πόλη της Κριμαίας. Η σύνοδος αυτή θεωρήθηκε μεγάλης σπουδαιότητας, κυρίως λόγω των διαπραγματεύσεων των «Τριών Μεγάλων» («The Big Three», όπως ήταν η προσωνυμία τους) και είχε να κάνει με τη μεταπολεμική πολιτική που θα ακολουθούσαν στις χώρες που είχε καταλάβει η ναζιστική Γερμανία αλλά και με την τύχη των χωρών που είχαν συμμαχήσει μαζί της.

Ο Ρούζβελτ επιθυμούσε η σύνοδος να πραγματοποιηθεί σε κάποιο μέρος της Μεσογείου, αλλά ο Στάλιν επέμενε ότι οι γιατροί του δεν του επέτρεπαν μεγάλα ταξίδια, οπότε ο Ρούζβελτ υποχώρησε – παρότι η υγεία του ήταν πολύ περισσότερο κλονισμένη. Έτσι, επί επτά ημέρες οι αρχηγοί των κρατών νικητών καθόριζαν τη μορφή που θα είχε ο μεταπολεμικός κόσμος.

Για καθέναν από τους ηγέτες η διάσκεψη είχε εξαιρετική σημασία. Ο πόλεμος όδευε προς το τέλος του, καθώς ο Κόκκινος Στρατός απείχε μόλις 100 χλμ. από το Βερολίνο, και η κατάρρευση της γερμανικής κυριαρχίας ήταν ζήτημα χρόνου. Οι Άγγλοι ήθελαν να περισώσουν ό,τι ήταν δυνατόν από την προπολεμική «υγειονομική ζώνη» γύρω από την ΕΣΣΔ, ενώ τις ΗΠΑ τις απασχολούσε κυρίως ο παράγοντας Ιαπωνία και ο Ειρηνικός Ωκεανός, αλλά και η είσοδος της ΕΣΣΔ στον πόλεμο κατά της Ιαπωνίας, κάτι που το επιθυμούσαν διακαώς.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός σερ Ουίνστον Τσώρτσιλ, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Φραγκλίνος Ρούζβελτ και ο ηγέτης της ΕΣΣΔ Ιωσήφ Στάλιν

Η αίθουσα όπου διεξήχθη η συνάντηση του 1945

Έτσι, λοιπόν, στη Διάσκεψη της Γιάλτας:

• επισημοποιήθηκε η πρόθεση για τη δημιουργία του ΟΗΕ
• απορρίφθηκε η πρόταση των Τσώρτσιλ και Ρούζβελτ για διαμελισμό της Γερμανίας
• αποφασίστηκε η εκμηδένιση του γερμανικού μιλιταρισμού και ναζισμού, για να μην μπορέσει ξανά η Γερμανία να απειλήσει την παγκόσμια ειρήνη.

Ο κόσμος είχε μοιραστεί…

Ωστόσο, αν και ο καθένας θα μπορούσε να σκεφτεί ότι η εποχή της Συμφωνίας της Γιάλτας έχει περάσει ανεπιστρεπτί, το φάντασμα της Γιάλτας στην Κριμαία τούς υπενθυμίζει το αντίθετο…

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης